Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорять нові заяви Путіна – чи є ознаки того, що його спробують усунути
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять нові заяви Путіна – чи є ознаки того, що його спробують усунути

Російський диктатор сподівається, що Захід не витримає затяжної війни та піде на переговори з ним

8 грудня 2022, 15:45 comments1488
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін зробив низку нових заяв у ракурсі війни проти України. Зокрема, визнав, що вона може затягнутися на тривалий термін, порівняв себе з Петром I, коментуючи захоплення нових територій, запевняв, що другої хвилі мобілізації в РФ не буде. Крім того, видав чергову брехню про ЗСУ (нібито за залишення бойових позицій розстрілюють перед строєм військових) і визнав, що російські окупанти часом збігають з поля бою. Про що говорять ці путінські заяви? Як він поводиться останнім часом? Чи є ознаки того, що його спробують усунути? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорять нові заяви Путіна – чи є ознаки того, що його спробують усунути

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Путін розуміє неможливість виграти нинішню війну в Україні, але не хоче і не може її програвати

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко вважає, що кожна з путінських заяв має своє смислове навантаження.

"Заява про те, що війна може затягтися на тривалий термін, відображає і реальну, об'єктивну ситуацію, і водночас інтереси Путіна. Він розуміє неможливість виграти нинішню війну в Україні (принаймні у тому вигляді, як він планував на початку своєї "СВО"), але не хоче і не може її програвати – інакше, як мінімум, втратить свою репутацію та "заплановане місце в історії", а максимум – може втратити владу і навіть життя. Вихід із цього протиріччя він, мабуть, бачить у затяжній війні, війні на виснаження. Очевидно, він виходить із того, що для росіян такі війни звичні, і в цьому випадку для нього менше ризиків. До того ж, він сподівається, що Захід не витримає затяжної війни і піде на переговори з Путіним", – пояснює експерт.

Він звертає увагу, що порівняння з Петром I звучить від Путіна не вперше. Очевидно, пояснює Володимир Фесенко, творець Російської імперії є історичним прикладом для Путіна, який бачить себе в ролі її відтворця.

"Запевнення, що другої хвилі мобілізації в РФ не буде, суперечить тезі про затяжну війну. За затяжної війни нові хвилі мобілізації неминучі, – акцентує політолог. – Але Путін уже знає, що офіційна масова мобілізація дуже напружує російське суспільство, посилює соціальну та політичну тривожність, створює різноманітні проблеми для Кремля. Тому мобілізацію в Росії проводитимуть у поточному режимі без офіційних заяв про її терміни та масштаби".

Брехня про ЗСУ – типовий прийом Путіна та кремлівської пропаганди, зазначає експерт. Вони приписують Україні (іноді Заходу) те, що роблять самі.

"Публічні страти практикують пригожинці, путінські нукери. А Путін намагається це приписати українцям, – наголошує Володимир Фесенко. – До того ж Путіну треба якось пояснювати завзятість українського спротиву. Оскільки Україну та український патріотизм він заперечує, то намагається вигадувати для себе логічні пояснення. І це пояснення дуже яскраво характеризують авторитарний, диктаторський стиль його мислення".

Експерт вважає, що Путін намагається зберігати хорошу видимість (хорошу телекартинку) за поганої для себе ситуації.

"Він намагається переконати і своїх прихильників і, можливо, самого себе, що все гаразд, що все йде за планом, треба лише трохи потерпіти, – пояснює політолог. – І він також намагається демонструвати власну активність, і що він все контролює та всім керує (що він не лише у бункері)".

Коментуючи ймовірність усунення Путіна, експерт зазначає, що багато людей, які обговорюють цю тему, видають бажане за дійсне.

"Якщо хтось і має намір усунути Путіна, то навряд чи це буде якось показувати. Інакше для нього (або для них) це погано закінчиться. Крім того, мало мати наміри "змістити", треба ще мати можливість для цього. А таку нагоду можуть мати лише російські силовики. Для нас це мало що змінює ("хрін редьки не солодший"), можуть бути зміни навіть у гірший бік. Тому не варто зациклюватись на цій темі. Наші проблеми з російською агресією ми маємо вирішувати самі – через витіснення російських окупантів із української землі. А чим більше буде поразок росіян в Україні, тим більше шансів на те, що путінський режим почне хитатися " .

Фатальним для путінського режиму може стати ще одна істотна військова поразка РФ, яка неминуча

Лікар політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко розмірковує так:

"Заяви Путіна про те, що війна може затягтися надовго, це більша його гра на західну аудиторію. Оскільки Росія розуміє катастрофічне становище у плані, особливо напередодні зими, він намагався продавити переговори. Метою яких є виключно заморожування конфлікту, накопичення нових сил для чергового витка агресії. Путін – це точно не та людина, яка бажає миру".

Водночас, продовжує експерт, економічна ситуація на Заході – не найкраща. На те є низка причин, зокрема ті, що спричинені російською агресією проти України.

"Але західні партнери продовжують нас підтримувати. При цьому є певна незадоволеність ситуацією, погіршенням свого добробуту, у певній частині європейського та американського суспільства. І Путін на цих настроях намагається грати. Мовляв, слухайте, ми готові тут воювати десятиліттями! А чи ви готові стільки підтримувати Україну, витрачаючи свої кошти? Може, варто натиснути на Україну, щоб були переговори якнайшвидше? Але це марні сподівання, – упевнений Ігор Петренко. – На частину західноєвропейських країн це може вплинути. Але центральноєвропейські, східноєвропейські на ці заяви не поведуться. Вони чудово розуміють, яку загрозу несе РФ – і чому слід підтримувати Україну аж до перемоги нашої країни над агресором".

Путін, нагадує експерт, вже лякав застосуванням ядерного озброєння, терактами на АЕС, "брудною бомбою". Тепер – війною у довгу, намагаючись грати на меркантильних настроях частини Заходу.

"Щодо путінського порівняння себе з Петром I, то подібні реляції для російського диктатора не є новими. При цьому вони грають йому більше в мінус, ніж в плюс. Теоретично це може використовувати роспропаганда, показуючи Путіна як збирача російських земель. Але це – сигнал російським елітами. Що Путін загрався, що він остаточно втрачає зв'язок із реальністю", – наголошує Ігор Петренко.

Заяву про припинення мобілізації та непоновлення її вважає брехнею. Мобілізація, впевнений експерт, продовжується, просто приховано. Тому що відкрита не знайшла підтримки у російського населення, спровокувавши навіть протести у низці регіонів. Тож просто "висмикуватимуть" на фронт окремих людей, продовжуючи брехати, що цього немає, прогнозує доктор політичних наук.

На його думку, фатальним для путінського режиму може стати ще одна істотна військова поразка РФ, яка є неминучою. Йдеться, наприклад, про втрату якогось опорного пункту (а то й низки їх) на тимчасово окупованій території України. Передумови для чого створені значним погіршенням становища російських військ узимку (неможливість налагодити логістику через ефективні дії ЗСУ – удари по складах, інфраструктурі тощо).

"Це буде черговий серйозний удар по репутації Путіна, підтвердження того, що т.зв. "СВО" не має перспектив, а Росія втрачає все, що тільки можна, за всіма напрямами, продовжуючи шалену агресію в ім'я шалених путінських ідей", – резюмує Ігор Петренко.

Всі розмови навколо можливого усунення Путіна йдуть у рамках інформаційної війни

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков акцентує: навіть мінімізоване визнання Путіним невдач на фронті підтверджує, що у Кремлі усвідомили – літню військову кампанію 2022 року росіяни програли.

"Тому, – пояснює експерт, – було ухвалено політичне рішення про ставку на продовженні війни жорсткішими методами. А саме – зміцнити командний склад, політичну складову, логістику. Щоб вести так звану затяжну війну. Тобто, найвище військово-політичне керівництво країни-агресора адекватно оцінює те, що відбувається на полі бою. Включно з поразкою своєї армії".

На думку Олега Старікова, те, що Путін проводить аналогії між собою та Петром I, розповідає байки про розстріли особового складу у лавах ЗСУ – це політичні заяви, спрямовані на внутрішню аудиторію РФ. На відміну від попереджень про те, що війна буде довгою, тут уже основні адресати за кордоном.

"З огляду на те, що агресор оцінив обстановку, усвідомив причини поразки літньої кампанії, він почав готуватися до зимової кампанії. За прогнозами нашого Генштабу та англійської, американської розвідок, узимку буде якесь ослаблення бойових дій. Але я вважаю, що вони помиляються, – каже Олег Старіков. – І це демонструють запеклі битви за Бахмут, де, на превеликий жаль, у виснажливих боях "спалюються" наші численні ресурси та найкращі люди. Тоді як росіяни кидають туди свій маргінез – завербованих ЧВК зеків і таке інше. А у нас там, наголошую, гине еліта ЗСУ та суспільства. Схоже, політична доцільність та військова необхідність увійшли тут у протиріччя. На нас чекає важкий зимовий період, у тому числі пов'язаний із виснажливими бойовими діями".

Експерт запевняє, що всі розмови навколо можливого усунення Путіна, всі матеріали про те, що в Москві нібито йде боротьба різних "веж Кремля" (хто стане наступником) – йдуть у рамках інформаційної війни, інформаційно-психологічних операцій (ІПСО).

"Там справді йде війна між чотирма вежами Кремля: військова розвідка, зовнішня розвідка, ФСБ та умовні ліберали ("партія світу"). Але вони воюють не проти Путіна, а за увагу Путіна за "доступ до тіла". За те, щоб він прийняв їхню точку зору", – пояснює Олег Старіков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ППО Patriot в Україні не буде: як пояснити рішення Заходу – чому воно не стало несподіванкою.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини