Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорять нові спроби Туреччини посадити Захід і РФ за стіл переговорів – чи це реально
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять нові спроби Туреччини посадити Захід і РФ за стіл переговорів – чи це реально

Такі переговори із Заходом вкрай потрібні не так Ердогану, як Путіну

9 жовтня 2022, 19:04
Поділіться публікацією:

Згідно з даними турецького видання Milliyet, Туреччина передала США, Великобританії, Німеччині, Франції пропозицію щодо переговорів з РФ. Зазначається, що офіційна Анкара поважає волю України та завжди використовувала відкриті канали, щоб пояснити, що війна має повернутися до миру без застосування тактичної ядерної зброї. Про що говорить такий турецький хід? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорять нові спроби Туреччини посадити Захід і РФ за стіл переговорів – чи це реально

Реджеп Таїп Ердоган. Фото: з відкритих джерел

Теоретично якийсь переговорний процес між Заходом та РФ можливий

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова пояснює:

"Те, що Туреччина передала низці західних країн пропозиції щодо переговорів з РФ, означає, що Путіну вкрай потрібні такі переговори. Нагадаю, що Зеленський чітко заявив (і підкріпив указом), що Україна з Путіним жодних переговорів не вестиме. Ось останній і намагається вийти на діалог із Заходом. Лякає його при цьому ядерною зброєю, передає свої умови через Ердогана, з яким йому доводиться зважати на низку причин, у тому числі через турецький контроль над протоками Дарданелли і Босфор".

За словами експерта, важко сказати, чи приведуть до чогось ці спроби. Але будь-яка війна, нагадує вона, зрештою закінчується підписанням якихось домовленостей.

"Теоретично якийсь переговорний процес між Заходом та РФ можливий. Але точно не під диктовку Кремля, – наголошує Тетяна Попова. – Ті військові злочини, які скоїла і вчиняє Росія, не дозволяє Заходу вдавати, що все нормально, що нічого страшного не відбувається (як це було до широкомасштабного російського вторгнення в Україну). Час від часу я спілкуюсь із французьким послом. Востаннє зустрічалися невдовзі після його поїздки до Ізюму, де було виявлено масові поховання. Реакція непорівнянна з тим, що було раніше. Як і реакція всієї французької влади, апріорі дипломатичної по відношенню до Росії. Якщо німці були близькі з РФ через бізнес-інтересів, то у французів – деякі сентенції щодо великої Росії, її культури тощо. Цього вже немає".

Тому, резюмує експерт, сумнівно, що Захід пробачить Путіну та його країні всі злочини проти України та світу.

"При цьому Кремль не залишить спроб вийти на якісь переговори, – вважає Тетяна Попова. – Спроб, сподіваємося, безуспішних".

Умови мирної угоди будуть визначені на полі бою

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі впевнений, що після незаконної анексії нових українських територій жодні переговори із нинішнім російським керівництвом неможливі.

"Відповідні рішення, – нагадує він, – навіть закріплені РНБО України та указом президента. Ми вийшли на нову фазу конфлікту. Після чого навряд чи можливі дипломатичні компроміси. Умови мирної угоди буде визначено на полі бою. І зараз Україні достеменно не вигідно зупиняти контрнаступ, йти на якісь переговори. Ми розуміємо, що Росія проводить мобілізацію не заради миру, а щоби завдати нових ударів по нам, окупувати нові території".

Ну, а Туреччина, зазначає експерт, з початку російського вторгнення говорить про необхідність переговорів. Були навіть спроби провести їх у Стамбулі. Але після жахів, що розкрилися після деокупації Бучі та багатьох інших міст, переговорний процес було згорнуто.

"Ну, а після підриву Кримського мосту (досі незрозуміло, хто за цим стоїть) ми скоріше чекаємо на новий виток ескалації, а не на переговори", – констатує Максим Ялі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — приниження Путіна з Кримським мостом – чим ще запам'ятався тиждень, що минає.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини