Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорить звернення Зеленського до Ізраїлю – чому, незважаючи ні на що, Іран продовжує допомагати РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить звернення Зеленського до Ізраїлю – чому, незважаючи ні на що, Іран продовжує допомагати РФ

Ізраїль рано чи пізно має зрозуміти, що на тлі посилення активності тоталітарних режимів цивілізованим державам треба терміново об'єднуватись

25 жовтня 2022, 13:22 comments1400
Поділіться публікацією:

Головне управління розвідки Міноборони України повідомляє про все більше залучення Ірану на стороні Росії у війні проти нашої країни. Йдеться про постачання безпілотників, ракет, інструкторів, амуніції. Президент України Володимир Зеленський закликав Ізраїль на цьому фоні визначитися, з ким він? І надати, нарешті, нам військову допомогу. Іран тим часом запевняє, що не залишиться осторонь, якщо з'ясується, що Росія використовує у війні з Україною безпілотники іранського виробництва. Про що говорять усі ці заяви? Як події можуть розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорить звернення Зеленського до Ізраїлю – чому, незважаючи ні на що, Іран продовжує допомагати РФ

Іран підтримує Росію у війні проти України. Фото: з відкритих джерел

Ізраїлю безглуздо сподіватися на якісь гарантії безпеки від Росії

Заступник гендиректора телеканалу ATR, журналіст Айдер Муждабаєв нагадує, що відомі українські євреї написали листа ізраїльській владі та народу. У тій самій тональності, що висловлювався Зеленський.

"Це говорить про те, що українські євреї, взагалі, люди в Україні зрозуміли, до чого все йде, що вибудовується співпраця двох терористичних режимів – іранського та російського. Один з них офіційно визнаний терористичним, визнання таким другого – питання часу. Але їхнє зближення – загроза для всіх цивілізованих держав. Ідея фікс Росії – знищити Україну. Ідея фікс Ірану – знищити Ізраїль. І тут сама доля підштовхує цивілізований світ до співпраці, захисту. Тому що ворог спільний", – пояснює експерт.

Але ворог вдає, що він ні до чого. Іранці брешуть, що це не їхні ракети, не їхні дрони, не їхні інструктори.

"За прикладом Москви, Тегеран поводиться з цивілізованим світом, як з дурнями. А той дозволяє робити з себе дурня. Але настав час уже зрозуміти, що безпека Ізраїлю не збільшується від того, що він не робить нічого щодо ірано-російської дружби проти України. Якщо дати цим режимам знюхуватися, розвиватися далі, наступним буде Ізраїль", – прогнозує Айдер Муждабаєв.

За його словами, чітко сформувалася вісь зла із трьох держав: Китай-Іран-Росія.

"Не згадую Північну Корею лише тому, що це, насправді, пасинок Китаю. І якщо Путіну дати навіть не перемогти, але залишитись безкарним за все, що він створив в Україні, то наступні цілі зрозумілі. Китай нападе на Тайвань, а Іран – на Ізраїль. Кожна з цих трьох країн осі зла має свою геноцидну ідею – підкорити, підім'яти під себе або знищити певну країну, – підкреслює експерт. – І зрозуміло, що цивілізованим державам треба терміново об'єднуватися. Обмінюватися зброєю, розвідданими тощо. Інакше все це незабаром переросте на Третю світову".

Айдер Муждабаєв упевнений — те, що Ізраїль вдає, ніби нічого не відбувається, вдарить по ньому самому.

"При цьому я розумію проблему ізраїльської політики. Там величезна кількість іммігрантів із колишнього СРСР, із РФ, які тупо "топлять" за Путіна. І до них дослухаються. Але сучасні політики мають мислити стратегічно, на роки наперед. І виходячи з такого бачення, Ізраїль зобов'язаний допомагати Україні боротися з російською, а тепер ще й з іранською агресією. Відкрито вставати на бік України. У тому числі постачанням озброєнь, включаючи ППО. А сподіватися на якісь гарантії безпеки від Росії – безглуздо. Навіть якщо вона їх давала, ніколи не виконувала. Не говорячи вже про гарантії безпеки від Ірану, який мріє, щоб на землі жодного єврея не існувало", – наголошує експерт.

Година "Х" настала, вважає він. Залишитися осторонь, вдавати, що кожна країна має свої проблеми, це самогубно для демократичного світу.

І правильно Зеленський, українські євреї, звертають увагу на те, що загроза – спільна. Ну, а якщо цивілізовані держави цього не зрозуміють, значить, світ заслужив на Третю світову", – констатує Айдер Муждабаєв.

Ізраїль, хоч і є опонентом Ірану, навряд чи піде на різкі кроки

Голова Центру політичних студій "Доктрина", політичний консультант Ярослав Божко наголошує, що Іран ретельно приховує факт передачі безпілотників РФ. Він побоюється додаткового санкційного тиску та хоче збереження можливості ядерної угоди зі США.

"У цьому ракурсі повідомляти про передачу безпілотників та всього іншого публічно було б дурістю", — пояснює експерт.

Водночас, продовжує він, Ізраїль, хоч і є опонентом Ірану, залучення якого до війни в Україні підштовхує до рішучої відповіді, проте навряд чи він піде на різкі кроки.

"Ізраїль, як і раніше, не постачає Україні наступального озброєння, що багато в чому може бути пояснено зв'язками з РФ відчутної частини ізраїльських еліт, а також небажанням вступати в пряму конфронтацію з Росією (що може закінчитися додатковим посиленням Ірану на зло Ізраїлю). Тож у першу чергу нам потрібно чекати на постачання західних ППО, які зможуть посилити оборону неба", – зазначає Ярослав Божко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у США підтвердили — Росія готує теракт у Херсонській області.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Alex

25 жовтня 2022, 20:54

Дамы и Господа.Никого не хочу обижать.По поводу того,Что Израиль "должен" ,Кому и Сколько ,Вы можете прочесть в отзывах к статьям на русскоязычном израильском ресурсе "Вести",мнения некоторой части израильтян(читающих по-русски),а равно ,Что они думают по поводу "обращения" Зеленского и Тона,в котором оно происходило.

Alex

25 жовтня 2022, 20:33

Я не хочу никого обижать.Предлагаю зайти на русскоязычный израильский сайт "Вести" ... ознакомиться с мнением русскоязычных граждан по поводу того ,что Израиль "должен",что думают по поводу "обращения" Зеленского и его самого.

Ігор

25 жовтня 2022, 13:06

Нам вже втрачати нічого. По переду: до останнього. То чому тільки ми одні заради брехні про єдину демократію? Тільки тому, що всередині православної частки вісі зла карлики посварилися за вплив на потоки? Зараз, коли Байден об'єднав проти себе зло. Зло, як ніколи сильне, йому треба скористатись цим і почати діяти всюди. Нехай інші відчують на собі наслідки єдиної демократії.


Новини