Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорить сума на відновлення України після війни – де взяти такі величезні гроші
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить сума на відновлення України після війни – де взяти такі величезні гроші

З урахуванням збитків від ударів по критичній інфраструктурі, загальна сума на відновлення України вже зараз може перевищувати 1 трлн доларів

11 січня 2023, 13:15 comments1908
Поділіться публікацією:

Загальна сума на відновлення України на сьогодні становить близько 110 млрд. грн. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 10 січня. За його словами, визначено 4 ключові джерела фінансування: конфісковані російські активи; безпосередньо кошти з державного бюджету; фінанси міжнародних партнерів; гроші донорів, зібрані на платформі United24. Як оцінюєте такі заяви? Які важливі моменти слід врахувати, говорячи про відновлення України після війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорить сума на відновлення України після війни – де взяти такі величезні гроші

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Важливо, щоби відшкодування збитків отримали всі без винятку українці

Народний депутат України ІХ скликання, екс-гендиректор Авдіївського коксохімічного заводу Муса Магомедов упевнений, що головним джерелом повоєнного відновлення України мають стати репарації та конфісковане майно РФ. Не варто сподіватись, попереджає він, що відбудувати країну вдасться лише за рахунок нашого бюджету чи допомоги західних партнерів. Росія має виплатити репарації у повному обсязі.

Для цього, продовжує експерт, Україна готує позови до міжнародних судів, а наші партнери працюють над юридичними механізмами конфіскації активів агресора.

"Усі 322 мільярди доларів – до останнього центру – із резервів Центробанку Росії має отримати Україна", – вважає Муса Магомедов.

Ці кошти, наголошує він, необхідно спрямувати на будівництво та капітальний ремонт об'єктів інфраструктури, ремонт житла українців.

"Дуже важливо, щоб відшкодування збитків отримали усі без винятку українці, – наголошує нардеп. – Включно з тими, хто втратив майно з початку перших руйнувань на Донбасі у 2014 році, а не лише в період з 24 лютого 2022 року. Саме відшкодування має стосуватися не тільки пошкодженого житла, а й до втраченого бізнесу".

Загальну суму на відновлення України можна буде прорахувати лише після повного звільнення нашої країни від загарбників, включаючи Крим

Голова Комітету економістів України Андрій Новак розмірковує так:

"Сума в 110 млрд грн, яку озвучив прем'єр, точно не відповідає дійсності, яку ми маємо навіть зараз. Західні партнери України говорили про те, що на відновлення нашої країни після війни потрібно близько 750 млрд доларів. Але це озвучувалося ще до масованих ракетних атак з боку РФ, що почалися з жовтня, на українську енергосистему. З урахуванням збитків від цих ударів впевнений, що загальна сума на відновлення України вже зараз перевищує 1 трлн доларів. А війна ще триває – і невідомо, коли закінчиться".

На думку Андрія Новака, основні джерела, з яких фінансуватимуться відновлення України, такі (у порядку спаду):

1. Заарештовані російські активи (державні та приватні).

2. Спонсорсько-інвестиційні вклади десятків країн, які й зараз підтримують Україну (наразі це майже 60 держав).

3. Донорські внески, що йдуть через міжнародні донат-канали.

4. Найменшим джерелом будуть кошти держбюджету України.

"При цьому треба розуміти, що загальну суму можна буде прорахувати лише після повного звільнення нашої країни від загарбників, включаючи Крим. Коли і у нас, і у наших міжнародних партнерів з'явиться фізична можливість доступу до всіх деокупованих територій. Лише тоді можна буде остаточно оцінити збитки, причому не лише прямі та матеріальні, а й екологічні, які, безумовно, будуть масштабними", – пояснює експерт.

Він вважає за важливе, щоб це було не просто фізичне відновлення зруйнованого. Все, пояснює економіст, слід робити з урахуванням світових, світових тенденцій.

"Наприклад, в енергосистемі потрібно не відновлювати знищені чи пошкоджені величезні об'єкти, а змінювати базові підходи, переходячи на малі, автономні енергооб'єкти, – зазначає Андрій Новак. – Ключове завдання – не просто відновити зруйноване, а й вивести українську економіку на найвищий рівень розвитку. Це завдання експертне, політичне, аналітичне – глобальне та стратегічне. Ми маємо використовувати можливості величезної міжнародної підтримки, щоб побудувати нову Україну, вивівши рівень життя її громадян на європейську, як мінімум".

Читайте також на порталі "Коментарі" — друге пришестя Лапіна : до чого може призвести протистояння між російськими воєначальниками.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

tyrtyrt

11 січня 2023, 13:49

НАЙДИ И РАЗДЕНЬ ГОРЯЧУЮ КРАСОТКУ СЕГОДНЯ НОЧЬЮ!----- https://paply.org/krasotky


Новини