Головна Новини Суспільство Війна з Росією Присвоєння Росією Запорізької АЕС: чого чекати далі – як реагувати на російський шантаж
commentss НОВИНИ Всі новини

Присвоєння Росією Запорізької АЕС: чого чекати далі – як реагувати на російський шантаж

«Віджим» ЗАЕС наступного місяця займе важливу роль у піднятті ядерної істерії

6 жовтня 2022, 11:02 comments1133
Поділіться публікацією:

У МЗС України засудили спробу присвоєння Запорізької атомної електростанції росіянами, а відповідний указ російського диктатора Путіна назвали незначним. Як події навколо ЗАЕС можуть розвиватись далі? Як реагувати на російський шантаж – і з допомогою АЕС, і у вигляді брязкання ядерною зброєю? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Присвоєння Росією Запорізької АЕС: чого чекати далі – як реагувати на російський шантаж

Запорізька АЕС. Фото: з відкритих джерел

Україна не буде наражати на ризик ядерний об'єкт на своїй території – і цим явно користується агресор

Керівник Центру аналізу та стратегій (ЦАС) Ігор Чаленко називає останні події навколо ЗАЕС не неочікуваними та аналогічними т.зв. "віджиму" підприємств під час "лихих дев'яностих", які украй культивуються в РФ.

"Безумовно, юридично Запорізька АЕС залишається у володінні Україною та під управлінням співробітників та керівництва Енергоатому, – зазначає експерт. – Але найближчим часом окупантом будуть зроблені серйозніші кроки до підключення станції до Єдиної енергетичної системи (ЄЕС) РФ та відключення від української мережі. Наразі блоки станції перебувають у режимі холодної зупинки та вимагають постійного зовнішнього підживлення, що й отримують від української системи. Не виключаю, що росіяни зроблять терористичний акт щодо руйнування єдиної робочої лінії та під загрозами техногенної ядерної катастрофи спробують включитися до ЄЕС РФ".

Ігор Чаленко впевнений, що, незважаючи на останні ухвалені рішення РФ, необхідно далі впроваджувати план про демілітаризацію зони навколо ЗАЕС у радіусі 10 км відповідно до позиції України, Ради безпеки ООН (за винятком РФ) та МАГАТЕ. Управління станцією, наголошує він, має й надалі бути з боку українських атомників. Це єдиний шлях, який дозволить нормалізувати ситуацію довкола конкретного об'єкта до завершення бойових дій, пояснює експерт. Україна, зазначає керівник ЦАС, не наражатиме на ризик ядерний об'єкт на своїй території – і цим явно користується агресор.

"Зважаючи на останні події, вважаю за необхідне зняти фактичне вето на впровадження санкцій проти "Росатому". Від цього заходу, наприклад, у тому ж ЄС ухиляються вже вісім санкційних пакетів поспіль. Незважаючи на позиції РФ у цій сфері, не можна забувати про французькі чи американські компанії. Тому це питання потребує більш активного опрацювання та впровадження", – наголошує Ігор Чаленко.

На його думку, "віджимання" ЗАЕС наступного місяця займе важливу роль у піднятті ядерної істерії, яку продукує РФ своїми натяками про можливість використання тактичної ядерної зброї.

"Зазначу, що саме психологічний вплив на світову спільноту переважає і є основною зброєю, щоб схилити шальки терезів до деструктивної російської позиції. Підняття ставок слід до абсолюту. Так, не можна відкидати алогічності дій та мислення Путіна, що може мати наслідком певні ризики. Однак історія неодноразово показувала, що умиротворення агресора призводить лише до подальшої ескалації у перспективі, – нагадує Ігор Чаленко. – У РФ маємо усвідомити, що реалізація загроз призведе лише до дезінтеграції самої федерації. Світ може бути єдиним у питанні і стояти позиції відновлення міжнародного права".

Україна має чітко заявити, що всі спроби під прикриттям псевдореферендумів незаконно анексувати наші території – нікчемні

Політичний консультант Олександр Вербицький не сумнівається, що Україна не залишить своїх громадян на окупованих територіях, щоб там Росія не робила. Відповідна заява нашого МНС щодо ЗАЕС – тому підтвердження. І абсолютно правильно там зазначено, продовжує експерт, що міжнародному співтовариству слід об'єднати свої зусилля для протидії тому, що робить РФ. Йдеться і про псевдореферендуми, і про запуск нових анексій з фейковою легітимізацією захоплення тієї ж ЗАЕС, і про військові злочини, і багато іншого.

"Процес легітимізації крадіжки чужих територій запущено РФ ще з 2014 року – ситуацією з Кримом. І хоч його офіційно не визнано, жорсткої реакції світової громадськості не було. З Росією продовжували торгувати, вести спільні проекти, її не вигнали із міжнародних майданчиків. У результаті була широкомасштабна агресія проти України, яка запустила хвилі кризи по всьому світу", – пояснює Олександр Вербицький.

Саме тому, зазначає він, Україна має чітко заявити, що всі спроби під прикриттям псевдореферендумів незаконно анексувати наші території – нікчемні. І не зупинять деокупацію цих територій. І мають призвести до посилення санкцій та міжнародної ізоляції країни-агресора.

"Ну, а громадян України не буде забуто. І навіть якщо вони будуть змушені отримувати російські паспорти просто заради виживання в умови окупації, то все одно залишаться громадянами України. Важливо робити саме такі акценти, вносити якісь тимчасові норми до законодавства", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у британській розвідці розповіли перед якою дилемою в Україні опинилася російська армія.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини