Головна Новини Суспільство Війна з Росією Позаду 6 місяців – що далі: найімовірніші сценарії російсько-української війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Позаду 6 місяців – що далі: найімовірніші сценарії російсько-української війни

За останні 6 місяців переговори між країнами про врегулювання конфлікту поступово зійшли нанівець, і розраховувати на закінчення бойових дій у найближчому майбутньому не доводиться

24 серпня 2022, 14:55 comments2192
Поділіться публікацією:

Україна переступила піврічну межу з початку широкомасштабної російської агресії. Експерти продовжують ділитися з виданням "Коментарі" головними висновками шести місяців протистояння нового рівня. А також сценаріями подальшого розвитку подій.

Позаду 6 місяців – що далі: найімовірніші сценарії російсько-української війни

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

Є кілька сценаріїв, які проглядаються за нинішніх умов

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик не сумнівається, що війна триватиме досить довго.

"Перший її етап розпочався зовсім не 2022-го, а з 2014 року. Були стадії високої інтенсивності, згасання, низької інтенсивності. Але весь цей час війна тривала. А широкомасштабне вторгнення росіян у лютому поточного року – просто новий етап однієї й тієї ж війни, агресії Росії проти України", – пояснює експерт.

У нас дуже сильний та складний ворог. Він ухвалив українській незалежності смертний вирок – і не збирається переглядати свою позицію. Відповідно Україна має прийняти цей виклик, упевнений Віталій Кулик.

"Йдеться не просто про війну, агресію, спробу відторгнення території, – вважає він. – Ця війна пов'язана з такими трьома речами як геноцид, екоцид, онтоцид (світогляд, погляд на світоустрій, війна цінностей, парадигм). І коли ми говоримо про ці "...циди", то може йтися не про припинення конфлікту, а про завершення війни остаточною перемогою над ворогом. Якщо ми не зробимо цього зараз, то після чергового "договорняка" нам чи нашим дітям доведеться воювати знову. І та війна буде ще кривавішою, ще жорсткішою, ніж нинішня. Тому зараз нам потрібна лише перемога. Не перемир'я, не припинення війни, а виключно перемога".

За словами Віталія Кулика, є кілька сценаріїв, які проглядаються за нинішніх умов. І ми зараз у такій ситуації, що кожен з них – можливий.

Перший – той самий "договорняк". Якесь припинення гарячої фази конфлікту.

"Президент України такий сценарій відкидає, вважає, що це не на часі – і він абсолютно правий. Але нас до такого сценарію підштовхують деякі наші європейські партнери, – зазначає експерт. – Насамперед – Франція та Німеччина. Вони хотіли б припинення гарячої фази та реалізацію так званого "корейського сценарію". Нагадаю, що війна, що тривала між Північною та Південною Кореями з 25 червня 1950-го по 27 липня 1953-го, не припинилася досі. Мирного договору немає. Є лише меморандум про припинення вогню та фіксація лінії поділу. Але офіційно війна між Північною та Південною Кореями продовжується, хоч і існує якесь перемир'я".

Подібну "заморозку", вважає Віталій Кулик, деякі "партнери" хочуть просунути в Україні.

"У такому разі є невизначена ситуація щодо тимчасово окупованого півдня (частини Херсонської, Запорізької та Миколаївської областей), щодо захопленої частини Харківщини. Навіть якщо там проведуть так звані "референдуми", Росія добиватиметься того ж, що вона закладала до Мінських угод щодо Донбасу. Зокрема – широка автономія, контроль Москви, збереження там озброєних підрозділів російської армії (чи деяких проксі), але формально все це вважатиметься українською територією. Плюс – відкладені статуси для Криму та Донбасу. РФ вважає анексований Крим своїм, донбаські псевдореспубліки – визнаними. Україна їх такими ніколи не вважатиме. Але нас можуть спробувати дотиснути винести ці питання за дужки. Як свого часу зробили з Кримом під час укладання Мінських угод", – нагадує експерт.

Другий сценарій – перелом у війні, хотілося б, на користь України. Наприклад, звільнення більшої частини територій Півдні – і потім початок переговорів.

Третій сценарій – російська спроба збільшити ставки.

"Наприклад, теракт на Запорізькій АЕС, новий наступ на Київ (зокрема з території Білорусі), масові обстріли. З початком опалювального сезону – удари по критичній інфраструктурі, яка його забезпечує. Тобто, за ТЕЦ, можливо, за газотранспортною системою (хоч останнє для росіян – все одно, що стріляти собі в ногу, але РФ ірраціональна у своїх діях). І таким чином примусити Київ до переговорів за умов Москви", – пояснює Віталій Кулик.

І четвертий сценарій, який бачиться експерту найбільш сприятливим, – продовження війни, втягування Росії у інтенсивніший конфлікт. І знаходження того, що Віталій Кулик називає "точкою суперкрихкості", коли РФ починає розвалюватися.

"Про те, що ми недалекі від цього, свідчить убивство Дар'ї Дугіної внаслідок розбирання між вежами Кремля. Зрозуміло, вони кричать, що це "Азов", українські спецслужби і таке інше… Але насправді вбивство цієї пропагандистки – справа рук самих російських силовиків, які боролися за владу в РФ", – констатує експерт.

Нам потрібно розгорнути повноцінну смислову війну, полем якої має стати глобальний інформаційний та віртуальний простір

Політичний аналітик, PR-експерт Олександр Солонько впевнений, що Україна своїм протистоянням російської агресії створила, можливо, головну геополітичну сенсацію цього століття. Принаймні з огляду на те, що багато хто навіть на Заході нам давали від кількох годин до кількох днів або тижнів, після чого були впевнені, що ми впадемо під ударами росіян.

"Сьогодні наші завдання значно розширюються та якісно поглиблюються, – вважає експерт. – Вони ускладнюються. Від того, щоби не загинути, ми переходимо до того, як перемогти. Це вже принципово різні стани. Підсумок півроку повномасштабної війни".

На думку Олександра Солонька, досвід Мінських угод щодо Донбасу зовсім не вписується у сьогоднішній стан справ.

"Укладання подібних домовленостей є небезпечним, тупиковим і руйнівним для України, – попереджає аналітик. – Тому ми продовжимо битися. І нам потрібно розгорнути повноцінну смислову війну, полем якої має стати глобальний інформаційний та віртуальний простір. Словом, завдань у нас зараз неймовірна кількість – і їхня складність дуже висока. Але ми не маємо вибору. Ми прийняли цей виклик. Тепер треба боротися до перемоги".

Читайте також на порталі "Коментарі" — півроку повномасштабної російсько-української війни: які головні висновки та прогнози.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

24 серпня 2022, 14:53

Поки Zе у владі, шансів в Україні немає. Такому не програють. Як не програють не відбувшийся країні, яка не бажає ставати на шлях виправлення. Zе це вирок для України. Триматись за владу він буде як цар Ірод, який наказав вбити хлопців у Вифлеємі, щоб позбутись конкурентів. Корупцією і брехнею війну не виграти. Ось сьогодні, тривоги за тривогами. Суворий обличчям Карлик казав, що на свято треба чекати найгіршого, а він не може помилитись, от обслуга і створює "страшний" фон.


Новини