Головна Новини Суспільство Війна з Росією 250 днів повномасштабної війни РФ проти України: головні висновки – прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

250 днів повномасштабної війни РФ проти України: головні висновки – прогнози

Серед важливих тенденцій, які впливають на довгу війну, є те, що поступово Захід починає приймати точку зору, що перемогою вважатиметься повернення України до кордонів 1991 року

31 жовтня 2022, 09:08
Поділіться публікацією:

Сьогодні – 250 днів із початку широкомасштабної російської агресії проти України. Які основні висновки можна зробити? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

250 днів повномасштабної війни РФ проти України: головні висновки – прогнози

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Україні потрібно більше сучасних систем ППО та ПРО, важкого озброєння

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно наголошує, що війна, розв'язана Росією проти України, так чи інакше, зачіпає всі сфери нашого життя. Крім того, в неї втягується все більше країн – у тій чи іншій якості.

"На даний момент зберігається певний статус-кво щодо осінньо-зимової логіки цієї війни. Очевидно, що ЗСУ намагаються максимально перейти у контрнаступ. І, якщо не повернути в найкоротші терміни тимчасово окуповані території півдня та сходу, то хоча б обрубувати загарбникам логістичні ланцюжки, знищувати склади боєприпасів, пального, штаби. Створюючи заділ для продовження своїх контрнаступальних дій, – пояснює експерт. – Росія у відповідь продовжує шкодити нашій інфраструктурі, щоб зробити осінньо-зимовий період вкрай складним для всіх українців. Паралельно все це супроводжується стандартним шантажем різних видів – продовольчим (зрив зернової угоди), загрозами застосування зброї масового ураження (включаючи тактичну ядерну та міфічну "брудну бомбу")".

Безумовно, продовжує Олеся Яхно, Україні потрібно більше сучасних систем ППО та ПРО, тяжкого озброєння. І ми докладаємо максимум зусиль, щоб отримувати відповідне озброєння та розвідувальну інформацію. Активізували, наприклад, роботу з Ізраїлем, особливо на тлі використання росіянами іранських дронів.

Захід, зазначає експерт, поступово залучається все більше до цієї війни у плані відчуття її наслідків, у тому числі на економіці, енергетиці.

"Росія намагається, де є можливості використати будь-яких лідерів, будь-яку ситуацію, щоб або закріпити свій вплив, або якось залишитися в тому чи іншому регіоні, мати можливість просувати свої меседжі. У Молдові це відбувається більш очевидно. І днями США запровадили санкції проти низки фізичних та юридичних осіб, підозрюючи їх у співпраці з РФ, під чуйним керівництвом якої вони проводять акції протесту. Таких прикладів вистачає й у країнах ЄС, – наголошує аналітик. – Росія шукає лазівки, намагається використати ситуацію, щоб нашкодити Західному світу, будь-яким демократичним проявам. Вона використовуватиме будь-яку ситуацію (чи то вибори США чи де, інші процеси), щоб вносити хаотизацію, якось призупиняти санкції. Підігравати, де можливо, створення політичних криз. Щоб послабити єдність Заходу, щоб продовжити сприймати країни пострадянського простору як сферу свого впливу. Шантажуючи енергоресурсами, продуктовою кризою, ядерною загрозою тощо".

За словами Олесі Яхно, все більше Захід і РФ борються за треті країни, зокрема такі сильні як Індія та Китай, які не підтримали санкцій. А також країни, залежні від Росії щодо постачання озброєнь, продовольство тощо. Та сама Африка. Поступово США звертають погляд на ці країни, щоби не допустити там російського посилення. Все це є елементами великих трансформацій, пояснює експерт.

"Деякі процеси, – продовжує вона, – відбуваються всередині самої РФ. Мобілізація вже призвела до певних змін у масовій свідомості. Дедалі явнішим стає перехід від, як розповідала влада, "спецоперації" до того, що вона власне і є – війні. Це матиме непрогнозовані наслідки для самого путінського режиму, запустивши механізми, які досить довго перебували у сплячому режимі".

Якщо говорити про важливі тенденції, які впливають на війну довгу (а вона у нас саме така), то поступово Захід починає приймати думку, що перемогою вважатиметься повернення України до кордонів 1991 року. Не на рубежі до 24 лютого 2022 року, до початку широкомасштабного російського вторгнення, а саме до міжнародного визнаних кордонів, наголошує Олеся Яхно. Вона передбачає, що наступним кроком буде повна трансформація пострадянського простору, включаючи Росію та Білорусь. Не виключено, що відповідними аналітичними центрами вже вважається, що може відбуватися на цих теренах після перемоги України.

Зараз Штати нарешті усвідомили, що Україна – велика країна, яка відчайдушно бореться за демократію та свободу

Телеведучий, медіаексперт Сергій Дойко вважає, що можна зробити п'ять головних висновків щодо війни в Україні.

"Точніше – ставлення до того, що відбувається з боку, гадаю, більшості українців, – уточнює він. – Як на мене, саме ці п'ять станів та емоцій повністю відображають реальну картину. Насамперед – психологічну".

Перший висновок: українці забули, що означає страх.

"Наприкінці лютого – на початку березня 2022 року у простих людей був реальний шок. Просто шок і якийсь ступор. Потім цей шок змінився невизначеністю: українці точно не розуміли, що на них чекає завтра, як і коли це все закінчиться, як саме їм будувати своє подальше життя в умовах, що склалися. Потім ближче до середини літа більшість людей зрозуміли, що все це швидко не закінчиться – і потрібно морально готуватися до тривалої війни, – зазначає Сергій Дойко. – Потім настав період психологічної адаптації та дій: із украй непростої ситуації (втрата роботи, руйнування планів тощо) люди почали шукати вихід. І багато його таки знайшли. Нині ж – повна відсутність страху, екстремальна ненависть до окупантів, що зашкалює злість на тих, хто прийшов до нас якогось хрону від чогось "звільняти". Нехай самі себе звільнять від своєї хвороби головного мозку!".

Другий висновок: українські ЗМІ більше перейшли на мовлення до Ютуба.

"Багато журналістів перейшли саме туди. Вони індивідуально або командою створили власні Ютуб-канали і продовжують (не всі, звичайно, повною мірою, але переважна більшість) говорити правду про цю війну. Так, саме ВІЙНІ, а не про той гівня – "СВО", як його називають у країні-терористі-окупанті-мародері-лузері. У нас, слава Богу, речі називаються своїми іменами, і чого вже в нас немає, то це кримінальної відповідальності за правду, – підкреслює експерт. — То, хто тоді реально вільний?".

Третій висновок: до України абсолютно по-іншому стали ставитись у світі.

Сергій Дойко розповідає:

"Мій хороший знайомий, погляд якого я поважаю і поділяю, мені часто говорить саме про це, і не вірити йому в мене немає жодних підстав. Юрій Ванетик живе з 5-ти років у Каліфорнії (США), займається політичним консультуванням, адвокатською діяльністю та підприємництвом. Знає особисто топових американських політиків, обізнаний багато з того, що на широку публіку не виноситься. Так от, я, скільки з ним спілкуюся, чую його незмінні слова: до України ставлення у світі змінюється кардинально! У США, як він каже, раніше наша країна мала досить негативну репутацію. До неї ставилися завжди як до колеги, але як до проблемного колеги. Корупція, відсутність зрозумілих правил гри – головні чинники, які відштовхували американців від України. Але розпочалася війна. І зараз Україна для США – герой! Зараз для США українські військові – хоробрі борці за свободу та незалежність! Зараз Штати нарешті усвідомили, що Україна – велика країна, яка відчайдушно бореться за демократію та свободу. (А свобода для Америки – аж ніяк не порожній звук)".

Експерт наголошує, що саме це і стало причиною неймовірної підтримки, яка надходить від країн-союзниць під час війни з Росією. Він зазначає, що в Україну зараз, за словами Юрія Ванетика, "закохані не лише американські політики, а й американський народ!".

Четвертий висновок: українці стали більше цінувати те, що мають.

"Ці сволоти із-за поребрика позбавили (на якийсь час, правда) нас можливості планувати своє найближче майбутнє. Багато хто в Україні зараз говорить так, мовляв, "після Перемоги вже поїдемо кудись, щось зробимо, щось здійснимо" тощо. Але! Все більше і більше людей в Україні украй цінують те, що вони вже мають. Те, що вони вже зробили, вже побачили, вже придбали, відчули. Це не так, що українці стали жити виключно одним днем. Ні. Але кожна мить, схоже, стала набагато вагомішою і значнішою для наших людей, – наголошує Сергій Дойко. – Наші люди почали цінувати такі дрібниці, на які раніше й уваги ніколи не звернули б…".

І п'ятий висновок. Він, зазначає експерт, схоже, тут головний: чи не вперше українці усвідомлено готові переносити тягар та проблеми в ім'я Перемоги. В ім'я нашої Перемоги над тими, хто чомусь вирішив, що труна має кишені…

"З нами правда, а отже – з нами Бог! Якщо хтось десь у бункерах за 200 метрів під землею думає, що тимчасова відсутність світла, тепла, якихось продуктів харчування і так далі здатна зламати прагнення вільних людей до Перемоги та життя – пішов він… слідом за російським військовим кораблем! Нас не зламати! Нас навіть не надломити, – упевнений Сергій Дойко. – Ми навіть коли картоплю збираємо – і то не завжди встаємо навколішки. В інших випадках це взагалі виключено!".

Читайте також на порталі "Коментарі" — до чого готується Росія, продовжуючи розмови про "брудну бомбу" — чи здатний Захід на превентивний удар.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини