Головна Новини Суспільство Війна з Росією Позаду 160 днів повномасштабного вторгнення: чому перелом у війні вже розпочався – які плани ЗСУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Позаду 160 днів повномасштабного вторгнення: чому перелом у війні вже розпочався – які плани ЗСУ

Росія вже не так рветься в атаку, а все частіше замислюється над тим, як утримати раніше захоплені території

2 серпня 2022, 12:45 comments1873
Поділіться публікацією:

Україна 160-й день протистоїть відкритій російській агресії. Як та видозмінювалася за цей час? Які є можливості для перелому ситуації в найближчому майбутньому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Позаду 160 днів повномасштабного вторгнення: чому перелом у війні вже розпочався – які плани ЗСУ

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Якщо ми зможемо закрити своє небо від російських ракет, ми зможемо використовувати літаки для супроводу наземного наступу

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин нагадує, що перед початком цього вторгнення багато зарубіжних політиків, аналітиків, військових експертів давали Україні 3-4 дні. Але ми тримаємося вже шостий місяць. Причому не просто обороняємося, а й відсуваємо ворога на низці напрямків.

"Вдалося деокупувати понад тисячу населених пунктів. За 160 днів захисники України, згідно з даними Генштабу ЗСУ, перемололи під 42 тисячі особового складу окупаційних військ, понад 4 тисячі бойових бронемашин, під 2 тисячі танків, під тисячу артсистем, понад 200 літаків і майже 100 вертольотів, топили кораблі та катери (включаючи прапори) Чорноморського флоту РФ – крейсер "Москва"), знищували безпілотники, автомобільну техніку", – перераховує експерт.

За його словами, від початку широкомасштабного вторгнення військ противника ми розумно наголошували на тих чи інших видах озброєння, відповідно до ситуації, що виникла. Спочатку просили у Заходу (і отримали) протитанкові засоби. З метою зупинити російський наступ на низці напрямків.

"Відмінно себе проявили NLAW (шведсько-британська переносна протитанкова керована ракета), "Джавелін" (американський переносний протитанковий ракетний комплекс), наша "Стугна-П" (протитанковий ракетний комплекс української розробки). Як наслідок, росіяни десь було зупинено, а десь і відкинуто", – зазначає Влад Волошин.

Але війна продовжується. І виникла потреба у отриманні іншого виду озброєнь. У тому числі для наступальних дій.

"Йдеться насамперед про далекобійну артилерію, включаючи реактивні системи залпового вогню. Так до нас прийшли 155 мм гаубиці М777 французькі самохідні артилерійські установки (САУ) CAESAR (Цезар), РСЗВ HIMARS. З їхньою допомогою ми в останній місяць активно почали знищувати склади, зосередження сил та засобів противника на великій відстані від лінії фронту. Тобто використаних даних важких сучасних видів озброєння значно ускладнило логістику для окупаційної армії. І створило передумови зміни стратегії цієї війни", – акцентує експерт.

Такі дії української армії, продовжує він, знайшли схвалення з боку союзників. ЗСУ постійно змінюються, оперативно освоюють нові види озброєння – безпілотники, артилерія тощо. Противнику доводиться змінювати плани, підходи до агресії проти України.

"Отримавши необхідну кількість коштів для контрнаступальних дій, ЗСУ готові будуть їх здійснити у значно більших масштабах, ніж раніше. Звільнивши не лише територію України, захоплену росіянами після 24 лютого 2022-го, а й захоплені з 2014-го Крим та частини Донбасу, – запевняє Влад Волошин. – Українська армія, яка має серйозний бойовий досвід за роки бойових дій на Донбасі, за п'ять місяців широкомасштабної війни загартувалась та осучаснилася ще більше. При цьому ми оперативно змінюємо тактику та стратегію, ламаючи плани та стратегії противника".

Зараз ми просимо вже системи ППО та авіацію. А також таке наступальне озброєння як танки (у тому числі понтонні переправи, що будують). Щоб продовжити вигнання ворога з нашої землі.

"Якщо ми зможемо достатньо закрити своє небо від російських ракет та авіації, ми отримаємо можливість самі використовувати літаки для супроводу наземного наступу, – підкреслює Влад Волошин. –Маючи ще більше наступального озброєння, у найближчому майбутньому ми обов'язково звільнимо всю Україну".

Втрати в армії РФ досить серйозні, і вони побоюються не втримати Херсонщину

Політолог, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов вважає, що вже зараз ми можемо обережно говорити про перші ознаки позитивного для нас перелому у війні Росії проти України.

"Ми пам'ятаємо, як ще місяць чи два тому РФ кидала всі резерви, всю техніку на Сєвєродонецьк та Лисичанськ у Луганській області. Такими ж методами Кремль збирався штурмувати Бахмут та Слов'янськ із Краматорськом на Донеччині. І що сьогодні? Сьогодні ворог перекидає частину сил із Донецької області на Херсонщину", – зазначає експерт.

З тієї самої Донецької області, наголошує він, вийти на адміністративні кордони якої для Кремля було питанням принципу та – мінімальною програмою так званої "спецоперації".

"Але на всі сили не вистачає, як не заманювай контрактами, як не відловлюй чоловіків під мобілізацію на окупованих територіях, – пояснює Кирило Сазонов. – Втрати в армії РФ досить серйозні, і вони побоюються не втримати Херсонщину. Тому послаблюють інші ділянки фронту задля збереження Півдня. Дефіцит ресурсів – це перша ознака перелому у ситуації".

Читайте також на порталі "Коментарі" — зернова угода та смерть Вадатурського: як це може бути пов'язано – кому дісталося зерно "Нібулону".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини