Головна Новини Суспільство Війна з Росією Позаду 150 днів повномасштабної війни: що на нас чекає далі – чи реально вийти на мир до зими
commentss НОВИНИ Всі новини

Позаду 150 днів повномасштабної війни: що на нас чекає далі – чи реально вийти на мир до зими

Експерти розповіли, як події у війні Росії проти України можуть розвиватися далі і чи є хоч би віддалені перспективи миру

23 липня 2022, 12:25 comments1885
Поділіться публікацією:

Україна переживає 150 день широкомасштабного російського вторгнення. Ми отримуємо дедалі більше новітнього озброєння, проте США не готові постачати Україні ракети великої дальності ATACMS до РСЗВ HIMARS. Як ситуація може розвиватися в найближчому майбутньому? Чи є перспектива вийти на мирні угоди до кінця року? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Позаду 150 днів повномасштабної війни: що на нас чекає далі – чи реально вийти на мир до зими

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Очікування завершити війну до настання зими надто завищені

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко зазначає, що надання американцями Україні нової партії РСЗВ HIMARS, але при цьому утримання їх від передачі нам зброї дальньої дії означає, що США та Захід загалом будуть і надалі надавати нам зброю для звільнення окупованих територій (насамперед тих , що були захоплені росією починаючи з 24 лютого 2022 р.). Але вони проти ударів по території Росії і проти авантюр у стилі обстрілу Кримського мосту, підкреслює експерт.

Така позиція, за його словами, обумовлена побоюваннями західних політиків та аналітиків, що удари по території Росії та тимчасово окупованому Криму призведуть до ще більшої ескалації конфлікту, з ризиками застосування проти України зброї масового ураження.

"Ситуація в найближчому майбутньому може розвиватися по-різному. Цілком імовірий контрнаступ українських військ на півдні та в Харківській області з частковою деокупацією територій, захоплених росією після 23 лютого 2022 р. Але для цього необхідні достатні військові ресурси. У той же час, росія може спробувати продовжити поступове просування на Донбасі. Однак, його результативність також залежить від наявності достатніх військових ресурсів", – пояснює Володимир Фесенко.

Можливий, продовжує він, сценарій ще більшої ескалації воєнних дій. Якщо одна сторона піде на більш масштабну мобілізацію, це зробить і протилежна сторона.

"Ще один сценарій – поступова стабілізація лінії фронту та перехід військових дій у позиційну фазу (у "окопну війну", як на Донбасі з весни 2015 р. до лютого 2022 р.). У разі цього сценарію за якийсь час можуть бути домовленості про тимчасове припинення вогню, – прогнозує політолог. – Імовірність якоїсь системної мирної угоди поки що близька до нуля, оскільки інтереси та позиції сторін, що воюють, кардинально протилежні, і навіть теоретично неможливо уявити зараз компроміс, який влаштував би обидві сторони".

Володимир Фесенко впевнений, що безглуздо зараз намагатись назвати можливі конкретні дати завершення війни.

"І я не радив би цього робити нашим офіційним особам, – акцентує він. – Надійних підстав для прогнозів щодо конкретних термінів завершення війни наразі немає. Очікування завершити війну до настання зими (і на свою користь) мають обидві сторони. Але, на мою думку, ці очікування сильно завищені. Виходячи з нинішнього та перспективного ресурсного забезпечення бойових дій у обох воюючих сторін, вирішальний та остаточний перелом у ході війни найближчими місяцями навряд чи можливий".

Країна-агресор висуває умови, які абсолютно неприйнятні для України

150 днів із початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну – дуже сумна дата для всіх українців, зазначає політолог, експерт з питань російської агресії Віктор Каспрук. Адже рівно стільки, пояснює він, ми перебуваємо у стані неоголошеної росією нашій державі війни. І кожен новий день завдає нам нових втрат не лише на фронті, а й серед мирного населення.

"Можна сказати, що допомога Сполучених Штатів та союзників буквально витягла Україну "з того світу". Якби не така потужна підтримка, то протриматися більше кількох тижнів у нерівному протистоянні з більш потужним (і спочатку більш оснащеним зброю) ворогом, у нас практично не було шансів, – вважає експерт. – Тепер же можна з упевненістю сказати, що Україна має шанс не тільки вистояти, а й згодом перемогти свого супротивника – Московщину".

При цьому, зазначає Віктор Каспрук, періодично звучать закиди, що хоч ми й отримуємо від США серйозну допомогу, відсутність далекобійних ракет не дозволяє швидко відкинути супротивника з усіх захоплених після 24 лютого 2022 року українських територій.

"Певною мірою, це справді так. Але ця війна наочно показала, що на кон поставлено не лише виживання України як незалежної держави, а й існування самої західної цивілізації, встановлення світового порядку, яким він буде після закінчення російсько-української війни. Хочеться нам це визнавати чи ні, але це так, – наголошує експерт. — Тому в такому жорстокому протистоянні з Росією наші союзники повинні прораховувати і враховувати всі можливі варіанти. Той самий Вашингтон застосовує проти Москви, на мою думку, єдино правильну тактику поступового задушення противника. Не роблячи різких кроків, які б спровокувати ще більшу ескалацію".

За ці 150 надзвичайно важких для нас днів Україна показала, що вона заслуговує на підтримку та повагу цивілізованого світу, упевнений Віктор Каспрук.

"Швидше за все, ситуація зі звільненням окупованих Росією територій Української держави розвиватиметься нелінійно. З постачанням із США в Україну важкої артилерії – HIMARS – встановився відносний паритет на фронтах бойових дій. Наскільки довго може тривати подібна ситуація, сказати важко. Про що можна говорити з упевненістю, то це про те, що Україна не здалася росії – і здаватися не збирається", – наголошує експерт.

Він не виключає, що ЗСУ мають шанс повністю звільнити окуповану Херсонщину та частину Запорізької області, якщо не цього року, то в першій половині 2023-го. А ось можливість досягнення з Росію мирної угоди, на думку Віктора Каспрука, поки не проглядається.

"Країна-агресор висуває умови, які абсолютно неприйнятні для України. Як і раніше, путін хоче капітуляції України. На що ми ніколи не підемо. Ну, а визнання захоплених Москвою українських областей спірними територіями (або навіть російськими після псевдореферендумів), як це бачиться путіну, шлях не до миру, а ще більшої конфронтації, – попереджає політолог. – Адже Київ, як і весь цивілізований світ, стояв і стоятиме на тому, що Україна має знаходитися у своїх межах, які вона мала в 1991 році. І від цього ми не збираємось відступати. Тому для нас підписання мирної угоди з Росією можливе лише в тому випадку, коли вона вийде з усіх окупованих за останні роки територій України".

Читайте на порталі "Коментарі" — попит на газ зростає: як стимулювати видобуток в Україні – коли зможемо повністю забезпечити себе газом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини