Головна Новини Суспільство Війна з Росією Потужні обстріли Донецька: з чим це пов'язано – хто за цим стоїть
commentss НОВИНИ Всі новини

Потужні обстріли Донецька: з чим це пов'язано – хто за цим стоїть

Експерти розповіли, з чим можуть бути пов'язані інтенсивні обстріли росіян Донбасу і чи розуміють місцеві жителі, що у всьому винна РФ

18 червня 2022, 11:15 comments1869
Поділіться публікацією:

Практично весь цей тиждень окупований Донецьк (та й фактично вся територія) перебуває під тотальним обстрілом. Такого рівня не було навіть 2014-го, запевняють місцеві жителі. Експерти розповіли, із чим це може бути пов'язано? Чому саме зараз? Чи розуміють місцеві жителі, що нічого цього не було б, якби не "визволителі" з Росії?

Потужні обстріли Донецька: з чим це пов'язано – хто за цим стоїть

Обстріли на Донеччині (фото з відкритих джерел)

Військовий експерт, полковник запасу Сергій Грабський розмірковує так:

"Неможливо вставити свій мозок у черепну коробку жителів окупованого Донецька. Тому складно сказати, що вони там розуміють чи не розуміють. Але, звичайно, є люди, які бачать, звідки насправді відбуваються обстріли. І були повідомлення у соцмережах, що спостерігалися пуски у бік Донецька з окупованих Макіївки, Горлівки тощо. Що свідчить про те, що обстріл веде не українська армія".

Але слід враховувати й елемент тотальної пропаганди, яка захопила уми величезної кількості людей, які живуть в окупації, зазначає експерт. І, звичайно, ця пропаганда агресивно та масовано доносить інформацію, що це нібито українські, а то й натовські війська здійснюють "варварські обстріли мирних жителів Донбасу".

Подібні обстріли та інформаційні кампанії, які їх супроводжують, мають, на думку Сергія Грабського, дві цілі.

"Перша — пояснити, чому треба проводити такі масовані мобілізації, вигрібаючи весь чоловічий контингент з окупованих територій для потреб війни. Для, як говорить пропаганда, "захисту рідного краю". Друга — пояснити, чому окупаційна армія, навіть оснащена всіма російськими зразками озброєння та за підтримки власне військовослужбовців РФ, не може вийти на адмінкордону не те що Донецької, а навіть Луганської області: Мовляв, "якби в укрів не було передового натовського озброєння, ми б давно перемогли", "ми воюємо не з украми, а з демонами НАТО, які варварськи обстрілюють наші міста". І далі в тому ж дусі шаленої російської пропаганди. І з точки зору Кремля — є певна логіка продовжувати такі обстріли, щоб пояснювати дві цілі вище", — пояснює полковник.

При цьому, продовжує він, українська армія діє з позицій здорового глузду. І їй нема потреби, маючи певний дефіцит боєприпасів, завдавати ударів кудись, руйнуючи громадянську інфраструктуру, як це традиційно роблять росіяни.

"Деякі люди розуміють, що відбувається насправді. Але ті, хто перебуває під впливом пропаганди, реагують так, як хочеться Кремлю", – резюмує Сергій Грабський.

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, один з учасників політичної підгрупи переговорників у Мінську Сергій Гармаш нагадує, що з 2015 року діяли Мінські угоди, першим пунктом яких було – припинення вогню. Активні бойові дії з боку ЗСУ фактично не велися лише у відповідь на ворожі провокації.

З кінця лютого 2022 року Мінських угод більше не існує. Почалося повномасштабне російське вторгнення, повномасштабна війна. Посилилися бойові дії по всьому Донбасу. А Донецьк перебуває на лінії фронту – у прямому розумінні. Наша артилерія насамперед робить зусилля, щоб придушити вогневі точки супротивника, які б'ють, у тому числі з Донецька (по Мар'їнці та Авдіївці), а також знищити скупчення ворожої техніки. Ми не б'ємо цілеспрямовано по мирних кварталах, тому що не зацікавлені у руйнуванні своїх міст, які нам потім відновлювати. До того ж у нас жорсткий дефіцит боєкомплекту, брак снарядів. Тому б'ємо дуже вибірково – і саме з військових об'єктів", – пояснює Сергій Гармаш.

Загальне посилення обстрілів того ж таки Донецька зумовлене, на його думку, не лише нашою активністю, а й діями самих окупантів та колаборантів.

"Нерідко саме вони самі обстрілюють Донецьк (і багато донеччан це бачать і розуміють). Робиться це для того, щоб (і це очевидно, якщо аналізувати російські ЗМІ та медіа на окупованих територіях) звинуватити Захід, що нібито з його зброї вбивають мирні жителі. Мета таких обстрілів – домогтися припинення (або хоча б зменшення) постачання Заходом озброєнь в Україні, адже саме ці озброєння дають нам тактичну перевагу, знижуючи шанси російської армії на перемогу, – підкреслює Сергій Гармаш. – Те, що росіяни не шкодують наші міста, наших жителів – і готові їх знищувати заради воєнних перемог – доводять приклади Маріуполя, Волновахи, Рубіжного, зараз те саме вони творять із Сєвєродонецьком, стираючи його обстрілами з лиця землі. цілей".

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що у Генштабі розповіли, на яких напрямках продовжують наступальні дії солдати РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

18 червня 2022, 10:29

Імперська пропаганда часто піднімала питання завдання ударів по "центрам прийняття рішень". Але по факту уникає це робити. Обидві сторони не зацікавлені у швидкому досягненні поставленої мети. Конфліктне середовище для православних, як вода для риби. Згадаймо улюблену забаву - битва на кулачки.


Новини