Головна Новини Суспільство Війна з Росією Послаблення санкцій проти РФ: про що говорить заява США – як ще сильніше вдарити по агресору
commentss НОВИНИ Всі новини

Послаблення санкцій проти РФ: про що говорить заява США – як ще сильніше вдарити по агресору

США знову нагадали, що варіанти виходу з війни та збереження хоч чогось із того, що росіяни накопичили, ще є

27 січня 2023, 13:55 comments1541
Поділіться публікацією:

Санкції проти РФ можуть бути ослаблені лише за однієї умови — якщо Росія виведе війська з України та поверне території. Про це заявила заступник держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд під час слухань з питань протидії російській агресії в Сенаті. У свою чергу президент України Володимир Зеленський закликає до нових санкцій проти Росії, вважаючи, що важливо бити її не лише на полі бою, а ще й політичною та економічною зброєю. Про що свідчить заява Нуланда? Яких ще санкційних ударів слід завдати по РФ? Чи відчутні ті, що вона вже отримала? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Послаблення санкцій проти РФ: про що говорить заява США – як ще сильніше вдарити по агресору

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Щоб закрити Росію справжньою "залізною завісою", потрібно серйозно домовлятися з Китаєм, Індією, Туреччиною

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький пояснює:

"З боку США бачимо торг, причому не з Путіним. З ним уже все ясно. Поки він не отримає найсильнішої, у його розумінні, поразки на фронті, він з темою переговорів не поспішатиме. Схоже, Путін вважає, що назбиравши сил і пішовши в новий наступ, росіяни досягнуть якогось успіху. Що стратегічна ініціатива перейде до них. І тоді можна про щось домовлятися. Судячи з російської пропаганди, вони продовжують тішити себе, що Захід втомиться, гроші закінчаться, якась криза почнеться в Європі чи США. А Нуланд на цьому фоні робить таке звернення. Насамперед до тих, хто біля Путіна. Що варіанти виходу з війни та збереження хоч чогось із того, що вони нагромадили, ще є. Але затягувати не треба".

Щодо посилення санкцій, то, за словами експерта, повністю ізолювати Росію вкрай важко. Тому що це величезна країна, з більшими обсягами ресурсів, з безліччю зв'язків.

"Щоб, умовно кажучи, закрити її справжньою "залізною завісою", потрібно серйозно домовлятися з Китаєм, Індією, Туреччиною. Щоб вони припинили торгувати із РФ, відвернулися від неї за повною програмою. А тут є проблеми. Тому економічний крах країни-агресора настане, на жаль, не через півріччя, а за два-три роки", – зазначає Олексій Голобуцький.

Поки що, продовжує він, йде повільне задушення країни-агресора.

"Подивимось, як спрацюють санкції на нафтопродукти, які запускаються із 5 лютого. Що там буде за стеля. Загалом санкції діють, але повільно. Вперше такий їх масштаб запроваджено проти такої величезної держави, яка настільки потужно вмонтована у світову економіку. Це все ж таки не СРСР, який мав значно менше економічних зв'язків, незважаючи на більший розмір, ніж РФ. Тому очікування від санкцій були завищеними, – пояснює експерт. – Росія з багатьма викликами справляється. Але йде невблаганне її відрізання від грошей, ринків, технологій. На неї чекає колосальний відкат у розвитку. І важливо знову і знову показувати їй, що жодної паузи на підтримку України не буде. Що наша країна лише покращуватиме свої військові позиції. Постачання нам танків і літаків минулого року виглядали чимось фантастичним. Тепер вони стають реальними. Росія має зрозуміти, що чим більше затягуватиметься війна, тим болючішою вона зазнає поразки – військової, а потім і економічної".

Швидше за все, наступний санкційний удар буде по атомній енергетиці Росії

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков наголошує, що заява Нуланд відповідає баченню української сторони. А саме – агресор має повністю очистити нашу територію, вивести війська.

"Після цього, як сказала Нуланд, щось може бути пом'якшене, але це не означає, що навіть після завершення війни з країни-агресора буде знято всі санкції", – наголошує експерт.

Що стосується нових санкцій – ЄС має намір оголосити черговий пакет у лютому, нагадує Олексій Плотніков.

"Думаю, там буде ще більше закручено SWIFT. Є поки що окремі російські банки, які продовжують працювати з цією міжнародною міжбанківською системою передачі та здійснення платежів. Важливо відрубати їх усі, – упевнений експерт. – Припускаю, що ще більше "підкрутять" з енергетики. Зроблять нові граничні ціни на російські енергоресурси, нові обмеження на власне їхнє постачання. Швидше за все, вдарять по атомній енергетиці. І Угорщина, яка пообіцяла блокувати цю ініціативу, навряд чи зможе це зробити на загальноєвропейському рівні. Можливо, виб'є особисто для себе можливість не брати участь у таких обмеженнях, як раніше вибила щодо російських нафти і газу. Але загалом атомна енергетика РФ цілком може потрапити під санкції, особливо на тлі дій Росатому на Запорізькій АЕС".

Персональні санкції, санкції за обхід обмежень – також будуть, прогнозує економіст.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ще більше зброї для України: чому Захід змінив позицію – чи це допоможе ЗСУ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини