Головна Новини Суспільство Війна з Росією Politico видало резонансний матеріал: як Захід допомагає Путіну продовжувати війну проти України
commentss НОВИНИ Всі новини

Politico видало резонансний матеріал: як Захід допомагає Путіну продовжувати війну проти України

За інформацією Politico, Захід фінансує путінських солдатів, збільшуючи закупівлі палива з РФ

17 вересня 2024, 13:12
Поділіться публікацією:

Вже більше, ніж 2 роки триває повномасштабна війна Росії проти України. Проте західні партнери України і надалі продовжують спонсорувати путінську армію, закуповуючи дороговартісні енергоносії у Москви. Тільки першій половині 2024 року західні союзники України купили палива, виробленого з російської нафти, на суму приблизно 2 мільярди доларів. Така ситуація виникла через санкційну лазівку, яка дозволяє переробляти нафту з РФ на іноземних НПЗ. Як інформує портал "Коментарі", про це пише рейтингове видання Politico.

Politico видало резонансний матеріал: як Захід допомагає Путіну продовжувати війну проти України

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Журналісти посилаються на аналіз Центру досліджень енергетики та чистого повітря і Центру вивчення демократії, який показав, що поставки бензину, дизельного палива та інших продуктів з російської нафти зросли останніми місяцями внаслідок імпорту з трьох турецьких нафтопереробних заводів.

Автори матеріалу звертають увагу, що цей імпорт технічно законний, тому що, попри санкції, країни можуть купувати пальне російського походження, якщо його попередньо переробляють в іншій країні, наприклад, у Туреччині. Згідно з доповіддю, Туреччина — і західні компанії, що купують у неї нафту, — дедалі активніше користуються цією лазівкою в нафтопереробці, незважаючи на неодноразові прохання України закрити її.

Тільки в першій половині нинішнього року ЄС, США, Велика Британія та інші західні країни закупили на турецьких підприємствах палива, виробленого з російської нафти, на суму близько 2 мільярдів доларів. Туреччина, зі свого боку, скористалася знижками Москви в розмірі від 5 до 20 доларів за барель, збільшивши щорічні закупівлі в Росії на 34% 2023 року і на колосальні 70% цього року.

Хоча політики ЄС і США захищають угоду про санкції, стверджуючи, що вона позбавляє Москву "премії за переробку", галузь викопного палива залишається рятувальним кругом для військової машини РФ. Згідно з аналізом, податкові надходження від продажу палива західним країнам, дозволили б Росії набирати додатково 6 200 солдатів на місяць для війни в Україні.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Politico назвало справжню причину: чому Залужний був проти Курської операції і називав її авантюрою.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини