Головна Новини Суспільство Війна з Росією План Трампа щодо завершення війни в Україні: що стоїть за одкровеннями Джонсона
commentss НОВИНИ Всі новини

План Трампа щодо завершення війни в Україні: що стоїть за одкровеннями Джонсона

Західні політики мають бажання припинити активні бойові дії вже цього року

22 липня 2024, 10:22
Поділіться публікацією:

Колишній прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон у своїй колонці для Daily Mail оприлюднив мирний план для України від Дональда Трампа. Нібито у ньому пропонується повернення України до кордонів до 24 лютого 2022 року, залишаючи Крим під контролем РФ. Гарантується вступ України до ЄС та НАТО. Йдеться також про те, що українська армія замінить близько 70 000 американських солдатів на базах США в ЄС, що значно заощадить кошти США. Наскільки такий план може бути реалістичним? Яка ймовірність, що його можуть прийняти в РФ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

План Трампа щодо завершення війни в Україні: що стоїть за одкровеннями Джонсона

Борис Джонсон та Дональд Трамп. Фото: з відкритих джерел

Захід має деякі бажання, але не більше того

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков одразу ж наголосив на головному – Борис Джонсонс – відставний прем'єр-міністр. Тобто він залишається політиком, і він може пропонувати будь-які варіанти щодо війни в Україні, які можуть спасти йому на думку.

"За такі міркування Джонсон жодної відповідальності, окрім хіба що морально-етичної, не несе. Це неофіційна позиція. Тому саме так це можна розглядати, як якісь благі побажання, як такий собі варіант, який у міркуванні самого Бориса Джонсона та якихось аналітиків навколо нього міг би стати цікавим, міг би стати базою для компромісу", – зазначив експерт.

Олександр Кочетков звернув увагу на ще один момент, що простежується. Джонсон не каже, що такий план слід покласти в основу, наприклад, другого саміту миру, ще якоїсь мирної ініціативи.

"Він каже, що, якби Дональд Трамп переміг на виборах, і йому ця ідея видалася цікавою, він зміг би, напевно, цю справу реалізувати. Це такі несерйозні заяви, які інакше як передвиборчі назвати не можна. Вони не можуть мати жодного стосунку до реальних кроків. Джонсон підкидає якусь конструктивну ідею. Адже Трамп постійно каже, що він закінчить війну в Україні, але, як він це збирається зробити, республіканець не говорить. Ось Джонсон і запропонував варіант, як війну можна закінчити. При цьому жодного захоплення цей план не викликав як в Україні, так і в Росії. І там, і там його помітили, але публічно поставилися до нього скептично. Відповідно план можна розглядати, як ще один політтехнологічний маркер того, що західні політики мають бажання припинити не війну, але активні бойові дії вже цього року. Великі надії в цьому сенсі на Трампа, на його рішучість та безапеляційність, але відсутність у Трампа будь-якої конструктивної ідеї за Заході намагаються заповнити своїми пропозиціями. При цьому навіть Трамп нічого про цей план не сказав. Відповідно всі ці заяви не більше, ніж свідчення якихось бажань", – підсумував співрозмовник порталу "Коментарі".

Хороша спроба підготовки до випадку, якщо переможе Трамп

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає, що Борис Джонсон завчасно визначив конкретну роль України в НАТО – ще задовго до вступу. Призначити фундаментом оборони. Перевантажити на нас значну частину захисту від східного ворога. Це виглядає як мінімум логічно і цілком досяжно. Експерт наголошує, що це не популістська фантазія. Це той самий бізнесовий підхід, який обирає Трамп: якщо тобі доступний чи може бути доступний за мінімальних вкладень певний ресурс, скористайся ним для максимальної своєї вигоди. 

"Для підсолоджування пілюлі Путіну Джонсон пропонує певний захист прав російськомовного населення України, як я й прогнозував – вони не бачать в цьому жодної стратегічної загрози нашій нацбезпеці. Джонсон вважає, що це дозволить Путіну проголосити, що "цілі СВО досягнуто". Насправді, звісно, ні. От тут якраз раціональні плани переходять в розряд фантазій. А з боку США і світу – повернути Росію за посередництва Трампа до статусу респектабельного партнера G8 і НАТО, відновити всі міжнародні зв'язки. Тобто, по суті, знов дозволити Росії підважувати нацбезпеку і економічний суверенітет країн Європи та інших держав, а також накопичувати ресурс для наступної військової агресії. Джонсон і тут оцінює Росію як цивілізовану державу і очевидно ігнорує відкриті, впевнені і однозначні обіцянки Кремля після перемир'я напасти знов і повністю знищити Україну, а також вдарити по інших прикордонних європейських державах", – зазначив експерт. 

Він зауважив, з іншого боку, якщо буде виконано пункт з "накачуванням України зброєю по максимуму", то отакі цукерки для Путіна не знадобляться. Все пройде за єдино робочим для Росії варіантом силового примусу і залякування. 

"В підсумку Джонсон просто пробує взяти Трампа на слабо і на лестощі: мовляв, план нелегкий, знадобиться сила, рішучість і сталеві нерви, але "Трамп показав, що має все для втілення цього в життя". І нагадує, що це саме Трамп, а не Обама чи Байден, дав Україні Джавеліни, коли ми цього потребували. Та просто повторює зухвалі твердження Трампа, що "якби Трамп був у Білому домі, я не думаю, що Путін був би настільки безрозсудним і злочинним, щоб вторгнутися в Україну". Загалом хороша спроба підготовки до випадку, якщо переможе Трамп", – резюмував Олексій Голобуцький.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи розпочав Трамп торги з Путіним: про що говорять його заяви.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини