Головна Новини Суспільство Війна з Росією Після «Рамштайну-4» перебіг війни зміниться: експерти розкрили деталі зустрічі з союзниками
commentss НОВИНИ Всі новини

Після «Рамштайну-4» перебіг війни зміниться: експерти розкрили деталі зустрічі з союзниками

Союзники України готові продовжувати надавати Україні оборонну допомогу, висуваючи нові ініціативи

21 липня 2022, 11:30 comments1371
Поділіться публікацією:

У середу, 20 липня, відбулася четверта зустріч у форматі "Рамштайн" (міністри оборони країн НАТО, а також партнерів та союзників) щодо підтримки України на тлі російської агресії. Які основні висновки після неї можна зробити? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Після «Рамштайну-4» перебіг війни зміниться: експерти розкрили деталі зустрічі з союзниками

Союзники України. Фото: із відкритих джерел

Тенденція, яка раніше існувала в плані того – давайте ми даватимемо Україні старе, радянське озброєння, – вже змінюється

На думку ветерана зовнішньої розвідки, генерал-лейтенанта Василя Богдана, формат "Рамштайн" набирає потужних обертів, що призводить до збільшення надання Україні військово-технічної, фінансової та економічної допомоги.

"Це, у свою чергу, призводить до зміцнення обороноздатності нашої країни та ефективності дій ЗСУ проти російських загарбників – з метою їхнього витіснення з усіх тимчасово окупованих територій нашої країни, – зазначає генерал. – Дуже приємно, що міністр оборони США Ллойд Остін, інші діячі констатували на цій зустрічі, що наша країна продемонструвала здатність давати відсіч російській агресії. Війська наші мотивовані, найвище військово-політичне керівництво належним чином організовує необхідну роботу. А тому й надалі слід надавати Україні всю необхідну допомогу, щоби ЗСУ володіли сучасним озброєнням і на суші, і на морі, і в повітрі".

Василь Богдан нагадує, що участь у цьому форматі бере вже понад 50 країн, 30 з яких уже надають нам необхідне озброєння, військову техніку, боєприпаси (у різних варіаціях).

"І чудово, що від позиції надання Україні залишків озброєння, що є на складах тих чи інших країн, члени "Рамштайну" приходять до розуміння необхідності виробництва, виготовлення спеціально для ЗСУ необхідного додаткового озброєння, військової техніки, боєприпасів тощо. Так, у США понад 80 компаній висловили готовність виготовляти нам необхідне озброєння. І, звичайно, тішить, що нам мають намір надати не лише додаткові батареї реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) HIMARS (мова поки що про чотири, але в короткостроковій перспективі доведуть до 20), а й – далекобійні ракети до них. Що дозволить ще краще "виносити" склади та стратегічно важливі об'єкти у тилу противника. До цього активно підключаються США, Великобританія, Нідерланди, низка інших країн. Тим самим створюється потужний арсенал того озброєння, яке необхідне нам як для відбиття агресії, так і для контрнаступальних операцій. За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, для контрнаступу нам необхідно 100 HIMARS, а для того, щоб вести ефективні оборонні бої – 50", – зазначає генерал.

За його словами, та тенденція, яка раніше існувала в плані того – давайте ми даватимемо Україні старе, радянське озброєння – вже змінюється. І Захід має розуміння, що радянську і російську зброю терористичного путінського режиму можна перемогти лише сучасним озброєнням натовських стандартів.

"І, звичайно, важливо, що українська сторона задекларувала, що ми робитимемо все можливе для деблокування чорноморських портів, що належним чином обслуговуватимемо та ремонтуватимемо військову техніку та озброєння натовських стандартів, які надходять до нас від партнерів, – наголошує Василь Богдан. – А у відповідь на непорядні спекуляції було наголошено, що Україна зробить максимально прозорим процес використання військово-технічної, фінансової, економічної допомоги. Резюмуючи, що ті зусилля, які роблять і українська дипломатія, і наше військове керівництво, дають свої результати. І партнери, особливо США та Великобританія, підтверджують (це було засвідчено на нещодавніх самітах "Великої сімки", НАТО), що Україні надаватиметься вся необхідна допомога стільки, скільки буде потрібно. А всі, хто причетний до агресивних дій РФ, до тих військових злочинів, які чинить путінський режим на території України, обов'язково будуть покарані".

Поки що того озброєння, що надходить, вистачає для того, щоб ЗСУ мали можливість стримувати агресію РФ, але не вистачає, щоб активно наступати

Експерт з питань сектору оборони та безпеки, полковник СБУ у відставці Олег Старіков зазначає, що проведення таких зустрічей має політичний, політико-військовий, військово-політичний та військовий характер.

"Політичний у тому, що нашу країну підтримують західні партнери. Стримати російську агресію наодинці Україні було б дуже важко. Політико-військовий аспект полягає в тому, що нам надають військову допомогу, яка на ранньому етапі була наголошена на стримуванні російської армії. Навіть зараз те озброєння, яке просить Міноборони України, нам надають в обмеженому вигляді. Щоб ЗСУ мали змогу стримувати агресію РФ. Але не вести активних дій щодо звільнення тимчасово окупованих територій.

Якщо говорити про військово-політичний аспект, варто зазначити, що співпраця набула більш прагматичного характеру", – пояснює Олег Старіков.

У рішеннях "Рамштайн-4" він виділив низку складових.

Перша – нам дають засоби захисту узбережжя та розблокування західної частини Чорного моря. Одеса і таке інше. Щоб розв'язати завдання з вивезенням зерна, чим зацікавлений весь світ. І щоб унеможливити напад РФ на Одесу з боку моря.

"Раніше ми вже отримували „Гарпуни”, інші засоби. Наразі домовилися, що така допомога посилюватиметься. Яка номенклатура – не розголошується. І це правильно", – вважає експерт.

Друга складова – нам допомагатимуть у протидії противнику на суші та в повітрі. Зокрема, на суші отримаємо додаткові РСЗВ HIMARS. А також окремі засоби для можливої підготовки до визволення окупованих територій.

"Однак все, – наголошує Олег Старіков, – надається в обмеженому вигляді. Від того, що вимагає наш Генштаб, дають відсотків 10-15%, причому розтягуючи у часі. Не зараз заглиблюватимуся, чому так… Це питання політичне".

Причому, продовжує експерт, давати відповідні кошти партнери готові за умови, що здійснюватиме контроль за тим, що нам надають.

"І тут абсолютно правильну ініціативу виявило наше Міноборони – щодо здійснення такого контролю за допомогою інспекторів. Цей процес у ЗСУ можна налагодити дуже швидко, – упевнений Олег Старіков. – Все озброєння, яке надходить, фіксується та ставиться, говорячи цивільною мовою, на інвентарний облік. Наприклад, отримали 155-мм САУ "Цезар", їй надається інвентарний номер. Визначити, де вона знаходиться легко. Якщо під час бойових дій щось втрачено, відразу подаються відповідні документи про це по всьому ланцюжку".

Наголосив експерт ще один найважливіший момент, на якому акцентували увагу під час "Рамштайну-4".

"Озброєння (особливо важке), яке ми отримуємо, потребує технічного обслуговування. Як звичайне авто з техоглядом, – пояснює Олег Старіков. — Той самий ствол гаубиці М-777 після певної кількості пострілів треба чистити, змащувати і так далі. Якщо щось виходить з ладу, ремонтні бригади (рембат) повинні прибувати і лагодити. Але оскільки ми не маємо таких бригад для нових видів озброєння, доводиться щось несправне з поля бою тягнути, припустимо, до Польщі, де проводиться відповідний ремонт, після чого та ж гаубиця повертається в Україну. Тому питання, пов'язані з усім цим (постачання та ремонт озброєнь, фінансування, підготовка особового складу) також обговорювали у форматі "Рамштайн", який цього разу пройшов в онлайн форматі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія масовано накрила вогнем Харків: є загиблі та поранені.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини