Головна Новини Суспільство Війна з Росією Підсумки саміту G7: про що говорять заяви Зеленського – чому РФ тепер не уникнути відповідальності
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки саміту G7: про що говорять заяви Зеленського – чому РФ тепер не уникнути відповідальності

Формула справедливого миру в Україні зараз активно обговорюється у західних столицях

13 грудня 2022, 13:17 comments3071
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський, звернувшись 12 грудня до учасників саміту G7, серед іншого закликав Росію закінчити війну до Різдва. А самі лідери "Великої сімки" на віртуальній зустрічі, в якій брав участь Зеленський, домовилися продовжувати підтримку нашої країни, зокрема фінансову, створити платформу координації допомоги Україні та надати нам більше засобів ППО. Експерти проаналізували спеціально для видання "Коментарі" виступ українського президента та заяви за підсумками саміту.

Підсумки саміту G7: про що говорять заяви Зеленського – чому РФ тепер не уникнути відповідальності

Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента

Є три треки, які ведуть до справедливого миру

На думку директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, ці заяви та рішення говорять про те, що найвище військово-політичне керівництво України справді хоче закінчити війну.

"І Зеленський уже казав, що вона закінчиться у 2023 році. Питання лише у тому – як забезпечити найкращі позиції України на переговорах. Як не просто закінчити війну, а забезпечити справедливий мир", – пояснює експерт.

Він нагадує, що про проект формули такого справедливого миру Зеленський розмовляв напередодні саміту G7 із президентами США (Байденом), Францією (Макроном), Туреччиною (Ердоганом).

"Формула справедливого миру зараз активно обговорюється у західних столицях. Торкалася вона і на саміті "Великої сімки", де у своєму виступі Зеленський висунув три ключові треки (гештальти), які покликані забезпечити формулу справедливого миру і закінчити війну хоча б до літа 2023 року. Затягувати її невигідно нікому. Особливо нам, з огляду на те, що основний театр воєнних дій – територія України, що йдуть ракетні удари по наших об'єктах енергетики, критичної інфраструктури. Що під ударом фактично вся наша територія", – зазначає Вадим Карасьов.

Три треки (гештальти), що ведуть до справедливого миру, такі.

Перший – нова сила. Йдеться, пояснює експерт, про нову військову допомогу Україні з боку Заходу. Насамперед, про наступальне, штурмове озброєння, що дасть змогу звільнити всі наші території, вийшовши на межі 1991 року. І вже з цих позицій укладатиме перемир'я чи мирну угоду з РФ.

Другий – нова міцність (стійкість).

Суть у забезпеченні більшої надійності фінансово-економічної та інфраструктурної системи України. З огляду на те, що РФ б'є ракетами по об'єктах енергетичної та іншої критичної інфраструктури нашої країни.

"Все це разом виходити на третій трек – нова дипломатія. Щоб у результаті досягти справедливого миру", – наголошує експерт.

Він наголошує, що саме у цьому – основна суть нового підходу Великої стратегії України на 2023 рік. І на саміті G7 це було прийнято як драфт (чернетки) дій наших партнерів.

"Щодо заяви Зеленського, що Путін міг би вивести війська до Різдва, то це підкреслення очевидного, хоч і локального факту – якщо закінчувати війну на умовах справедливого миру найближчим часом, то все залежить від Росії. Піди вона на такий крок – і не буде потреби збільшувати на порядок військову допомогу Україні для звільнення окупованих та анексованих територій, – пояснює Вадим Карасьов. – Також така заява пов'язана з тим, що багато хто хоче сьогодні у світі закінчити війну якнайшвидше – і нерідко необґрунтовано звинувачують Україну, що нібито саме вона затягує війну. На це є чітка, проста, очевидна відповідь України – той, хто окупував, анексував частину української території, той і може наблизити мир, покинувши наші землі. Якщо ж ні, то будуть потрібні ті самі три ключові моменти Великої української стратегії на 2023 рік, які поставлять крапку у війні та звільненні всіх українських територій від російської окупації".

Важливо, що "Велика сімка" вперше з початку широкомасштабної російської агресії заявила, що РФ покарають за військові злочини

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк вважає, що своїм виступом на саміті "Великої сімки" Зеленський вкотре продемонстрував різницю між Україною та Росією.

"Тоді як ми реально хочемо миру – і заради цього готові витримувати будь-які удари, щоб у результаті перемагати, росіяни лише говорять про мир, а самі паралельно з цим вбивають, збирають сили для нових ударів – і завдають їх, у тому числі масованих ракетних. І цю різницю важливо було донести до деяких лідерів G7, того ж президента Франції – Макрона, який або вдав, що не розуміє цієї різниці, або насправді її не розумів. Зеленський чітко дав зрозуміти, хто насправді хоче миру, а хто – війни", – пояснює Микола Давидюк.

Крім того, продовжує він, важливо, що "Велика сімка", мабуть, вперше з початку широкомасштабної російської агресії, заявила, що РФ покарає за військові злочини, а також заплатить за руйнування інфраструктури та цивільних об'єктів.

"Такого раніше не було, – зазначає експерт. – Це ми накладаємо ще й на заяву міністра закордонних справ Нідерландів щодо створення у Гаазі спеціального трибуналу для Путіна та його оточення. Все це разом дає надію, що в найближчому майбутньому ми зможемо обговорювати не просто виведення російських військ з українських територій, а судові рішення щодо країни-агресора та її правлячого режиму. Це потужний тиск, який позбавляє Путіна шансів прикритися військовим ресурсом чи дипломатичним імунітетом".

Читайте також на порталі "Коментарі" — щось пішло не так: міністри ЄС не змогли схвалити дев'ятий пакет санкцій проти РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини