Головна Новини Суспільство Війна з Росією Підсумки Рамштайну-6: на які рішення дозріли союзники України
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки Рамштайну-6: на які рішення дозріли союзники України

Крім домовленості про постачання Україні ППО та ПРО, можуть бути і непублічні домовленості з союзниками щодо далекобійної артилерії, далекобійних ракет

13 жовтня 2022, 12:00 comments2136
Поділіться публікацією:

Спеціально для видання "Коментарі" експерти проаналізували підсумки "Рамштайну-6" – зустрічі міністрів оборони близько 50 країн НАТО та союзників щодо підтримки України у боротьбі з російською агресією.

Підсумки Рамштайну-6: на які рішення дозріли союзники України

Зустріч у форматі "Рамштайн". Фото: з відкритих джерел

Є різні системи ППО та ПРО в різних країнах і головне завдання зараз – усі їх скоординувати, щоб працювали як один механізм

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що "Рашмтайн-6" з погляду надання Україні необхідного озброєння (важливо також, щоб це було у потрібній кількості), мабуть, знаковий.

"Головний підсумок шостого "Рамштайну" полягає в тому, що нарешті почали хоча б умовно говорити про закриття неба над Україною. Ще у березні-квітні український президент звертався до Заходу з проханням зробити це, щоб уникнути масових жертв та знищення нашої критичної інфраструктури. На жаль, цього не сталося. Партнери не захотіли брати таку відповідальність. Але після 10 жовтня, коли стався цілеспрямований ракетний обстріл росіянами всієї території України, а цілями стали енергетичні об'єкти, схоже, до більшості керівництва країн НАТО та союзників дійшло, що настав час робити те, що треба було робити ще навесні", – зазначає експерт.

Він нагадує, що і голова Пентагону Ллойд Остін, і голова об'єднаного комітету начальників генеральних штабів США Марк Міллі заявили про необхідність створення в Україні інтегрованої системи протиповітряної та протиракетної оборони.

"Є різні системи ППО та ПРО у різних країнах. І головне завдання зараз – усі їх скоординувати, щоби працювали, як один механізм, – пояснює політолог. – Якщо не самі західні партнери України це робитимуть, то хоча б нададуть нам необхідні системи ППО, які працюють на різних рівнях (далекому, середньому, малому), дозволяючи ефективно вражати різні види ракет, літаки, гелікоптери, дрони".

За словами Віталія Бали, важливо, що представники формату "Рамштайн" заявили про намір допомагати Україні закрити небо.

"Ми це робитимемо самі, але за допомогою зброї, наданої партнерами. Важливо, що це озвучено у публічній площині, – наголошує експерт. – Сподіваюся, є й непублічні домовленості щодо далекобійної артилерії, далекобійних ракет, які також нам гостро потрібні. Сьогодні, наприклад, з'явилася інформація, що Великобританія передасть Україні ракети середньої дальності AMRAAM для зенітних американських ракетних комплексів NASAMS".

Нам обіцяють більше коштів ППО та ПРО, боєприпасів до них, потужнішу арту та РСЗВ

Політолог, експерт аналітичного порталу "Слово та Справа" Валентин Гладких розмірковує так:

"Оскільки підготовка чергової зустрічі "Рамштайну" відбувалася під час посилення російського ракетного терору проти України, який уже призвів до чергових жертв серед цивільного населення, немає нічого дивного в тому, що основна увага була приділена питанню надання Україні систем протиповітряної та протиракетної оборони. Це необхідно для того, щоб Україна могла самостійно захистити своє населення та об'єкти критичної інфраструктури, які є цілями російських ударів".

За словами експерта, враховуючи реакцію провідних держав світу на відверто терористичні як за формою, так і за змістом дії РФ, є всі підстави розраховувати на те, що питання посилення здатності України захистити себе від таких ракетних ударів буде вирішено позитивно. І низка заяв за підсумками зустрічі міністрів оборони країн НАТО та союзників говорять саме про це. Нам обіцяють більше коштів ППО та ПРО, боєприпасів до них, потужнішу арту та РСЗВ – і таке інше.

"Явно робиться ставка на подальше забезпечення ЗСУ всім необхідним, щоб ті були здатні звільнити Україну від російських загарбників, які принесли із собою лише смерть та страждання для мільйонів людей, – наголошує Валентин Гладких. – Не виключаю, що знайде підтримку і пропозиція президента України Володимира Зеленського та щодо створення "фінансового Рамштайну", оскільки забезпечення економічної стабільності не менш важливе, ніж суто військова компонента. Очевидно, що РФ сподівається, перевівши війну у формат "на виснаження", досягнення своїх цілей. Цивілізований світ має позбавити державу-агресора цієї ілюзії – як уже позбавив її ілюзії "другої армії світу", яка насправді зазнає поразки в Україні".

Формат "Рамштайн" працює, але при цьому наші прохання виконуються дуже дозовано, по чайній ложці

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін зазначає, що Україна хоче від "Рамштайну" та інших подібних форматів задоволення ключових запитів щодо зброї. Зараз, за його словами, це навіть не так системи протиповітряної оборони (ППО), як протиракетної оборони (ПРО).

"Ми бачимо, що із цим колосальні проблеми. І наші союзники після масового ракетного обстрілу Росією території України, схоже, узгодили необхідні нам речі. Інша річ, коли ми зможемо все це отримати, – каже політолог. – Системи ППО та ПРО досить складні. Але українські військові демонструють чудові успіхи в освоєнні нових видів озброєння. У ті ж США є запаси відмінних протиракетних систем "Patriot". Питання, наголошую, що і коли ми реально отримаємо".

На думку Олексія Якубіна, позитив, що формат "Рамштайн" працює, намагається гнучко реагувати на те, що відбувається в Україні. Але при цьому, зазначає він, наші прохання виконуються дуже дозовано по чайній ложці.

"Про те, що нам потрібні ППО та ПРО, було ясно з перших днів війни, коли критичні об'єкти, включаючи АЕС, перебували (і перебувають) під загрозою ударів. З усіма витікаючими… Процес надання необхідної допомоги рухається, але повільно. Все робиться із запізненням, – вважає експерт. – А повільність пов'язана із бажанням країн НАТО додатково не ескалювати ситуації з РФ, тим більше на тлі сигналів звідти про можливе використання зброї масової поразки".

Читайте також на порталі "Коментарі" — переговори між Києвом та Москвою: що має статися, щоб вони поновилися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини