Головна Новини Суспільство Війна з Росією Підсумки боротьби з роспропагандою на інформаційному фронті у 2022 році – прогноз на 2023-й
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки боротьби з роспропагандою на інформаційному фронті у 2022 році – прогноз на 2023-й

2022 рік показав, що постачання в Україну новітніх зразків західних озброєнь, загальна антиросійська позиція всіх демократичних держав світу – це заслуга, зокрема, українських медіа

5 січня 2023, 13:00
Поділіться публікацією:

Інформаційний фронт – невід'ємна складова російсько-української війни та й взагалі будь-якого масштабного конфлікту. Експерти спеціально для видання "Коментарі" підбили головні підсумки-2022 битви на цьому фронті, а також зробили прогнози та дали рекомендації на 2023 рік.

Підсумки боротьби з роспропагандою на інформаційному фронті у 2022 році – прогноз на 2023-й

Російська пропаганда. Фото: з відкритих джерел

Після вторгнення агресора кремлівські рупори в Україні були закриті

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун наголошує, що ми розбили міф, ніби російська пропаганда поглинає світ і пробитися крізь темряву цієї брехні практично неможливо.

"2022 показав, що ефективна робота українських медіа (як на внутрішній, так і на зовнішній арені), у співпраці з керівництвом держави, з дипломатичними колами, – дає колосальні результати. І те, що постачання в Україну новітніх зразків західних озброєнь, загальна антиросійська позиція всіх демократичних держав світу – це заслуга, зокрема, українських медіа. Усіх наших інформаційних військ загалом. Саме вони значною мірою впливали на позицію міжнародних інституцій, тих чи інших політичних лідерів. Саме вони транслювали позицію українського військово-політичного керівництва. І саме вони були тими медіаторами, які дали нам змогу досягти того, що маємо зараз", – пояснює експерт.

Найважливішим є й те, продовжує він, що ми змогли зламати проросійськість низки українських медіа. Про закриття низки телеканалів, інших медіамайданчиків, які транслювали російські наративи, формували певного типу громадську думку, розхитували ситуацію в Україні. Але після вторгнення агресора ці кремлівські рупори були закриті, наголошує Максим Джигун. Жаль, що не раніше...

"Щодо 2023 року, дуже сподіваюся, що українські медіа продовжать єдиним фронтом наступати на російських пропагандистів. А політичні та інші уподобання точно треба залишити осторонь, спільно з недавніми конкурентами, працюючи в ім'я спільної Перемоги", – констатує політолог.

Під час війни дуже складно боротися за критичне мислення, розвиток якого у цій ситуації негативно впливатиме на українську пропаганду

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда вважає, що у нас на сьогодні в інформаційному просторі, на жаль, спостерігається більше бажання "тягнути на себе ковдру", ніж речей, які реально працюють.

На думку експерта, покращити ситуацію можна так.

1. Оскільки війна триває вже майже рік, в інформаційному просторі має бути якнайбільше кваліфікованих військових експертів. Які легко ідентифікуються як військові, досвідчені. У формі з нагородами, іншими військовими атрибутами.

2. Державна інформаційна політика має бути узгоджена. Слід чітко визначити позиції, які меседжі ми транслюємо зовні, які – усередині країни. Тому що, пояснює Євген Магда, часто бравурні заяви деяких шанованих людей грають проти того, щоб виправдовувалися наші сподівання на отримання потрібного нам виду озброєння у необхідній кількості.

3. Має бути система постійного інформування громадян та створення необхідних суспільних настроїв. Суть у тому, щоб українці замислювалися не лише з того, що війна триває, а й з того, що вона обов'язково закінчиться. І нам треба буде відбудовувати Україну. Важливо вже бачити розуміння як саме.

"Ще важливий момент, – наголошує експерт. – Під час війни дуже складно боротися за критичне мислення, розвиток якого у цій ситуації негативно впливатиме на українську пропаганду. Але сама пропаганда того, що називають самоосвітою, інформаційною грамотністю, безумовно, є корисною".

Немає передумов, щоб РФ змогла перехопити ініціативу на будь-якому фронті

На думку політичного експерта Богдана Мірошникова, інформаційний фронт у 2022 році ми виграли майже "всуху".

"Росію вважають агресором, росіян – військовими злочинцями, брехунами, які живуть із безглуздою диктатурою, – аргументує він. — Ворог зробив певні висновки, але не знайшов нічого кращого, ніж використовувати старі методички — "брудна бомба", "Україна бомбить Донбас" та інше марення. Після кожного такого брехливого звинувачення, після чергових фейків – від Росії відверталося дедалі більше людей, включаючи політиків та лобістів, котрі раніше любили працювати з РФ. Ну, а розмахування представниками країни-агресора ядерною зброєю, безліч скоєних ними військових злочинів зі спробами виправдання з боку пропагандистів, і закріпило за росіянами образ варварів нового століття".

2023 року тенденція програшу росіянами на всіх фронтах, включаючи інформаційний, продовжиться, впевнений Богдан Мірошников.

"Я не бачу жодних передумов, щоб РФ змогла перехопити ініціативу на будь-якому фронті, – наголошує експерт. – Так, у нас навіть на одинадцятому місяці повномасштабної війни є проблеми з протидією дезінформації, боротьбою з фейками, взагалі – з комунікаціями. Потрібно багато виправити та зробити краще. Але загалом ініціатива за нами, і це продовжуватиметься".

Читайте також на порталі "Коментарі" – Кремль хоче підписання "Мінська-3" – коли виникнуть перспективи для переговорів Києва та Москви.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини