Головна Новини Суспільство Війна з Росією Підрив Каховської ГЕС: які висновки з трагедії – що найбільше здивувало
commentss НОВИНИ Всі новини

Підрив Каховської ГЕС: які висновки з трагедії – що найбільше здивувало

Відплата росіянам за підрив Каховської ГЕС ще попереду

8 червня 2023, 13:40 comments2886
Поділіться публікацією:

Йде третя доба після підриву Каховської ГЕСУ МАГАТЕ роблять тривожні заяви щодо впливу ситуації на Запорізьку атомну електростанціюПрезидент України дорікає міжнародним організаціям, особливо Червоному Хресту, за бездіяльністьЗахід обережний у своїх оцінкаха президент Туреччини генерує дивні ініціативи щодо розслідування трагедіїчим вже сповна користується Кремль, розповсюджуючи свої меседжіЯкі основні висновки із ситуації (у тому числі в ракурсі реакції на неї) можна зробити зараз? Як вона може розвиватись далі? Портал "Коментарі" з цими питаннями звернувся до експертів.

Підрив Каховської ГЕС: які висновки з трагедії – що найбільше здивувало

Каховська ГЕС. Фото: з відкритих джерел

Ми повинні відійти від емоційного сприйняття, а просто зрозуміти, що саме так – з фактами, з раціо – працює Захід

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран розмірковує наступним чином:

"Якщо ми говоримо про ЗАЕС, то, судячи з інформації, яку оголосило керівництво МАГАТЕ, воно збирається оцінювати ситуацію на місці. Також підкреслюється, що ЗАЕС має достатньо безпекових запобіжників для того, щоб не сталася катастрофа. І є резервні засоби отримання води для охолодження. Бо коли будували станцію, враховували всі фактори. Так що тут проблем не повинно бути".

Схожі заяви (потрібно уважно вивчити ситуацію, а вже потім давати оцінки) пролунали майже від усіх наших партнерів, міжнародних структур, зазначає експерт.

Саме так, пояснює він, працює стале, розвинуте суспільство – в системі критичного мислення, доказової бази.

"Від такого суспільства майже ніколи не лунають інфантильні, емоційні висновки. На Заході будь яку ситуацію починають досліджувати. Не вірять в емоційність. Працюють через факти. Тому що це – раціональне суспільство Західного світу, основи якого були закладені ще в 17 сторіччі. Власне, тому вони такі успішні, бо будують повільні, сталі, але ефективні моделі. І вимагати від них емоційних заяв не має сенсу", – підкреслює Віктор Таран.

Він нагадує трагедію рейсу МН-17, який збили над Донеччиною у липні 2014 року. Було майже одразу очевидно, що це — справа рук росіян. Але європейці сказали – ми вивчимо. І вивчали понад 6 років.

"Але за результатами були ухвалені такі залізобетонні рішення, які дуже боляче аукнулися росіянам, – пояснює експерт. – З Каховською ГЕС буде така сама історія. Європейці, американці, які працюють за принципом "жернова бога мелють дуже повільно, але дуже мілко і невідворотно", дослідять все, наберуть достатньо доказів та фактів. Хто, коли та чому міг це зробити. І лише після цього ухвалять відповідні рішення. Які точно будуть дуже болючими для рф".

На думку Віктора Тарана, ми повинні відійти від емоційного сприйняття (як на базарі, хто кого перекричить), а просто зрозуміти, що саме так – з фактами, з раціо – працює Захід.

"Що стосується обвинувачень на адресу Червоного Хреста (ЧХ) у бездіяльності – треба прояснити спершу, чи є у них мандат для роботи в подібних зонах. Бо коли був скандал щодо відсутності представників Червоного Хреста у Оленівці, де росіяни спалили українських військовополонених, у ЧХ пояснювали, що у них немає мандату, щоб працювати з такими справами. Тому і тут – треба звернитися до ЧХ в Україні та спитати, чи є в них мандат на роботу зі стихійними лихами, повінню. Якщо такого мандату немає – все зрозуміло. Якщо ж він є, можна робити висновки про бездіяльність. Та ставити відповідні питання", – вважає експерт.

До речі, продовжує він, питання треба ставити і до Херсонської ВЦА.

"Перша заява президента Україні про те, що Каховську ГЕС росіяни можуть підірвати, пролунала ще 20 жовтня минулого року, – нагадує Віктор Таран. – Якщо центральна, місцева влада знала про таку можливість, чому нічого не робилось? Як мінімум, можна було будувати якісь дамби з піска на берегу, людей відселити з найбільш небезпечних зон. Побудувати шлях евакуації. Майже сім-вісім місяців було, щоб підготуватися. Чому нічого не було зроблено? Впевнений, що міська ВЦА повинна нести відповідальність".

Наша задача – не дати в інформаційному плані переграти нас росіянам

Підрив дамби Новокаховської ГЕС, безумовно, є новим етапом російського вторгнення в Україну, вважає політтехнолог Юрій Подорожній.

"Страх втрати і цієї частини Херсонщини підштовхує кремлівських керманичів йти на злочини, що межують із безумством вселенського зла. Наслідки катастрофи виходять далеко за межі регіональної проблеми, а для світу це чергова демонстрація того, що рф піде на все", – зазначає експерт.

На його думку, усі в світі все розуміють – саме рф, настрахана українським контрнаступом, готується до плану "Б", який передбачає втечу з чергової частини України.

"Навіть жертви серед російських військових, втрата оборонних фортифікацій та щонайважливіше – зневоднений врешті Крим, не зупиняє путіна від злочину, що виводить війну на інший, рівень. І до підриву Новокаховської ГЕС росіяни вели війну, яка по собі залишає вижжену землю (пригадаймо хоч Маріуполь чи Бахмут). Цей новий рівень – глобальне нищення не тільки українців, а й перетворення цілих регіонів на непридатні для життя", – пояснює Юрій Подорожній.

На тлі цієї події, акцентує він, що росіяни звісно заперечують свою причетність до вибуху на ГЕС, зазначаю він. Офіційні особи рф заявляють, що країна-агресор цього не робила, бо щонайменше їм це не вигідно.

"Наші союзники в ключових країнах антипутінської коаліції вже заявили про підтримку України, – нагадує експерт. – У відповідь на запитання, який меседж Джо Байден може передати російській федерації у зв’язку з підривом греблі, він відповів: "Ми не залишимо. Ми допоможемо Україні". Президент Євроради Шарль Мішель заявив, що росія та її ставленики будуть притягнути до відповідальності за підрив Каховської ГЕС. Він підкреслив, що шокований цим воєнним злочином. А канцлер Олаф Шольц дослівно сказав: "Руйнування греблі Каховської гідроелектростанції відповідає стратегії президента РФ путіна щодо атак на цивільні об'єкти". Президент Франції Макрон в своєму твіттері написав: "Я висловив президенту Зеленському свою солідарність з українським народом після атаки на Каховську дамбу. Франція засуджує цей жорстокий акт, який ставить під загрозу населення. Протягом наступних кількох годин ми надішлемо допомогу для задоволення негайних потреб". Але звісно росія підготувала інформаційно альтернативну позицію. Досить популярний в США Такер Карлсон, відомий своєю роботою на Дональда Трампа підтримав російську позицію. У Twitter вийшов перший випуск шоу після його звільнення з телеканала Fox. Він присвячений вибуху греблі Каховської ГЕС – точніше, брехні про причетність до теракту України. Ролик користується величезною популярністю – у нього вже майже 50 млн переглядів та 150+ тисячі ретвітів. І це є не просто журналістська позиція, це поляризуватиме позицію в США щодо України".

Тим часом, продовжує експерт, президент Зеленський розкритикував реакцію Міжнародного Червоного Хреста. Але позиція ця не нова, вважає Юрій Подорожній. Вона стала зайвим підтвердженням того на чиїй стороні Червоний хрест. Не здивував експерта і генсек ООН Гуттеєріш зі своєю млявою позицією. А в контексті трагедії в Новій Каховці, МАГАТЕ та її очільник Рафаєль Гроссі поясняли, до чого призведе зникнення Каховського водосховища для ЗАЕС.

"Більшість міжнародних організацій перетворились на статистів і лише констатують стан, хоча мають ті чи інші важелі впливу на агресора, – зазначає експерт. –  Те ж МАГАТЕ могло б прийняті жорсткі рішення щодо рф в галузі використання атомної енергії, що ускладнило б життя рф. Та що говорити про ефективність міжнародних організацій, які нерідко годуються з рук російських чиновників (і дуже часто поза офіційними розрахунками) не має сенсу. росія традиційно скуповує все, що ворушиться, там, де це можливо".

Навіть заможна Німеччина, нагадує Юрій Подорожній, не уникла російської корупції. Що говорити про чиновників міжнародних організацій, діяльність яких часто зводиться до добре відомого нам в Україні "освоєння бюджетів".

"Ну, а знову обраний президентом Туреччини Ердоган продовжив свою політику загравання з рф, – вважає політтехнолог. – Він запропонував Україні створити міжнародну коммісію з встановлення винних у вибуху на ГЕС. Пропозиція правильна та слушна. Нам справді треба встановити імена злочинців, що планували, віддавали накази та їх виконували. Але цим мають займатись криміналісти з наприклад Міжнародного Кримінального Суду. А пропозиція Ердогана про міжнародну комісію в яку увійдуть як українці так і росіяни – це тупиковий шлях. І це добре розуміє Ердоган, який таким чином підігрує путіну... Ну, а нам – робити своє. Наша задача – не дати в інформаційному плані переграти нас росіянам. Бо, насправді, правдою буде те, в що повірить світ. Це ми проходили в 2014 році. Ці уроки ми засвоїли – і на потужну російську інформаційну атаку маємо, чим відповісти".

Читайте також на порталі "Коментарі" — підрив Каховської ГЕС: які наслідки для українського АПК та світового ринку продовольства.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Ігор

8 червня 2023, 13:11

Тактика ідеологів війни: Соловйова Бені Шендеровіча Єрмака Ролдугина ..., їх там табун юдейського Бога, перетворити Україну на буфер мертвої пустелі Гобі. Вибори у США маразм-розпалювач війни Байден програє. Розкрадачі гопніки лютують, от і намагаються завдати найбільше шкоди. Не повернемо Крим для 50 тисячам корумпованих колаборантів Хунти, то багато років будуть без води.


Новини