Головна Новини Суспільство Екологія Підрив Каховської ГЕС: які наслідки для українського АПК та світового ринку продовольства
commentss НОВИНИ Всі новини

Підрив Каховської ГЕС: які наслідки для українського АПК та світового ринку продовольства

Експерти сходяться на думці, що доки ми не відбудуємо Каховську ГЕС, жодним чином постачати воду в агросектор регіону не зможемо

7 червня 2023, 10:35
Поділіться публікацією:

Знищення окупаційними військами РФ Каховської ГЕС призвело до величезної кількості проблем, зокрема економічних. Які наслідки цей теракт має для українського АПК та для світового ринку продовольства? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Підрив Каховської ГЕС: які наслідки для українського АПК та світового ринку продовольства

Затоплення після підриву Каховської ГЕС Фото: із відкритих джерел

Україна втрачає 14% агровиробництва, або понад 3 млн. тонн зернових, які вирощуються на півдні

Експерт з питань аграрної політики, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук запевняє, що підтоплення та обмеження доступу до води через підрив Каховської ГЕС вкрай негативно вплине на аграрне виробництво на півдні України, особливо зернової та овочевої групи.

"Херсонщина та Запоріжжя, – зазначає експерт, – дуже залежні від водопостачання, від використання Північно-Кримського та Каховського каналів, які дозволяли вирощувати зернові, овочеві, розвивати тваринництво. Після припинення доступу до води через руйнування Каховської ГЕС, у кліматичних умовах забезпечити повноцінне вирощування низки культур буде неможливо".

За словами Дениса Марчука, Україна втрачає 14% агровиробництва, або понад 3 млн. тонн зернових, які вирощуються на півдні.

"Відповідно, – пояснює він, – це ставить під загрозу продовольчу безпеку миру, бо недоотримання зерна із південних регіонів знизить експортний потенціал України. Ринки вже відреагували на новину частковим зростанням цін на пшеницю близько 3%".

Експерт упевнений – доки ми не відбудуємо Каховську ГЕС, жодним чином постачати воду в агросектор регіону не зможемо, а Херсонщина, Запоріжжя та частково Дніпропетровщина зазнають колосальних втрат.

"Підрив Каховської ГЕС – це особливий удар по вирощуванню овочів, – наголошує Денис Марчук. – Херсонщина спеціалізувалася на вирощуванні овочів. Більшість овочів борщового набору до війни постачалось на внутрішній ринок України з Херсона. Овочеводство повністю залежить від поливу, а руйнація Каховської ГЕС – це катастрофічні наслідки для овочевої групи".

Дамбу у будь-якому випадку доведеться відновлювати

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін зазначає, що на світових ринках після підриву Каховської ГЕС ціна на зерно справді зросла вже на 3-4%. Ситуація може призвести до зменшення валового збирання зерна.

"Практично вся південна частина України – це поливне землеробство, що залежить від Каховського водосховища. Природно, ситуація із сільським господарством у регіоні може значно погіршитися", – наголошує експерт.

Окрім іншого, продовжує він, коли ми говоримо про деокупацію Криму, слід розуміти, що падіння рівня води в Каховському водосховищі призводить до неможливості закачувати її до Північно-Кримського каналу.

"Дамбу у будь-якому разі доведеться відновлювати. А це – величезні витрати та час. До того, як це буде зроблено, ситуація з вирощуванням в Україні овочів, фруктів, баштанних – всього, що зростало на півдні, буде проблемною", – констатує Олег Пендзін.

Наслідки цієї техногенної катастрофи виявляться колосальними

Президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ), генеральний директор ІМК Алекс Ліссітса розмірковує так:

"Наразі оцінити наслідки того, що сталося, не зможе ніхто. Не зрозуміло, коли в результаті відійде вода, які втрати будуть у господарствах (як приватних, так і комерційних), скільки тварин загинуло, чи будуть епідемії, який масштаб забруднення".

Точно можна сказати, що наслідки цієї техногенної катастрофи виявляться колосальними, наголошує експерт.

Але зараз, пояснює він, неможливо оцифрувати це, як прогнозувати, скільки часу і коштів знадобиться на відновлення еко-системи.

Читайте також на порталі "Коментарі" — підрив Каховської ГЕС: чого домагається Кремль – яка загроза нависла тепер над Україною.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини