Головна Новини Суспільство Війна з Росією Перемогти Росію до зими: наскільки це реально – чи є інші шляхи домогтися миру
commentss НОВИНИ Всі новини

Перемогти Росію до зими: наскільки це реально – чи є інші шляхи домогтися миру

Є ризик, що якщо дати Росії перепочинок на зиму, то навесні може початися новий виток наступу

11 серпня 2022, 12:18 comments1202
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський наголосив, що чим більше буде втрат у окупантів, тим швидше ми зможемо звільнити нашу землю та забезпечити безпеку Україні. Він також зазначає, що росію треба перемагати виключно на полі бою – як військовому, так і економічному. У свою чергу керівник Офісу президента України Андрій Єрмак вважає, що завершити активну фазу повномасштабної російсько-української війни до зими – життєво необхідне завдання. Чи згодні з цими тезами? За яких умов вони можуть втілитись у життя? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Перемогти Росію до зими: наскільки це реально – чи є інші шляхи домогтися миру

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Іншого виходу, крім як завдати військової поразки противнику на сьогоднішній день не проглядається

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович вважає, що затягування бойових дій та перенесення війни на наступний рік небезпечні тим, що росія може отримати перепочинок, зібрати сили та навесні перейти у новий наступ.

"При цьому, – продовжує експерт, – ніхто не знає, якою на той момент буде позиція Заходу і в яких масштабах він буде готовий нам допомагати. Про важкий економічний ефект усередині самої України від бойових дій, що тривали, ми навіть не говоримо... До речі, саме в цьому і полягає одна з цілей росіян на даному етапі – змусити нас піти на мирні переговори, укласти угоду про припинення вогню, встановити існуючий статус. кво, а потім, через якийсь час, перейти в атаку з уже вигідніших позицій".

Саме тому, наголошує Денис Попович, дуже важливо якнайшвидше закінчити з активними бойовими діями, як мінімум, до зими.

"Запорукою до цього, – пояснює він, – є активні контрнаступальні дії, підкріплені постачанням західного озброєння, яке вже довело свою перевагу на полі бою. На жаль, іншого виходу, крім як завдати військової поразки противнику, на сьогоднішній день не проглядається. Адже навіть мирні переговори потрібні росіянам для того, щоби потім продовжити війну".

Потрібно змусити росію шукати шляхи виходу з війни

Викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, політолог Петро Олещук називають позицію президента Зеленського та голови його Офісу Єрмака – зрозумілою та прогнозованою.

"Своїм вторгненням на територію Україна показала, що вона не готова жити в рамках цивілізованого світоустрою. І доки вона не зазнає рішучої поразки на полі бою, вона не залишить свої ілюзії щодо можливості нав'язати Україні якісь умови, – упевнений експерт. – Ми пам'ятаємо негативний досвід "Мінських угод", коли Росія визнавала необхідність дипломатичного врегулювання на підставі територіальної цілісності України, а потім просто готувалася до нового удару. Тому Україні потрібна перемога на полі бою та визволення всієї української території. Включно із Кримом".

Політолог нагадує, що сам Зеленський нещодавно наголосив: те, що почалося у Криму, у Криму і має завершитися.

"При цьому ми не повинні забувати, що Україна отримує постійні жорсткі удари по своїй території. Ворог нищить нашу економіку, інфраструктуру. Особливо великі складнощі у зв'язку з цим прогнозуються під час опалювального сезону, коли Росія намагатиметься знищувати комунальну інфраструктуру. Тому Україні потрібна рішуча перемога до цього терміну. Власне, це напевно має на увазі Єрмак, коли говорить про завершення "активної фази". Не означає завершення війни. Завершення активної фази — це рішучий розгром російської армії, який зробить їм продовження війни практично неможливим. Далі Росія буде змушена шукати шляхи виходу з війни", – вважає Петро Олещук.

Але щоб це стало реальним, акцентує він, Україна має швидше отримувати сучасне західне озброєння в необхідних обсягах.

"Важливо отримувати більше сучасного ППО, щоби зменшити ефект обстрілів української інфраструктури. У будь-якому випадку все вирішиться на полі бою", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Москві можуть перенести "референдуми" про анексію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

11 серпня 2022, 12:01

У 1960х комуністи обіцяли, через 10 років жити при комунізмі. 31 рік тому, комуняки, типу Фаріон, обіцяли життя як у Франції - діаспора допоможе, трубою будемо годуватися. Янукович і в Європу обіцяв, а ми сланцевим газом всю Європу забезпечимо. Зараз, наші бункерні, корумповані совки, років 20 будуть неминучу перемогу обіцяти, а поки харчуватись коштами лохів з США та ЄС. Потім світле майбутнє з репараціями від російських лохів.


Новини