Головна Новини Суспільство Війна з Росією Переговори між Києвом та Москвою: що має статися, щоб вони відновилися
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори між Києвом та Москвою: що має статися, щоб вони відновилися

Логіка геополітичного протистояння завадила дійти компромісу наприкінці березня, коли відбулися переговори у Стамбулі

12 жовтня 2022, 15:05 comments2107
Поділіться публікацією:

Після того, як глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що президент України Володимир Зеленський може будь-якої миті передумати і почати вести переговори з Росією, прийшла "відповідь". Представник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко зазначив у Facebook, що режим Путіна втратив шанс на переговори. Тим часом переговорний кейс завзято лобіюється росіянами через тих чи інших політиків (включно з президентом Туреччини, трампістами), замовні статті у західних ЗМІ тощо. Які шанси, що переговори все ж таки відбудуться, у тому числі – цього року? За яких умов це можливо? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Переговори між Києвом та Москвою: що має статися, щоб вони відновилися

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Найближчим часом не буде ні переходу до нового пошуку компромісу, ні переговорів

Доктор політичних наук, професор Валентин Якушик наголошує, що нинішня російсько-українська війна має два основні виміри:

1) двосторонній міждержавний;

2) глобальний геополітичний – як протистояння російської держави з НАТО на чолі з США та їх іншими союзниками та партнерами.

"Українсько-російські переговори могли закінчитися компромісом після узгодження позицій делегацій двох країн 29-30 березня 2022 року у Стамбулі або дещо пізніше, у квітні. Еліти двох країн були готові до цього, незважаючи на неминуче в такому разі обурення та можливі акції активної непокори з боку радикальних флангів політичних сил у кожній із країн. Але взяла гору логіка геополітичного протистояння – і центрами геополітичної влади було прийнято рішення не допускати компромісів", – вважає експерт.

За його словами, геополітичний вимір у цій війні на нинішньому її етапі є визначальним.

"Російське керівництво своїм безрозсудним рішенням про вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року втягло свою країну та свій народ у смертельно небезпечну пастку. І геополітичний противник РФ не дозволить тій знайти швидкий і відносно безболісний вихід із цієї критичної ситуації постійного виснаження ресурсів та можливостей", – зазначає Валентин Якушик.

Він вважає, що зміна у підходах та початок реалістичних переговорів стане можливою у двох випадках:

1) або при ослабленні (через внутрішньодержавні причини) геополітичної волі в центрах концептуальної та оперативної політичної влади нині єдиного Заходу;

2) або за соціально-політичної катастрофи в тилу геополітичного противника Заходу.

"Швидше за все, найближчим часом ні того, ні іншого не станеться, – каже Валентин Якушик. – Не буде ані переходу до нового пошуку компромісу, ані переговорів про відносно прийнятну для сторони, яка зазнає поразки, завуальовану форму капітуляції".

У якийсь момент дозрівають умови, за яких бойові дії закінчуються

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов нагадує, що тактичні переговори (щодо того ж обміну полоненими) йдуть майже постійно – і досить успішно. Щодо стратегічних переговорів – про закінчення бойових дій, то вони, на його думку, можуть відбутися лише тоді, коли Росія займе адекватну позицію.

"Поки що такої не видно. Країна-агресор не лише не повертає Крим та Донбас, а й хоче забрати Херсонську та Запорізьку області. Зрозуміло, за таких умов переговори не можуть розпочинатися. Українське суспільство, українська влада на цій не погодяться", – пояснює експерт.

Імовірність цьогорічних переговорів Микола Спіридонов розглядає з ймовірністю менше 10%.

"Набагато реальніший такий процес бачиться 2023-го, десь до весни, – вважає він. – Втім, ті чи інші події можуть наблизити чи відсунути розв'язку. Поки що передумов до переговорів не видно, тож бойові дії продовжуватимуться".

Але рано чи пізно переговори між Києвом та Москвою, безумовно, будуть, зазначає експерт. Як відбулися вони свого часу у Франції та Англії після 100-річної війни.

"У якийсь момент дозрівають умови, за яких бойові дії закінчуються. Дозріють такі й у нашому випадку, – упевнений Микола Спіридонов. – Поки що конфлікт виглядає як шахова партія у розвитку. А ось коли Росія програє т.зв. "Війну Афіни" (економічну), тоді очевидно, що вона займе більш адекватну позицію. І буде запущено предметний мирний переговорний процес".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Україні допоможуть закрити небо: генсек НАТО зробив заяву.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

12 жовтня 2022, 15:19

Поки Зе-Асад у владі зі своєю хунтою Милошевичей, Караджичей, ... у владі, Україна продовжить шлях до - всьо. Соціальних поштовхів не буде, суспільство повністю безпорадне. Його долю - "до останнього українця", вже вирішили намісники Бога в Україні. Приклад: якби влада не вирішила перейти на дистанційку у школах, матері б покірно відправляли дітей у шкільне скупчення. Не дай Боже, приліт - покірно б дивились відосики божевільного. Все буде КНДР!


Новини