Головна Новини Суспільство Війна з Росією Передача російських активів Україні: що заважає Заходу ухвалити рішення – чим відповість Кремль
commentss НОВИНИ Всі новини

Передача російських активів Україні: що заважає Заходу ухвалити рішення – чим відповість Кремль

Перш ніж приймати рішення про передачу Україні російських активів, потрібно підвести правову базу, довести причетність власників коштів до агресії проти України

16 червня 2023, 11:14 comments3614
Поділіться публікацією:

У Конгресі США подали законопроект про передачу конфіскованих активів РФ Україні (як репарації). Президент України Володимир Зеленський привітав цей крок, наголосивши, що держава-терорист не цінує людей, але цінує гроші, які у неї слід відібрати на користь тих, хто постраждав від агресії. Тим часом Путін, схоже, задумав націоналізацію західних активів. Про що свідчать ці дії? Чи наважиться Захід вдарити російських терористів по такому хворому місцю? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Передача російських активів Україні: що заважає Заходу ухвалити рішення – чим відповість Кремль

Передача російських активів Україні. Фото: з відкритих джерел

Для просування у цьому питанні потрібна політична воля та вирішення юридичних питань

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, який викладає, зокрема, у США, поділився такою думкою:

"Пропозиція в Конгресі США не є сенсацією. Можливість використовувати російські ресурси на заході обговорювалася давно. Для просування у цьому питанні потрібна політична воля та вирішення юридичних питань".

Щодо правової сторони питання, то тут не все так просто, зазначає експерт. Адже треба підбити правову базу, довести причетність власників коштів до агресії проти України.

"З приводу політичної волі – її у цьому питанні ми бачимо більше у Конгресі, ніж у Білому домі. Як це було і щодо проголошення Росії державою-спонсором тероризму. Чи зможуть автори цієї ідеї просунути її через Конгрес? Можливо", – вважає Володимир Дубовик.

Що стосується російської ідеї щодо "націоналізації" західних коштів у РФ, вона теж не нова, зазначає він. Кремль, за словами експерта, намагається зробити вихід західних компаній із Росії практично неможливим. Повна націоналізація – ще один крок у тому напрямку.

"Думаю, що для більшості західних компаній такий крок російського керівництва навряд чи стане сюрпризом. У довгостроковому плані це навряд чи зміцнить економіку РФ, але вкотре вдарить по її авторитету", – констатує Володимир Дубовик.

Росія намагатиметься відповідати – остаточно присовювати всі західні активи, які залишилися на її території

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан вважає, що ми бачимо цілком логічний розвиток подій. Але вважає, що все буде не так швидко, як нам хотілося б.

"У разі ухвалення відповідного рішення, позитив у тому, що Україна може отримати доступ до так званих "швидких грошей". Адже виділення сотень мільярдів доларів на відновлення нашої країни із власних бюджетів вимагатиме значно більше зусиль від наших партнерів, ніж конфіскація та подальша передача Україні російських грошей та активів", – пояснює експерт.

До негативів, на його думку, слід віднести те, що за таких процесів розпочнеться певна хаотизація у міжнародних фінансово-економічних відносинах.

"Росія, безумовно, намагатиметься відповідати. Остаточно привласнювати всі західні активи, що залишилися на її території. А ще – максимально закриватиметься. Важелів впливу на неї у Заходу залишатиметься дедалі менше. Фактично ми маємо справу з перетворенням РФ на Північну Корею – країну, максимально закриту від зовнішнього світу, обкладену санкціями, яка живе за рахунок контрабандних схем та обдурювання населення тотальною пропагандою. У стилі – довкола одні вороги", – прогнозує Вадим Трюхан.

Він припускає, що якщо в США все ж таки ухвалять рішення про конфіскацію російських активів і передачу їх Україні, те саме зробить Європа.

"Тут важлива наявність політичної волі. А на Заході, на жаль, ще вистачає думок про необхідність певних домовленостей із Путіним. І ці думки, їхні глашатаї, гальмуватимуть процес конфіскації активів країни-агресора, – упевнений екс-дипломат. – Тож ухвалення відповідного рішення може зайняти місяці — і в США, і в Європі. Але процес запущено. Справа йде до арешту всіх активів російських держкорпорацій, російських олігархів – і поступової передачі їх через суд (щоб уникнути будь-яких позовів проти різних держав та України) нашій країні".

Читайте також на порталі "Коментарі" – втрати України та РФ у війні – хто виграє на інформаційному фронті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

16 червня 2023, 10:53

Казки "про вдарить по іміджу" відомі вже давно. По іміджу б'є корупція, як в Україні, тому сюди ніхто і не йде вкладати гроші бо надійності жодної. Що стосується інвестицій у Росію треба згадати як більшовики все націоналізували але через кілька років інвестори туди йшли. Навіть зараз на Росії ідуть інвестори а після війни їх буде ще більше.


Новини