Головна Новини Суспільство Війна з Росією Осінь-2022: головні надії та загрози для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Осінь-2022: головні надії та загрози для України

Хоча робити якісь прогнози, коли країна сьомий місяць у повномасштабній війні – справа невдячна, ми зібрали думки експертів щодо можливого розвитку подій в Україні цієї осені

1 вересня 2022, 15:35 comments1342
Поділіться публікацією:

Вперше Україна входить в осінь, кожен день якої сповнений невизначеності, побоювань і водночас великих сподівань. На які позитиви ми можемо очікувати? Які ризики можуть погіршитися чи з'явиться? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Осінь-2022: головні надії та загрози для України

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Найближчими місяцями ми побачимо позитив на полях битв

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж упевнений, що восени Путін із останніх сил намагатиметься використати потенціал примусу до миру на умовах Кремля.

"Це і ракетні обстріли, і атаки з різних напрямків. Не лише на Донбасі. Південний напрямок окупанти посилили 3-м армійським корпусом. Ресурсні здібності створюють для РФ змогу продовження війни. Так, півроку відкритої агресії продемонстрували, що Росія не має кваліфікованих військових та новітньої ефективної техніки та озброєння. Але вона має ресурс масовий. І вона використовуватиме його. І на Херсонському напрямку, де ми бачили певний наступ ЗСУ, і на Харківському, Донецькому, Луганському, Запорізькому, Миколаївському. Ситуація на фронтах буде складною", – прогнозує генерал.

Водночас, продовжує він, ЗСУ і самі мають перспективи провести низку серйозних стратегічних операцій.

"Але важливо підготувати серйозну перевагу, насамперед, технологічну. Мова про високоточне озброєння, авіацію, танки, САУ, бронетранспортери. А потім провести несподівано потужну наступальну операцію. З попередньою нейтралізацією систем управління противника, його штабів, складів, мостів, далекобійних вогневих засобів ("Урагани", "Гради", "Смерчі" тощо). Важливо завдати системних, комплексних ударів, – наголошує Микола Маломуж. – І розробити операцію з оточення супротивника. Придушивши як вогневі засоби, так і можливості для поповнення резервів".

На думку генерала, це може бути і воєнно-стратегічний, і воєнно-політичний перелом. Фактично кінець домінування РФ на території України з можливим початком падіння путінського режиму.

"Але тут важливо, – наголошує Микола Маломуж, – глибинне, професійне планування операцій із паралельною генерацією новітнього озброєння (ракетного, протиповітряного, авіаційного, бронетанкового, різних високоточних засобів). Згенерувати все це там, де можна провести ефективні наступальні операції. І завдати удару. Думаю, найближчими місяцями ми побачимо позитив на полях битв. Найбільш перспективним тут є Херсонський напрямок. Але, наголошую, наступати ми можемо не лише там…".

Загострює ситуацію те, що Путін демонструє дедалі активніші дії з ядерного шантажу, зазначає генерал. "Фішка" останніх тижнів, яку він активно використовує, – ситуація на Запорізькій атомній електростанції.

"Усі ці обстріли (навіть сьогодні, під візит місії МАГАТЕ), мінування тощо робляться як для примусу керівництва України до переговорів на російських умовах, так і для залякування світу в цілому. Мовляв, альтернатива переговорам – ядерна зима. Декілька умовних Чорнобилів. Що загрожує не лише Україні, а й нашим партнерам. Комплексний тиск є загрозою глобальної катастрофи. Адже під удар потраплять не тільки Україна, а й частина Європи, Туреччина, ще якісь країни. Те, що дістанеться Білорусі та Росії, схоже, Путіна не дуже турбує. Йому важливіше зараз підштовхувати зовнішні сили, щоб і вони спонукали Київ до переговорів під диктування Кремля. З фіксацією нових ліній розмежування, без виведення російських військ з нашої території. Нам слід зробити все, щоб цей ядерний шантаж спрацював проти Росії", – констатує Микола Маломуж.

Росія добиватиметься "заморозки" війни, схиляння України до миру на своїх умовах

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко вважає, що головні очікування військової осені-2022 пов'язані з потенційними змінами на нашу користь у безпечній та економічній сферах.

"Важливо, – наголошує вона, – щоб Україна не лише вистояла, а й позиційно перемогла. Отже, значущими є здійснення позитивних планів щодо деокупації української території на півдні та сході країни, нейтралізація ядерного шантажу Росії на Запорізькій АЕС, припинення обстрілів з боку українських міст. Також необхідне продовження та посилення підтримки нашої країни з боку партнерів, єдина позиція щодо допомоги зброєю, підтримка української економіки, яка страждає від російського вторгнення".

Не менш значні, на думку Юлії Тищенко, процеси у самій Росії. У тому числі перемога російського холодильника над російським телевізором.

"Поки що, всупереч санкціям з боку ЄС, США, у Росії ще більше загострюється страшна риторика щодо України – і ще більше лунають заклики до знищення українців у покарання за небажання підкоритися "визволенню". Росія продовжує шантажувати Європу та "вступом" де-юре Білорусі у війну. Вона також розхитуватиме ситуацію в країнах Балтії, намагатиметься підірвати єдність ЄС та США у підтримці нашої стійкості та опору", – прогнозує аналітик.

Восени прийде зима, яка буде складною з функціонування енергетичних потужностей, попереджає Юлія Тищенко. Тим більше що Росія намагається знищувати українські об'єкти громадянської інфраструктури.

"Таким чином, можуть загостритися і соціальні виклики, спричинені російським вторгненням, проблеми людей, вигнаних із власних будинків цією війною, – зазначає експерт. – Росія також добиватиметься "заморозки" війни, відмінювання України до миру на своїх умовах. Тому важливо восени вистояти – і перехопити ініціативу, руйнуючи російські плани щодо нашого знищення".

Ми стоїмо на порозі зміни всієї парадигми світової безпеки, і Україна має стати флагманом у цьому процесі

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль розмірковує так:

"Вся Україна щодня очікує на головне – мир у нашій країні, нашу перемогу. Але світу – на наших умовах. Чого чекаємо восени? Звісно, продовження роботи таких форматів як "Рамштайн", робочих груп із гарантій безпеки, з питань санкцій. Чекаємо на результати їх роботи. Таких же добрих, які демонструють і, певна річ, продовжать демонструвати ЗСУ на полях битв".

Також важливою, зазначає Катерина Коваль, подальша підтримка України з боку міжнародної спільноти – і фінансово, і наданням необхідного озброєння, і тиском на агресора.

"Необхідно максимально працювати на усвідомлення нашими західними партнерами, що йдеться не лише про війну в Україні, а й про глобальну безпеку. Ми стоїмо на порозі зміни всієї парадигми світової безпеки, і Україна має стати флагманом у цьому процесі, – наголошує експерт. – Тому восени ми продовжуємо відстоювати свій суверенітет та територіальну цілісність на всіх фронтах, за підтримки міжнародного співтовариства, з метою не лише зупинити, а й перемогти Росію. Створити такі умови, щоб подібні агресії у майбутньому були неможливими".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Зеленський присоромив Європу – чи наважиться ЄС на посилення обмежень щодо росіян.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини