Головна Новини Суспільство Війна з Росією Окупанти знову замінували ЗАЕС: з'явилася реакція МАГАТЕ
commentss НОВИНИ Всі новини

Окупанти знову замінували ЗАЕС: з'явилася реакція МАГАТЕ

Інспектори агентства відвідали усі шість основних диспетчерських пунктів

20 січня 2024, 12:15
Поділіться публікацією:

Російські окупанти встановили міни на території тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Як повідомляє МАГАТЕ, 18 січня експерти агентства відвідали станцію, зокрема усі шість основних диспетчерських пунктів. Вони дізналися, скільки людей працює на станції, але не змогли встановити їхню кваліфікацію та досвід.

Окупанти знову замінували ЗАЕС: з'явилася реакція МАГАТЕ

Запорізька АЕС. Фото: з відкритих джерел

Також представники МАГАТЕ отримали доступ до реакторної зали енергоблоку №6, хоча їх все ще не пускають до інших реакторних залів, машинних залів та дахів реакторів. Як пояснив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, це необхідно для моніторингу ядерної безпеки та дотримання п'яти конкретних принципів захисту ЗАЕС.

Крім того, російські загарбники знову встановили міни на периметрі станції. Йдеться про буферну зону між внутрішнім та зовнішнім огорожами об'єкта, яка була розмінована у 2023 році. Наразі ця зона вважається закритою і недоступною для персоналу АЕС. Гроссі наголосив, що подібна ситуація несумісна зі стандартами безпеки МАГАТЕ.

Минулого тижня експерти агентства обговорили із співробітниками ЗАЕС технічне обслуговування станції. Працівники показали представникам МАГАТЕ план технічного обслуговування на 2024 рік, який включає важливі роботи з ядерної безпеки.

Цього року пріоритетом для станції є технічне обслуговування систем безпеки та важливих заходів, які не проводились минулого року. Щорічний план технічного обслуговування включає системи безпеки, дизельні генератори, одиночні трансформатори та розподільчу станцію 750 кВ.

Читайте також на порталі "Коментарі" — окупантів поменшало в Енергодарі та на ЗАЕС: яка причина.

Також видання "Коментарі" повідомляло – Буданов несподівано заявив про провальні спроби звільнити ЗАЕС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини