Головна Новини Суспільство Війна з Росією Окупанти відпрацьовують нову тактику обстрілів ЗАЕС: загроза витоку радіації ще вище
commentss НОВИНИ Всі новини

Окупанти відпрацьовують нову тактику обстрілів ЗАЕС: загроза витоку радіації ще вище

Росіяни знову взялися за масований обстріл Запорізької АЕС

21 вересня 2022, 16:35
Поділіться публікацією:

Росія посилює ядерний шантаж навколо Запорізької АЕС, зовсім незважаючи на попередження, які висловлюють світові лідери та МАГАТЕ, яка прийняла резолюцію в якій вимагає від Росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), так само як припинити дії проти "будь-якого іншого ядерного об'єкта в Україні чи на них". Проте окупанти не тільки ігнорують приписи, а й вдаються до нових провокацій, щоб звинуватити в обстрілах ЗСУ. Про що саме йдеться та в чому загроза видання "Коментарі" розібралося разом з експертами.

Окупанти відпрацьовують нову тактику обстрілів ЗАЕС: загроза витоку радіації ще вище

Запорізька АЕС. Фото: з відкритих джерел

Потрібні рішучі дії для припинення агресивних дій рф проти цивільних ядерних об’єктів України

Український політичний експерт Олексій Голобуцький розповідає, що нова хитрість росіян на ЗАЕС полягає в тому, що спочатку вони здійснюють кілька пострілів по правому берегу Дніпра навпроти станції, а потім одразу обстрілюють саму станцію. За їхнім задумом має скластись враження, що українські Сили Оборони завдають "удар у відповідь". При цьому, час обстрілу Нікополя і самої станції практично співпадає. Різниця між пострілами не перевищує 2 хвилин.

"Вважаю, що МАГАТЕ треба висловити однозначну позицію щодо ситуації, яка склалась на українських атомних станціях. Час обережних політичних заяв минув. Потрібні рішучі дії для припинення агресивних дій рф проти цивільних ядерних об’єктів України. Задля безпеки всієї Європи територію ЗАЕС треба негайно деокупувати і демілітаризувати. Навколо всіх ядерних об’єктів України необхідно встановити зони ядерної та фізичної безпеки", – зауважив політолог.

Путін може погодитися на деокупацію ЗАЕС лише у двох випадках

Кандидат політичних наук, політексперт Дмитро Гаврилюк вважає, що поки продовжується війна в Україні, жодна АЕСЮ, розташована на нашій території, не може бути у безпеці, адже потенційно це є потенційна ціль для російської артилерії або стратегічної авіації.

Що стосується резолюції МАГАТЕ, то, на думку експерта, для Кремля це просто папірець, який нічого не вартий.

"Я вважаю, що країнам, визнаним росією "недружніми", слід розпочати готувати захист своєї інфраструктури, АЕС, центрів ухвалення військово-політичних рішень. Зайвим це не буде. Приклад ЗАЕС в умовах російського військового вторгнення у 2022 році – цьому яскравий приклад", – наголошує Дмитро Гаврилюк.

Він додав, єдине, що може зупинити Росію в подальших кроках з ядерного шантажу України та світу – це загроза знищення російського війська на тимчасово окупованих територіях України, включаючи Крим. Другий момент – на фоні широкого та системного цивільного опору на Херсонщині та Запоріжчині Путін з метою збереження хоч якоїсь особи на міжнародній арені, вимагаючи зняти частину санкцій проти Росії, може піти на так званий "жест доброї волі" – і вивести своїх військових із ЗАЕС.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія знову вночі атакувала ЗАЕС: пошкоджено один енергоблок.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини