Головна Новини Суспільство Війна з Росією Окупанти готуються: що означає «референдум» Донецької області – чому плани Кремля можуть провалитися
commentss НОВИНИ Всі новини

Окупанти готуються: що означає «референдум» Донецької області – чому плани Кремля можуть провалитися

Кремль поспішає влаштувати чергову показуху, щоб виправдати своє вторгнення та окупацію частини території України

29 червня 2022, 12:00
Поділіться публікацією:

Російські окупанти призначили референдум щодо анексії РФ Донецької області на 11 вересня. Про це у своєму Телеграмі повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Яка ймовірність проведення такого референдуму? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Окупанти готуються: що означає «референдум» Донецької області – чому плани Кремля можуть провалитися

Підготовка до псевдореферендуму в Донецькій області. Фото: Reuters

Є сумніви, що 11 вересня відбудеться псевдореферендум, оскільки окупанти мають проблеми як з людьми, так і з організацією

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков пояснює:

"Рашисти вже вкотре переносять дату свого псевдореферендуму. Причому з низки причин. Перша – люди у тимчасово окупованих територіях розуміють, що окупація – тимчасова. Незабаром повернеться українська влада і розпочнеться відновлення. Друга – українці зневажають окупантів та відмовляються співпрацювати. Навіть на день Росії у всьому окупованому Херсоні зібрали до 50 осіб на безкоштовний концерт. Навіть ув'язнені у колоніях відмовляються брати російські паспорти, не кажучи вже про звичайних жителів Херсона. Третя – окупанти не встигають підготувати інфраструктуру, щоб запрацювала окупаційна влада. Єдині, хто йде на співпрацю з росіянами – це найнижчі соціальні та кар'єрні щаблі. Тому охоронці очолюють театри, прибиральники очолюють департаменти адміністрацій, а бомжі очолюють комунальні підприємства на тимчасово захоплених територіях. Звісно, з такою якістю менеджменту збудувати стабільну систему неможливо".

Крім того, зазначає експерт, 11 вересня – це некрофільське нагадування рашистами про терористичну атаку на Світовий торговий центр у 2001 році.

"Не дивно, що представники країни-терориста вирішили проводити псевдовибори та псевдореферендуми саме у цю дату, – наголошує Сергій Биков. – Однак я сумніваюся, що 11 вересня відбудеться псевдореферендум, оскільки в окупантів проблеми як з людьми, так і з організацією. Та й наші партизани щодня проводять свої акції та наводять жах на окупантів та їхніх поплічників у тимчасово окупованих містах".

Проведення окупантами псевдореферендумів – теж військовий злочин

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко впевнена, що Росія створює передумови для анексії новоокупованих територій.

"Раніше лунали взаємовиключні заяви і щодо виборів, і щодо референдуму, і щодо опитування. У будь-якому разі – все це юридично мізерно. Подібні кроки порушують абсолютно всі норми права та здорового глузду", – наголосила Юлія Тищенко.

Вона нагадує, що територія – окупована, громадяни там страждають від штучної гуманітаної кризи, створеної Росії, від голоду та хвороб, скоюються військові злочини.

"І проведення на цьому фоні псевдореферендумів — теж військовий злочин", — вважає аналітик.

Читайте також на порталі "Коментарі" — таким НАТО ще не бачили: експерти розповіли про підсумки першого дня саміту.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини