Головна Новини Суспільство Війна з Росією Окупанти готуються до вивезення музейних цінностей із Криму: що відбувається на півострові
commentss НОВИНИ Всі новини

Окупанти готуються до вивезення музейних цінностей із Криму: що відбувається на півострові

У Центрі національного опору звертають увагу, що найімовірніше найбільш цінні екземпляри росіяни збираються перевезти з окупованого Криму до Росії

15 червня 2024, 07:15
Поділіться публікацією:

У тимчасово окупованому Криму так званий "департамент адміністрації", який відповідає за історичні артефакти та об'єкти культури на півострові, наказав готувати музейні цінності до вивезення. Як передає портал "Коментарі", про це йдеться у повідомленні Центру національного спротиву (ЦНС).

Окупанти готуються до вивезення музейних цінностей із Криму: що відбувається на півострові

Крим. Фото: з відкритих джерел

У листі "мінкульту" в окупованому Криму на адресу керівників музейних установ захопленого українського півострова це пояснюється метою евакуації цінностей, але причини в документі не вказуються.

У Центрі звертають увагу, що найімовірніше найбільш цінні екземпляри збираються перевезти з окупованого Криму до Росії.

Наголошується, що у відповідному листі, який ЦНС отримав у розпорядження, йдеться про необхідність уточнити перелік "місць евакуації цінностей" — на випадок катастроф чи воєнних дій.

Так званим "адміністраціям" музеїв на окупованій території Криму було надано час на відповідь до 1 липня.

"Ще один пункт із листа свідчить, що принаймні частину пам'яток культури та історії вивозитимуть саме за межі півострова", — розповіли в Центрі.

Крім того, є дані, що російські окупанти намагаються прискорити процеси типологізації та оцінки музейних артефактів у захопленому Криму. Так, на півострові музейники зараз створюють електронні реєстри витворів мистецтва та пам'яток історії – і відомості вони передають до електронного музейного фонду РФ.

"За старою російською традицією Москва готується до пограбування кримських музеїв та вивезення найцінніших експонатів, коли росіянам прийде час залишити Крим", — зазначають експерти ЦНС.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому російській армії доведеться залишити Крим: у США озвучили оптимістичний прогноз.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини