Головна Новини Суспільство Війна з Росією Обіцяна зброя ЗСУ йде, але довго і мало: чому так – хто і що стримує Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Обіцяна зброя ЗСУ йде, але довго і мало: чому так – хто і що стримує Захід

Експерти знайшли відповіді на питання, чому Україна все ще далека від паритету у озброєнні на полі бою із противником

7 липня 2022, 09:35 comments1149
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні 6 липня президент Володимир Зеленський, коментуючи ситуацію на фронті, серед іншого заявив, що нарешті на повну міць починає працювати західна артилерія, на яку ми так довго чекали. У той же день під час спільного брифінгу з прем'єр-міністром Ірландії Міхолом Мартіном у Києві Зеленський наголосив, що Україні потрібні системи протиповітряної оборони для захисту неба. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чому навіть після всіх звірств росіян та героїзму українців ми все ще не отримуємо від партнерів озброєння – у потрібному обсязі та модифікації.

Обіцяна зброя ЗСУ йде, але довго і мало: чому так – хто і що стримує Захід

Озброєння для України. Фото: з відкритих джерел

Нас озброюють так, щоб ми могли відбитися, але не потужно наступати

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, військовий журналіст, який виконує обов'язки на Запорізькому напрямку Влад Волошин пояснює:

"Ми в повному обсязі не отримуємо потрібних озброєнь із низки причин. Перша – у багатьох країнах, які є нашими партнерами, існує певна політична сфера, яка виступає проти передачі Україні певних видів озброєння та бойової техніки (або озброєнь взагалі). Як наслідок, ці процеси гальмуються. Друга – законодавство багатьох країн не дає змоги постачати зброю іншим державам так швидко, як нам зараз необхідно. Існує досить довгий бюрократичний, юридичний процес. Погодження проходять на політичному рівні, і тут Росія використовує своїх агентів впливу. Третя – системи озброєнь необхідно підготувати передачі. На багатьох стоять певні вузли, агрегати, механізми, попадання яких до рук росіян побоюються наші союзники (а на війні бувають будь-які моменти). Тому ті чи інші озброєння проходять різного роду, скажімо так, перескладання".

Влад Волошин вказує на ще один важливий момент. Політикуми багатьох країн погоджуються з тим, що Україні слід надавати озброєння для відсічі російської агресії. Але не готові давати нам його в такій кількості, щоб ми могли завдати окупаційним військам серйозної поразки. Тобто нас озброюють так, щоб ми могли відбитися, але не потужно наступати.

"Тим часом, Росія в рази перевершує нас у кількості тієї ж великокаліберної артилерії, не кажучи вже про ракети, авіацію, системи ППО. Ресурси для нарощування цих озброєнь у РФ, знову ж таки, значно більші, ніж у України. Наявних систем ППО явно недостатньо, щоб прикрити всю нашу територію від ракетних ударів противника. І нам, звичайно, вкрай необхідне це озброєння. Як потрібні нові кошти далекобійної артилерії (155-мм), РСЗВ, засоби ППО, боєприпаси. Україна сьогодні фактично витратила більшу частину снарядів 152 мм (радянські стандарти). Тому доводиться переходити на натовські 155 мм, до яких також потрібні боєприпаси. І чим швидше і у більших обсягах ми отримаємо все необхідне, тим швидше розпочнемо наступальні операції, деоккупуючи українські території", – резюмує військовий експерт.

Ми отримуємо допомогу за механізмами, які у нормальний, невоєнний час, запускаються роками

Політтехнолог, боєць ЗСУ Петро Охотін упевнений, що постачання західного озброєння можуть змінити перебіг подій на Сході України.

"Повірте, Росія має свою "зраду", у них не все працює гладко. Наприклад, у російських обговореннях часто звучать заклики до Путіна прискоритися, щоб не дати Києву дочекатися постачання ленд-лізу. У РФ є групи експертів, які критикують Путіна за втрату часу і за те, що сучасніші танки були передані на озброєння Лівії та Сирії", – зазначає експерт.

Що стосується не такого швидкого постачання України зброєю із Заходу, то, за словами Петра Охотіна, ми отримуємо допомогу за механізмами, які в нормальний, невоєнний час запускаються роками.

"І за це слід поважати як президента Зеленського та міністра закордонних справ Кулебу з українського боку, так і західних партнерів. Передача зброї – це відповідальність за ефективні витрати грошей платників податків, – пояснює експерт. – І в таких країнах, як, наприклад, Німеччина – це процес, який передбачає ще й навчання персоналу, а потім передачу зброї".

Було б зближення з НАТО у нас реальним, а не показним, як усі роки до відкритої фази війни, всі ці питання вирішувалися б простіше та швидше

Аналітик, політтехнолог, дипломований ракетник Олександр Кочетков зазначає:

"Номенклатура та графік поставок західного озброєння Україні вже не пов'язані ні жорстоким порушенням рашистами звичаїв війни, ні охоче українців захищати свою країну. На сьогодні блок НАТО окреслив РФ як основну загрозу існуванню цивілізованого світу. Тож питання – у логістиці".

За словами експерта, необхідне нам озброєння – складне та дороге. А країни Заходу – не повернуті на мілітаризмі, як СРСР, тому системи залпового вогню, зенітні ракетні комплекси, далекобійна артилерія не виготовлялися на користь і не іржавіли на складах.

"Для передачі Україні – таке озброєння треба купити у тих країн, які готові продати, знайти до них боєприпаси та запасні частини у достатній кількості. Або зняти з озброєння своєї армії, як частково роблять США, – пояснює Олександр Кочетков. – Або зробити все це на виробництві (лендліз), а потім доставити в Україну, що теж непросто".

При цьому, продовжує експерт, на навчання персоналу, наприклад, зенітно-ракетного комплексу, необхідні кілька місяців, не кажучи вже про підготовку пілотів натовських літаків.

"Було б зближення з НАТО у нас реальним, а не показним, як усі роки до відкритої фази війни, всі ці питання вирішувалися б простіше та швидше, – впевнений Олександр Кочетков. – Уповільнює процес і те, що спочатку нам постачають невелику партію конкретної зброї, дивляться, наскільки успішно вона експлуатується на фронті, вносять корективи до переліку постачання та навчання наших військових, а лише потім переходять до масових партій".

Читайте також на порталі "Коментарі" — "кадирівці", як вірні головорізи Путіна розповіли, куди дійдуть, якщо Кремль їх не зупинить (відео).




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини