Головна Новини Суспільство Війна з Росією Новий скандал в ЗСУ: військові під Покровськом скаржаться на зіпсовану їжу
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий скандал в ЗСУ: військові під Покровськом скаржаться на зіпсовану їжу

Спершу військові нарікали на неякісну консервовану свинину, а згодом – на поставки зіпсованого сирого м'яса

4 вересня 2024, 19:25 comments2000
Поділіться публікацією:

 Українські військові на передовій все частіше звертають увагу на погану якість продуктів харчування, зокрема випадки передачі зіпсованого сирого м'яса. Про це заявила журналістка Тетяна Ніколаєнко, яка є членом Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України.

Новий скандал в ЗСУ: військові під Покровськом скаржаться на зіпсовану їжу

Військові скаржаться на зіпсовану їжу (фото з відкритих джерел)

Як повідомляє Ніколаєнко, причиною погіршення якості харчування є система поставок через каталог Міноборони. Вона пояснює, що в цьому каталозі присутні позиції, які фактично не замовляються, що допомагає знижувати вартість до необхідного рівня. Однак маржа постачальників формується на товарах, які справді поставляються, таких як м'ясо. Ніколаєнко зазначає, що однією з найпоширеніших схем є "накачування" м'яса водою та медикаментами, що відомо багатьом.

Журналістка також оприлюднила фото і відео м'яса, яке військовим передали в Покровську. Після розморожування м'ясо розповзається і піниться. Ніколаєнко також зазначила, що попередження про погіршення якості продуктів надходили ще рік тому, коли закупівлі харчів були повернуті до системи Prozorro.

Одним із перших сигналів про зниження якості стало постачання консервованої свинини для військових частин на Київщині, де замість м'яса в банках знаходилися кістки і сухожилля. При цьому, за документами, партія пройшла перевірку. Це вказує на те, що після проходження експертизи під тими ж номерами могли випускати товари гіршої якості.

Крім того, Ніколаєнко повідомила, що в липні Державний оператор тилу оголосив новий тендер на постачання продуктів харчування для військових частин у Донецькій області після того, як компанія "Гранпрі" не змогла виконати свої зобов'язання. Замість неї поставки взяла на себе компанія "Трейд граніт", яка раніше вже мала проблеми з якістю товарів.

Міноборони оголосило про створення "чорних списків" постачальників, які не виконують свої зобов'язання. Проте Ніколаєнко сумнівається в ефективності цього заходу, оскільки такі компанії не мають значних репутаційних ризиків. На її думку, процес сертифікації постачальників ще навіть не почався.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Корупційні скандали в Міноборони: Резніков відповів, чи пов'язувалися з ним правоохоронці

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини