Головна Новини Суспільство Війна з Росією Новий санкційний удар від ЄС: коли Росія його відчує – що постраждає найбільше
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий санкційний удар від ЄС: коли Росія його відчує – що постраждає найбільше

Санкції від ЄС, які передбачені у новому - восьмому - пакеті б'ють по найприбутковіших російських сферах економіки

6 жовтня 2022, 18:20
Поділіться публікацією:

Однією з топ-тем четверга, 6 жовтня, стало ухвалення Євросоюзом нового пакету санкцій проти Російської Федерації через продовження агресії проти України. Експерти продовжують оцінювати спеціально для видання "Коментарі" ефективність такого роду заходів впливу на Росію.

Новий санкційний удар від ЄС: коли Росія його відчує – що постраждає найбільше

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Наслідки санкцій будуть відчутні і вплинуть на більш довгострокову перспективу

Економіст, громадсько-політичний діяч Олександр Гаврутенко наголошує, що економічні санкції власними силами не здатні ні зупинити війну, ні забезпечити військову поразку агресору.

"Незалежно від того, якого масштабу чи рівня охоплення санкційні заходи – це інструмент чи знаряддя не поточної боротьби. Їхні наслідки будуть відчутні і вплинуть на більш довгострокову перспективу, зменшуючи здатність і бажання Росії в майбутньому вести загарбницькі війни, – пояснює експерт. – Саме тому вони вводяться поступово порціями: і як відповідь на військові злочини та яскраві протиправні політичні демарші, і як сигнал і демонстрація того, що санкційний тиск наростатиме з кожним новим актом ескалації війни".

Такий підхід, зазначає Олександр Гаврутенко, одночасно дає Росії простір для кроку назад, і гарантує ще тяжчі наслідки за її агресивної завзятості.

"У першому випадку ставка робиться на залишки розсудливості у політичному керівництві Росії або на слабкі надії на зародження там активного внутрішнього громадського протесту та зміну політичного режиму. У другому – завершення війни можливе лише за повного розгрому агресора на полі бою, для чого потрібні не так санкції проти Росії, як військова та економічна підтримка України", – констатує експерт.

РФ доводиться більше покладатися на допомогу своїх нечисленних союзників

За словами експерта аналітичного центру Київстра про Тараса Семенюка, поступово зашморг на шиї Росії затягується.

"Санкції від ЄС, які передбачені в новому – восьмому – пакеті б'ють по найприбутковіших російських сферах економіки. А саме – по енергетиці, нафті, гау, нафтопродуктах. Тобто країні-агресору перекривають канали доходу, можливість отримання великих грошей, які дозволяють їй продовжувати війну", – пояснює експерт.

Це, продовжує він, не означає, що удар буде блискавичним, а наслідки ми побачимо одразу.

"По-перше, низка санкцій запрацюють лише взимку. По-друге, навіть вони мають поступальний ефект. Але це все неминуче підточує основи російської економіки, запевняє Тарас Семенюк. – Даються взнаки і обмеження доступу до сучасних технологій. У результаті доводиться більше покладатися на допомогу своїх нечисленних союзників. Відкрито їй уже допомагає Іран, безпілотники виробництва якого віднедавна атакують Україну. Можливо, у російської армії з'явиться військова техніка китайського виробництва. Хоча Китай точно офіційно не вставатиме на бік РФ, щоб самому не опинитися під санкціями".

Нестача грошей, вважає експерт, може призвести до того, що в Росії розпочнуться соціальні хвилювання, ґрунт для яких уже дав мобілізація.

"Позбавлені звичних доходів, які дедалі більше відчувають дефіцит, ізоляцію та брехливість своєї влади ("настане", "ми ніколи не нападемо на Україну", "мобілізації не буде"), росіяни можуть почати нарешті прозрівати і реально виступати проти бездумної політики Кремля , – прогнозує Тарас Семенюк. – І санкції – один із важелів, які підштовхують їх до цього".

Читайте також на порталі "Коментарі" — одразу після відставки: НАБУ та САП повідомили про підозру голові НБУ Шевченка.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини