Головна Новини Суспільство Війна з Росією Не захоплення Харкова: стало відомо: яке завдання Путіна виконують окупанти на Харківщині
commentss НОВИНИ Всі новини

Не захоплення Харкова: стало відомо: яке завдання Путіна виконують окупанти на Харківщині

Аналітики ISW вважають, що російські війська створюють на Харківщині буферну зону, а не просуваються вглиб

14 травня 2024, 07:00 comments2766
Поділіться публікацією:

Відносно швидкі темпи просування російських військ у районі міста Вовчанськ Харківської області свідчать про те, що російські війська віддають перевагу створенню в регіоні "буферної зони", а не глибшому проникненню вглиб країни. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Не захоплення Харкова: стало відомо: яке завдання Путіна виконують окупанти на Харківщині

Російські військові. Фото: з відкритих джерел

Американські аналітики поки не фіксували доказів того, що російські війська переправилися на південний берег річки Вовча у Вовчанську або його найближчих околицях. 12 травня росіяни вдарили по мостах через річку безпосередньо на захід та схід від міста, а 13 травня почали обстрілювати мости через річку та логістичні маршрути у самому Вовчанську. Через це у розпорядженні Сил оборони залишилися лише два придатні для використання мости через річку Вовча в межах міста.

В ISW не змогли чітко встановити, чому армія РФ націлилася саме на мости, адже вони потрібні агресору для переходу та забезпечення стабільної логістики через річку та подальших наступальних операцій углиб півночі Харківської області. В Інституті припускають, що це свідчить про наміри російських військ негайно здобути перемогу у неукріпленому районі на півночі України.

Крім того, у ніч на 12 травня та протягом дня 13 травня, російські війська також перекидали бронетехніку в цей район, зокрема атакували Вовчанськ невстановленою кількістю танків.

"Розгортання бронетехніки у цьому районі свідчить про те, що російські війська прагнуть швидко здобути перемогу, але, схоже, поки що вони не створюють умов для того, щоб ця перемога була досягнута на південному березі річки Вовча у глибині північної частини Харківської області. Ці фактори вказують на те, що росіяни, ймовірно, намагаються створити обіцяну "буферну зону" у прикордонній зоні замість того, щоб просуватися вглиб Харківської області або у напрямку Харкова", — йдеться у звіті ISW.

Зазначається, що раніше російський диктатор Володимир Путін та інші офіційні особи Кремля неодноразово пропонували створити "демілітаризовану буферну зону" на території окупованої України для захисту території РФ від українських ударів. 13 травня посол Росії у США Анатолій Антонов безпосередньо пов'язав створення такої буферної зони активізацію російських наступальних операцій на південь від Білгородської області.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається на Харківщині: чи є загроза захоплення Харкова.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини