Головна Новини Суспільство Війна з Росією Не тільки Іран: у якій країні РФ контрактує цілі лінії дронів на рік уперед і що найнебезпечніше
commentss НОВИНИ Всі новини

Не тільки Іран: у якій країні РФ контрактує цілі лінії дронів на рік уперед і що найнебезпечніше

Ймовірно, ми на порозі нового стрибка "еволюції" ударних дронів на фронті

20 січня 2024, 07:12
Поділіться публікацією:

Ще рік тому Україна перевершувала Росію по застосуванню дронів у війні. Тепер ситуація кардинально змінилася. Яка країна дуже потужно допомагає Росії із дронами? У чому небезпека російських дронів, які вміють захоплювати ціль? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Не тільки Іран: у якій країні РФ контрактує цілі лінії дронів на рік уперед і що найнебезпечніше

Ударні дрони. Фото: з відкритих джерел

Росіяни контрактують цілі лінії в Китаї на рік уперед

Керівник Центру підтримки аеророзвідки Марія Берлінська заявила, що Україна дійсно сьогодні недостатньо дронів. Самих дронів Україні потрібно набагато більше, ніж анонсований владою 1 мільйон на рік. Експерт підрахувала, що 2 тисячі підготовлених операторів дронів можуть використати на фронті 3 мільйони дронів за рік, якщо будуть використовувати лише по 5 дронів на день.

"Чи виходять росіяни на ці кількості? Виходять. Вони контрактують цілі лінії в Китаї на рік уперед. 500 комплектів для дронів. А у них (росіян) держава приходить, дає умовно мільярд чи два, і каже "Ми вас контрактуємо на рік уперед". І китайцям значно вигідніше, коли викуповують цілими лініями", — пояснює Берлінська.

Поява у ворога дронів з "машинним зором" та самонаведенням на ціль – проблема для нас

Український військовослужбовець, експерт із зв'язку та радіотехнологій Сергій "Флеш" Бескрестнов в інтерв'ю "Фокусу" заявив, що справжньою проблемою для ЗСУ можуть стати дрони з "машинним зором".

За словами експерта, така технологія справді дає певні переваги.

"Пілоту достатньо підняти БПЛА і довести до певної зони, а потім вказати ціль, образно кажучи, квадратиком на планшеті, і далі дрон сам до неї долетить. Мова про те, що тепер захист РЕБ-куполів стане неефективним", — пояснив він.

Також дрони з такою технологією діють точніше, коли потрібно вразити ціль, що швидко рухається. А ще це значно знижує вимоги до рівня кваліфікації дроноводу.

"Більшість цілей зможе вразити звичайнісінький піхотинець після короткого курсу навчання. Йому достатньо вміти зарядити, злетіти, підлетіти до мети і вказати її", — каже "Флеш".

Загалом, за словами експерта, хоча технологія і подвоює вартість дрона, з нею безпілотник стає значно ефективнішою зброєю. Однак поки що не ясно, наскільки масовим стало застосування саме такої модифікації дронів з боку агресора.

"Флеш" зазначив, що Україна теж розробляє свої дрони із самозахопленням цілі. Поки що вони ще не надійшли на озброєння, але деякі розробки знаходяться на фінальній стадії.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у РФ з'явився бюджетний аналог БПЛА Shahed: у чому його особливість.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини