Головна Новини Суспільство Війна з Росією Названо «червоні лінії», які Україна не може переступити у разі заключення миру з РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Названо «червоні лінії», які Україна не може переступити у разі заключення миру з РФ

У Європейському Союзі хочуть заморозити війну в Україні, щоби зайнятися нарощуванням оборонних можливостей, а президент США Джо Байден хоче виступити у образі миротворця, про це у Фейсбуці написав громадський діяч Валерій Пекар

5 березня 2024, 19:02 comments4842
Поділіться публікацією:

Протягом останнього часу все частіше звучить тема про можливість припинення війни на виснаження, яка іде між Україною та Росією та її заморожуванні.

Названо «червоні лінії», які Україна не може переступити у разі заключення миру з РФ

Валерій Пекар

Насправді, каже Валерій Пекар, у цьому сценарії зацікавлені союзники України. Наприклад, каже він, цей сценарій потрібен Європі, щоби наростити оборонні спроможності та підготувати суспільство до змін. Окрім того, вважає громадський діяч, такий сценарій також необхідний американському президенту Джо Байдену, бо він зможе проводити передвиборну кампанію із позиції миротворця. При цьому, додав Пекар, в цьому сценарії зацікавлений і Дональд Трамп, який буде критикувати Байдена за неспроможність. Також, за його словами, замороження війни потрібно і українським політикам, щоби провести вибори і отримати перемогу.

Проте, наразі проти такого сценарію категорично виступає українське суспільство та неоднозначно до нього ставиться російський диктатор Володимир Путін.

При цьому, відзначає експерт, необхідно розуміти, що заморожування війни передбачає сценарій, що через 3-7 років, коли Росія набереться спроможностей і проаналізує свої помилки, вона знову нападе на Україну і ця атака буде жорстокішою. До цього періоду треба буде активно готуватися як РФ, так і Україні.

Як вважає експерт, дуже скоро Україну будуть схиляти саме до заморожування війни, тому в українському суспільстві треба терміново почати чесний діалог із приводу того, чи є для нього прийнятним варіантом такий сценарій. При цьому треба приймати до уваги, що Україні дійсно бракує зброї, мобілізація гальмується, а РФ може порушити перемир’я у будь-який момент. Тобто треба розуміти, на кого буде працювати виграний час – на Україну чи на ворога.

Далі, якщо українське суспільство все ж погодиться з тим, що Україні потрібна пауза, тоді треба чесно обговорити ті червоні лінії, які неможна порушувати при підписанні мирних домовленостей.

За словами Пекаря, очевидно, що не може бути і мови про так звану демілітаризацію,  оскільки це стане запрошенням до подальшої агресії. Також, на його думку, неприйнятно відмовлятися від європейської та євроатлантичної інтеграції, бо це означатиме, що 10 років минули марно. Також, додав експерт, неможна змінювати статус окупованих територій, бо тоді буде йти мова про порушення Конституції.

Якщо ж суспільство відмовиться йти на мир із Росією, тоді треба визначитися, що треба робити, аби відмова від переговорів та продовження війни не перетворилися на спалювання життів та врешті на поразку, а вели нас до перемоги.

"І розпочати цей суспільний діалог варто з обговорення того, що таке перемога і що таке поразка. Це не один біт інформації, не чорно-біла картинка: між перемогою й поразкою лежить широкий спектр, що включає часткові перемоги й поразки, неперемоги й непоразки. Що означають слова, які ми щодня використовуємо? Чи всі верстви суспільства їх розуміють однаково? Де межа між прийнятним і неприйнятним",
— відзначив Пекар.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Китай та Туреччина активізувалися із темою переговорів України та РФ, бо побачили для себе вікно можливостей.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини