Головна Новини Суспільство Війна з Росією Найімовірніші ділянки нового наступу Росії – що потрібно Україні, щоб вистояти
commentss НОВИНИ Всі новини

Найімовірніші ділянки нового наступу Росії – що потрібно Україні, щоб вистояти

ЗСУ вже фіксують спроби росіян посунути чи прорвати наш фронт на окремих ділянках

6 лютого 2023, 12:15 comments3349
Поділіться публікацією:

У найближчі 10 днів РФ може розпочати новий масований наступ в Україні, повідомляє Financial Times. Можливим місцем нової атаки називають західну частину Луганської області (в районі міст Кремінна, що на Луганщині та Лиман, що на Донеччині), а також – на півдні Донецької області, північ якої і так перебуває під масованими атаками. Про що говорить поява такої інформації в американській пресі, враховуючи, що росіяни і так фактично розпочали наступальні дії місяць-два тому? Які чинники можуть допомогти Україні вистояти черговий масований напад – і почати ефективно контрнаступати? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Найімовірніші ділянки нового наступу Росії – що потрібно Україні, щоб вистояти

ЗСУ. Фото: Facebook Міністерства оборони України

Росіяни намагатимуться вдарити раніше, не чекаючи, доки нові українські бригади прибудуть на фронт

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич розмірковує так:

"Ми вже маємо спроби росіян посунути чи прорвати наш фронт на окремих ділянках. І спроби розвідки якості та сил української оборони. Є значне посилення наступальних дій противника як на Бахмутському, так і на Лиманському напрямку".

Але, продовжує експерт, якщо подивитися на кількість відмобілізованих громадян РФ, які вже пройшли підготовку (близько 150-200 тисяч), накопичення техніки, то станом на сьогодні ударне угруповання до бою поки не вступало.

"В умовах війни, якщо ти стягуєш до фронту певну кількість військовослужбовців, техніки – це все необхідно обслуговувати, утримувати. Тих же солдатів необхідно годувати. Тож у певний момент наступ розпочнеться. Нескінченно Росія чекати не може. І зрозуміло, що їй вигідно наступати до того, як у ЗСУ сформуються нові частини, оснащені озброєнням, постачання якого анонсували наші партнери. Якщо дивитися кількість обіцяної техніки, то у нас може з'явитися 5-6 нових бригад. І росіяни, звичайно, намагатимуться вдарити раніше. Не чекаючи, доки ці бригади прибудуть на фронт", – пояснює Ігор Тишкевич.

За його словами, формування навіть в умовах війни військової частини розміром з бригаду, з урахуванням бойової підготовки, освоєння нової техніки займає місяць-півтора, у гіршому випадку – два-два з половиною. Перед новим роком було анонсовано передачу перших пакетів допомоги, які дозволяють сформувати кілька механізованих бригад, нагадує експерт. Логічно припустити, що вони можуть бути готовими до початку березня.

"Нещодавно стало відомо, що нам мають намір передати танки. Вони надійдуть, найімовірніше, у середині березня – квітні. І якщо говорити про удар, з погляду росіян цілком логічно накопичене угруповання ввести в бій до цього моменту. Нині у нас 6 лютого. І Financial Times не відкрив Америку, припускаючи, що наступ може початися приблизно у другій половині цього місяця", – наголошує Ігор Тишкевич.

Він також звертає увагу на те, що частину російських мобілізованих після тренування на полігонах активно виводили з території Білорусі. Була інформація, що дехто заходив до Луганської області. Питання про те, наголошує експерт, куди вони прямували далі: залишалися там чи рухалися до району Маріуполя та Бердянська, до місць зосередження.

"Ключове питання – де вони залишаться, – вважає Ігор Тишкевич. – Якщо атака буде по теперішній лінії фронту, без нових ділянок, то вибір не такий великий. Або далі тиснути на Донецькому напрямку, або на Луганському, або спроба вийти до Запоріжжя".

У РФ зробили ставку на стратегію так званої "повільної війни"

За словами експерта з питань сектору оборони та безпеки Олега Старікова, у військовому мистецтві країн Заходу є така складова, як "інформаційне забезпечення місця майбутнього ведення бойових дій". І ми періодично бачимо щось схоже. Наразі у виконанні деяких закордонних ЗМІ, пояснює він.

"Що зовсім не означає саме такі плани у РФ, – уточнює експерт. – Проте Захід цими публікаціями підштовхує країну-агресора до тих чи інших дій".

Олег Старіков зазначає, що протягом майже року ми показали – російське військове мистецтво, побудоване за досвідом Другої світової війни та того, що було після неї, програє стратегії ведення сетецентричної війни (на яку роблять ставку НАТО та Україна). Як результат – блискуча операція оперативного рівня зі звільнення Харківської області, частини Херсонської області – фактично без потужних бойових зіткнень, лише створюючи загрозу оточення супротивника, руйнуючи логістичні постачання.

"На мою думку, РФ жодних проривів заради захоплення нових українських територій не робитиме. Там зробили ставку на стратегію так званої "повільної війни". А за західною класифікацією – це "тисяча ударів". Фронт "горить", по всій його довжині. Скрізь розпочалися активні бойові дії. Десь – розвідка боєм, десь – активні наступи, як у районі Бахмута, Вуглегірська, Мар'їнки тощо. Це робиться для того, щоб не дати Україні накопичити резерви для проведення ефективного контрнаступу та звільнення своїх територій", – пояснює Олег Старіков.

Нам потрібно якомога більше далекобійних систем GLSDB з радіусом 150 км і величезну кількість камікадзе

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Іван Ступак міркує так:

"На всій довжині східного фронту відбувається повзучий, але від цього не менш активний наступ російських військ. Справді, найближчим часом очікується посилення такого наступу на Сході та Півдні України, насамперед, за рахунок залучення значної кількості живої сили противника".

Основні завдання російських військ, на думку експерта, можна вивести до кількох тез:

– вихід на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей;

– максимальне знищення нашої живої сили;

— уникнення міських боїв;

— створення умови для взяття в оточення великих угруповань українських військ.

"Саме зараз навіть більше, ніж танки, нам потрібна значна кількість бронемашин, далекобійні системи GLSDB з радіусом 150 км та величезна кількість дронів-камікадзе, – вважає Іван Ступак. – Бронемашини допоможуть швидко та максимально безпечно переміщати значну кількість наших військових для прориву російських позицій. Дальнобійні системи зможуть ефективно знищувати всі російські склади і штаби, розташовані на всій окупованій території України, включаючи частини Криму. Дрони-камікадзе здатні робити те саме, що й далекобійні системи GLSDB, проте на території РФ. Тобто західна зброя буде використана тільки на території України, а українська – на території РФ, так би мовити, для підтримки балансу в природі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — серія звільнень та плани з відставки Резнікова: чому кадрові зміни відбуваються саме зараз.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

7474

6 лютого 2023, 14:26

Розпродаж (до кінця тижня)! Норвежська Термобілизна для українських холодів (лише 690 грн.)------> https://e.vg/ntech


Новини