Головна Новини Суспільство Війна з Росією Найбільша загроза в опалювальному сезоні: які міста у зоні ризику
commentss НОВИНИ Всі новини

Найбільша загроза в опалювальному сезоні: які міста у зоні ризику

Непросто зимувати буде в Запоріжжі, Житомирі, Кропивницькому та Кременчуці

15 вересня 2023, 12:18
Поділіться публікацією:

З наближенням опалювального сезону все гостріше постає питання — чи зможе наша країна вистояти проти російських ударів по енергетичних об'єктах. Над якими містами нависне найбільша загроза? Чи є в Україні області, де найменше ризиків, що буде відключення електроенергії? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, розглянувши думки експертів.

Найбільша загроза в опалювальному сезоні: які міста у зоні ризику

Опалювальний сезон. Фото: з відкритих джерел

Якщо температури повітря взимку будуть мінус 10 градусів, то енергосистема країни балансуватиме на межі

Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко в інтерв'ю "УНІАН" висловив думку, що найбільший ризик опинитися в холодному будинку серед зими та ще й без світла – у двох містах – Києві та Одесі. Причини цього є дві. По-перше, цим містам-мільйонникам потрібно багато електроенергії. По-друге, і Київ, і Одеса є абсолютно дефіцитними з погляду генераційних потужностей.

За словами експерта, у столиці України хоч і є генерація, але покриває від сили 30% споживання. А щодо Одеси, то там взагалі відсутня генерація.

Також Олександр Харченко прогнозує досить напружену ситуацію з електропостачанням у Запоріжжі, Житомирі, Кропивницькому та Кременчуці. Однак, найімовірніше, що під максимальним ризиком будуть і прифронтові регіони: Харків, Суми, Чернігів, Херсон, Миколаїв, Запоріжжя.

Захистити всі об'єкти практично нереально, тому що немає засобів протиповітряної оборони

Військовий експерт Павло Нарожний висловив думку, що жодне місто України не захищене від ударів окупантів на 100%. Тому потрібно готуватися до того, що енергетична інфраструктура може бути вражена російськими військами.

"Росіяни мають технічну можливість дістати по всій території України. Немає жодного регіону України, який би не був під загрозою. просто вони там не знайшли достатніх цілей для обстрілів, але це може змінитися будь-якої миті", — заявив Павло Нарожний.

Він вважає, що блекаутів цієї зими точно не вдасться уникнути. Адже, якщо подивитися на карту електричних магістралей, стає зрозуміло, що кожне місто живлять по кілька електростанцій. Захистити їх просто неможливо.

Читайте також на порталі "Коментарі" – з чим наближаємось до зими – які шанси встояти проти ударів по енергосистемі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини