Головна Новини Суспільство Війна з Росією Науковці змоделювали новий прогноз переміщення радіації, якщо на ЗАЕС станеться аварія
commentss НОВИНИ Всі новини

Науковці змоделювали новий прогноз переміщення радіації, якщо на ЗАЕС станеться аварія

В разі аварії на Запорізькій АЕС, радіоактивне забруднення торкнулося б півдня України та кількох країн ЄС

5 вересня 2022, 21:19
Поділіться публікацією:

Якщо б на Запорізькій АЕС сталася аварія, забруднення радіацією розповсюдилося б на південь України та дісталося до кількох європейських країн. Про це повідомляють "Коментарі", посилаючись на дослідження Укргідрометцентру.

Науковці змоделювали новий прогноз переміщення радіації, якщо на ЗАЕС станеться аварія

Запорізька АЕС (фото з відкритих джерел)

Дослідження склали за умови, що умовна аварія на ядерному об'єкті почалася 4 вересня о 17:33. Відтак повітряні маси б транспортували викиди радіації на південь через Запорізьку, Херсонську області, через Крим. А далі хмара з радіоактивними домішками пройшла б через Туреччину, Грецію, Болгарію, Молдову, Румунію.

У повідомленні українські науковці відзначають, що таке пересування радіації було зафіксовано тільки в перші п'ятнадцять годин після умовної аварії.

Науковці змоделювали новий прогноз переміщення радіації, якщо на ЗАЕС станеться аварія  - фото 2

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що чому візит місії МАГАТЕ на ЗАЕС не допоможе вибити росіян. У вечірньому зверненні 1 вересня президент України Володимир Зеленський приділив чимало уваги візиту місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС. Наголосив не лише на його важливості, а й висунув низку претензій (йдеться про недопуск журналістів українських та іноЗМІ, а також про те, що в заяві гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі за підсумками візиту не пролунав заклик демілітаризувати територію станції). В аналогічному ключі висловився радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, наголосивши, що за дві години огляду ЗАЕС можна було послухати лише казки "Росатому". Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков пояснює, що міжнародні організації надмірно акуратні у формулюваннях та їх висновки часто є максимально розпливчастими. Це, вважає він, припустимо у мирний час, але не під час війни.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини