Головна Новини Суспільство Війна з Росією НАТО скасовує свій план допомоги Україні: знайшли альтернативу
commentss НОВИНИ Всі новини

НАТО скасовує свій план допомоги Україні: знайшли альтернативу

Партнери по НАТО будуть зобов'язані щороку виділяти допомогу Україні, щоб протистояти Росії у війні.

9 червня 2024, 12:55 comments8955
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що відмовляється від планів створити п'ятирічний фонд військової допомоги Україні на 100 млрд євро. Така ситуація виникла через протидію деяких членів альянсу. Натомість, Столтенберг закликав зберегти поточні витрати країн членів НАТО на допомогу Україні.

НАТО скасовує свій план допомоги Україні: знайшли альтернативу

Генсек НАТО Єнс Столтенберг. Фото з відкритих джерел

Як повідомляє видання Bloomberg, генсек НАТО Єнс Столтенберг оголосив про скасування попередньої ідеї щодо фонду на 100 млрд євро для України. Згідно з новою пропозицією, яку можуть підтримати міністри оборони країн НАТО наступного тижня на зустрічі в Брюсселі, союзники візьмуть на себе зобов’язання витрачати щонайменше 40 млрд євро щорічно на підтримку Україну. Сюди входить як летальна зброя, так і гуманітарна допомога.

"Ми вже витрачали близько 40 мільярдів євро на рік, але я прошу союзників взяти на себе зобов’язання щодо цього в найближчі роки. Ми повинні підтримувати принаймні цей рівень підтримки щороку стільки, скільки це необхідно", — сказав Столтенберг.

Ця сума відповідає приблизно середньорічній підтримці України країнами НАТО з початку повномасштабного вторгнення Росії. Кожна країна матиме встановлені зобов’язання щодо допомоги Україні відповідно до відсотка їх ВВП. Крім того, НАТО публікуватиме щорічний звіт про виконання таких зобов'язаностей.

Очікується, що такий формат допомоги Україні забезпечить більшу прозорість серед союзників, а також створить тиск на тих партнерів, які не виконують свої зобов’язання. За цим принципом США буде надавати приблизно половину допомоги від решти членів альянсу.

Більшість країн НАТО підтримали таку позицію, крім Угорщини. Віктор Орбан закликав, щоб НАТО дозволило Угорщині скасувати зобов’язаності щодо підтримки України.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан назвав російське вторгнення в Україну "людським рішенням" Путіна.

Також "Коментарі" писали про те, хто стане новим генсеком НАТО після Єнса Столтенберга.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини