Головна Новини Суспільство Війна з Росією Настав час домовлятися: про що нова заява Орбана про війну – чи справді Росія дозріла до миру
commentss НОВИНИ Всі новини

Настав час домовлятися: про що нова заява Орбана про війну – чи справді Росія дозріла до миру

Віктор Орбан озвучив кремлівську тезу про війну на території України колективного Заходу та Росії

5 серпня 2022, 13:25 comments3397
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, виступаючи на Консервативній конференції політичних дій у Далласі, заявив, що без переговорів Росії та США мир в Україні ніколи не настане. У свою чергу президент України Володимир Зеленський запевняє, що заяви Росії про нібито готовність до переговорів – це звичайна брехня. За його словами, РФ пропонує Україні не діалог, а капітуляцію. Експерти оцінили для видання "Коментарі" можливість переговорів – і за яких умов це стане можливим.

Настав час домовлятися: про що нова заява Орбана про війну – чи справді Росія дозріла до миру

Володимир Путін та Віктор Орбан. Фото: із відкритих джерел

Повинні бути не точкові домовленості щодо зерна, а – всеосяжні мирні угоди

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж розмірковує так:

"Слід показати світові весь ланцюжок знищення продовольства в Україні. Удари по портах, їхнє блокування, розкрадання українського зерна, знищення полів та елеваторів, захоплення частини регіонів, де посівна стала неможливою через бойові дії – і так далі. Тисячі ЗМІ мають це висвітлювати у цілодобовому режимі. Бо проблема глобальна".

На думку генерала, треба, щоб світ примушував Росію до мирних переговорів – з виведенням військ, за принципами міжнародного права.

"Не точкові домовленості щодо зерна, а – всеосяжні мирні угоди. Із залученням глобальних світових гравців – США, ЄС, Великобританії, Китаю, Індії тощо. Жодних кулуарних домовленостей – все прозоро", – наголошує Микола Маломуж.

Якщо Москва хоче завершення війни, то має виходити з конструктивними пропозиціями до офіційного Києва і ніяк інакше

Керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко вважає, що Орбан фактично вторить російській пропаганді, яка намагається закріпити посил про війну Заходу з РФ на території України.

"Хоча реальність перебуває в іншому ключі – Кремль неспровоковано напав на суверенну державу та воює виключно з українською стороною. У свою чергу, наші зовнішні партнери надають підтримку, яка слугує врівноваженню позицій на полі бою, фінансове сприяння українській державі для компенсації дефіциту держбюджету та, звичайно, санкційний тиск на агресора. Вони чудово усвідомлюють грань, яку їм не потрібно переступати. США неодноразово давали чітку позицію, що вони хочуть допомогти Україні досягти кращих переговорних позицій із РФ", – пояснює експерт.

Він наголошує, що умов для проведення таких переговорів сьогодні не настало.

"Наприклад, нещодавня конкретизація слів екс-канцлера Німеччини Шредера кремлівським рупором Пєсковим показала, що офіційна Москва надалі тримає курс на капітуляцію України. З усіх джерел вони сигналізують, що нібито "погоджуйтесь, бо далі буде гірше". Однак це інформаційний блеф, який покликаний затьмарити те, що так звана спеціальна військова операція захлинається і не може тримати необхідний наступальний темп. Більше того, росіяни бояться, що контрнаступ української армії на Херсонщині зламає хід війни, запустивши ефект "доміно". Якщо Москва хоче завершення війни, то має виходити з конструктивними пропозиціями до офіційного Києва і ніяк інакше, розпочавши зупинку бойових дій, розпочала виведення своїх сил та повернення українських військовополонених додому", – упевнений Ігор Чаленко.

На його думку, можна використовувати різнобічні формати, зокрема повернутися на стамбульський переговорний майданчик.

"Старт роботи "зернового коридору" надихнув багатьох. Однак необхідний основний елемент — повернення РФ до неухильного дотримання міжнародного права, чого зараз немає", — констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Олексій Арестович назвав три цілі перекидання Росією сил та коштів на херсонський напрямок.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини