Головна Новини Суспільство Війна з Росією Настає вирішальний період війни: чи це так – що зараз відбувається на фронті
commentss НОВИНИ Всі новини

Настає вирішальний період війни: чи це так – що зараз відбувається на фронті

Путін дав вказівку – тримати Херсон до останнього

9 листопада 2022, 12:20 comments3589
Поділіться публікацією:

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов вважає, що настає вирішальний період війни. А президент України Володимир Зеленський під час вечірнього звернення 8 листопада серед іншого зазначив, що йдуть важкі бої в Донецькій області, а в Херсонській ми діємо акуратно і продумано, розуміючи плани ворога. Де та чому зараз розвиваються основні події на фронті? Чи настає вирішальний період війни? Які військові перспективи майбутнього? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Настає вирішальний період війни: чи це так – що зараз відбувається на фронті

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

У противника – величезні втрати саме на Донецькому напрямі

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж зазначає, що вирішальна битва з позитивним для нас результатом йде зараз на Херсонському напрямку.

"У противника склалася найскладніша ситуація щодо Правобережжя. Ми фактично відрізали російське угруповання, яке там знаходиться, від усіх форматів комунікацій – постачання озброєння, боєприпасів, техніки, живої сили. Це позбавляє окупантів можливості ефективно утримувати Херсон", – пояснює генерал.

За його словами, російська пропаганда маніпулює, розповідаючи, як окупанти намагаються зберігати життя мирного населення, свої війська, виявити черговий жест доброї волі, відступаючи.

"Але зрозуміло, що якби ЗСУ не створили критичну для агресора ситуацію, таких "жестів" ніхто не виявляв би, – каже Микола Маломуж. – При цьому треба пам'ятати, що Путін наказав – тримати Херсон до останнього. Але наразі можливості утримувати його у росіян майже вичерпалися. Тож вирішили відходити на Лівобережжя. Але тягнути зі здаванням Херсона вони будуть до останнього, можливо навіть до нового року".

Генерал вважає, що важливішими є рішучіші дії наших військ, продовження знищення всіх логістичних ланцюжків – нові удари по Антонівському мосту, по понтонних і баржових переправах, по плавзасобах. І тоді, вважає він, Херсон впаде за два тижні.

"Президент говорить про акуратні та поступові заходи, мені ж здається, слід діяти активніше. Так, продумано, але жорсткіше, комплексно. В усіх відношеннях – військових, розвідувальних, диверсійних. Херсон – символ майбутніх перемог. Не лише у військовому плані, а й у військово-політичному, стратегічному. І для нас, для нашого народу, наших воїнів – і наших партнерів. Так перемога України, переговори (з дотриманням наших національних інтересів і з нашої ініціативи), світ стануть ближчими, – пояснює експерт. – А для РФ неминуча втрата Херсона означатиме все рівно навпаки. Це потужна шкода, поразка і їхніх військових, і політиків. Замість, як вони кажуть, "успішної спецоперації" – втрата єдиного облцентру, захопленого росіянами з лютого. Що, звичайно, послабить і без того підтримку Путіна. І в його оточенні, і в цілому в елітах, і регіонах".

Жарко та на Донецькому напрямку, де ми ведемо активну оборону, продовжує генерал.

"Путін явно поставив завдання захопити цей регіон у межах адмінкордонів. Він уже 16 разів, за різними оцінками, ставив конкретним угрупованням завдання оволодіти всім цим регіоном, виставляв конкретні терміни, які потім постійно змінювалися, як і цілі цієї "спецоперації", змінював командувачів, склади, посилював вагнерівцями, кадировцями, мобілізованими. Але захопити Донеччину не вдається. Більше того, окремі населені пункти ЗСУ змогли відбити. Це неймовірно дратує Путіна, він кидає у топку цього фронту нові та нові ресурси. Тому там іде найзапекліші бої там", – зазначає Микола Маломуж.

Ми ж, за його словами, обрали тактику посилення там позицій, переоснащення, маневрування. І це дає ефект.

"Супротивник має величезні втрати саме на Донецькому напрямку. У районі Бахмута, Авдіївки, Вугледару. Ми кришимо ворога "Хамерсами", потужною артилерією, самохідними гаубицями, що допомагає ефективно захищати цей регіон, масово знищуючи супротивника. В окремі дні втрати окупантів становили там до тисячі людей убитими та пораненими. Тут буде затяжніша війна, ніж у районі Херсона. Але добре, що наші воїни на Донеччині відтягують величезні сили противника", – підкреслює експерт.

На його думку, можливо, ми певною мірою запізнилися з більш рішучими наступальними діями після успіхів на Харківщину.

"Що Херсонським, Луганським, Запорізьким напрямом могли б просунутися більше, – вважає Микола Маломуж. – Адже був період, коли у РФ не було потрібних резервів, а підтягти нові вона не встигала. Втім, не факт, що були відповідні сили та кошти у нас. Фронт дуже великий, ми не могли перекидати резерви з інших напрямків, оголюючи їх. Зараз йдемо більш тривалим варіантом. Нагромаджуючи сили, поповнюючи війська новітніми озброєнням та технікою. Це відбувається останнім часом більш активно, особливо у плані підготовки до наступальних операцій. Після шостого "Рамштайну" ми системно отримуємо потужні системи ППО, САУ, танки, БТР, радіолокаційні, антидронові системи, власне дрони. Формується нова реальність з новим військово-технічним потенціалом, який дозволить нам ефективніше деокупувати свої території".

Прогнозуючи швидку невдачу на півдні України, росіяни хочуть отримати хоч якийсь результат

Керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко наголошує, що війна не зменшує темпу, незважаючи на позиційний характер зіткнень на більшості ділянок фронту.

"Причина подібного стану справ є об'єктивною і банальною – погодні умови. Наразі нашим військово-політичним керівництвом у контакті з партнерами, а також волонтерською армією, наголошено на якнайшвидшому постачанні гусеничної техніки. Проте жодна зі сторін не відкинула планів щодо подальшого просування на фронті. Саме тому зараз важка ситуація у районі Авдіївки, Новопавлівки та особливо Бахмута. Завдяки продуманій обороні наші захисники героїчно утримують позиції. Війська противника зазнають серйозних втрат. Нещодавня новина про катастрофічний стан справ окупаційної 155-ї бригади у Павлівці – лише вершина айсберга", – упевнений експерт.

Росіяни, продовжує він, намагаються отримати хоч якийсь результат, який дозволить їм перекрити прогнозовану швидку невдачу на півдні України – у Херсоні.

"Адже, незважаючи на впровадження якогось військового задуму, в області фіксується масштабне мародерство громадянської інфраструктури міста та всього правобережжя Херсонщини. Централізоване тотальне розграбування аж до санвузлів під виглядом "обов'язкової евакуації" свідчить, що самі окупанти не вірять у свої шанси утримати регіон", – пояснює Ігор Чаленко.

На його думку, наступні події на півдні стануть вирішальними для майбутнього результату війни, адже можуть запустити ефект доміно.

"Приміром, у разі втрати контролю над Херсоном ланцюгова реакція спровокує незворотні управлінські наслідки, що послабить формування окупанта, що без того видихнулося. Водночас, – зазначає експерт, – не можна недооцінювати супротивника, адже він продовжує робити ставку на кількість, а не якість. Саме тому ми бачимо повінь фронту частково мобілізованими. Хоча цьому етапі це лише принесло кратне збільшення російських втрат за аналогічної щільності військових дій. Це, у свою чергу, демонструє успіхи ЗСУ у розкритті планів ворога, професійне використання високоточного західного озброєння, а також готовність до подальшої деокупації України".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Росії готові до переговорів з Україною без попередніх умов.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини