Головна Новини Суспільство Війна з Росією Нардеп розповів, які зміни в законопроєкт про мобілізацію можуть прийняти вже цього тижня
commentss НОВИНИ Всі новини

Нардеп розповів, які зміни в законопроєкт про мобілізацію можуть прийняти вже цього тижня

Законопроєкт про мобілізацію у другому читанні та в цілому може бути прийнятий уже цього тижня, розповів в ефірі телемарафону нардеп Михайло Цимбалюк. За його словами, в першу чергу ВР вирішуватиме питання демобілізації

19 лютого 2024, 11:29
Поділіться публікацією:

За словами Михайла Цимбалюка, законопроєкт про мобілізацію буде прийнятий у другому читанні, якщо народні депутати зможуть домовитися із приводу правок. Депутат прогнозує, що найбільші дискусії будуть точитися довкола питання демобілізації строковиків.

Нардеп розповів, які зміни в законопроєкт про мобілізацію можуть прийняти вже цього тижня

Михайло Цимбалюк

"Ми вимагаємо, щоб протягом двох місяців вони були демобілізовані. І їхній термін відстрочки має бути 12 місяців, аби вони могли влаштувати своє цивільне життя, а дехто з них і підписати контракт на продовження службу", – сказав Цимбалюк, який є заступником голови комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Окрім того, нардеп прогнозує запеклі дискусії із приводу надання відстрочки від мобілізації за умови догляду за особами з інвалідністю. На думку Цимбалюка, особа з інвалідністю повинна мати право обрати, хто за нею буде доглядати.

"Це має бути одна особа з кола близьких родичів. Але цю особу має обрати сама людина, за якою потрібен догляд. Це має бути закріплено в законі, навколо цього триває дискусія, але мені здається, що ми знайдемо спільну думку",
- підкреслив народний депутат.

За його прогнозом, буде шквал дискусій із приводу самого процесу демобілізації. Частина народних депутатів вважає, що процес демобілізації має відбуватися не після 36 місяців служби, а після 18. Проте в цьому питанні є умова, щоби отримати право швидше звільнитися, військовий повинен 12 місяців знаходитися у зоні активних бойових дій.

І ще, за словами нардепа, Верховна Рада хоче все ж залишити право на відстрочку для викладачів та студентів. Цимбалюк підкреслив, що ті студенти, які заплатили гроші за навчання, мають завершити навчання, не їх вина в тому, що уряд допустив "таку лазівку", яка допомагає уникнути мобілізації.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що у Верховній Раді тривають дискусії щодо законопроєкту щодо удосконалення мобілізації. Голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев визнав, що на додаткову мобілізацію знадобляться величезні гроші – і невідомо, де їх взяти. Тим часом президент України Володимир Зеленський під час Мюнхенської конференції з безпеки заявив, що мобілізація – питання комплексне, питання справедливості, у тому числі в ракурсі необхідності ротацій. А військові жорстко критикують політиків і загалом цивільних, які не йдуть до лав Збройних сил України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини