Головна Новини Суспільство Війна з Росією Наближається довгоочікуваний момент: коли ЗСУ зможуть перетворити аеродром "Енгельс" на попіл
commentss НОВИНИ Всі новини

Наближається довгоочікуваний момент: коли ЗСУ зможуть перетворити аеродром "Енгельс" на попіл

Експерти розповіли, у чому перш за все допоможуть перші передані Україні винищувачі F-16

18 червня 2024, 09:40
Поділіться публікацією:

Україна продовжує з нетерпінням очікувати прибуття винищувачів F-16. Як західні винищувачі працюватимуть на різних напрямках? Чи справді ЗСУ зможуть перетворити аеродром "Енгельс" на попіл? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях проаналізувавши думки експертів.

Наближається довгоочікуваний момент: коли ЗСУ зможуть перетворити аеродром "Енгельс" на попіл

Винищувач F-16. Фото: з відкритих джерел

На півдні і в Криму росіянам буде важкувато

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко в ефірі "24 каналу" зазначив, що американські винищувачі F-16 в Україні працюватимуть спільно з літаками-розвідниками інших країн. При цьому можливості переданих Києву літаків відрізнятимуться на різних напрямках.

"На півдні і в Криму росіянам буде важкувато, тому що в цих локаціях можуть досить вільно працювати західні літаки ДРЛС, тобто не тільки ті, які нам передали, а й із повітряного простору Румунії, Болгарії", — зазначив експерт.

За його словами, використання бортів і наведення на цілі буде спрощено завдяки "повній сумісності" винищувачів F-16 із літаками ДРЛС, які діятимуть на півдні.

Олександр Коваленко вважає, що складніше буде використовувати F-16 на сході, важливо забезпечити їм можливість безпечно виконувати бойові завдання.

"Звичайно, ризик зростатиме саме під час роботи F-16 за східною лінією зіткнення або за північно-східними кордонами", — додав Коваленко.

Передача нам перших F-16 допоможе змінити ситуацію в частині, що стосується КАБів

Військовий експерт Петро Черник в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповів, що за допомогою далекобійного обладнання на F-16 аеродром "Енгельс" у РФ, що розташований на відстані 600 км від кордону з Україною і де наразі базується значна частина військової авіації агресора, можна перетворити на попіл, але наразі є політичний момент. 

"Є така ракета AGM-158 JASSM – дуже хороша, далекобійна, до 900 км, важка бойова частина – до півтонни. Ми ж розуміємо, що штатні бойові системи – це "Сич", "Лють" — це 50-70 кг бойового навантаження, не більше. І пам’ятаємо, що стратегічний аеродром в "Енегельсі", де росіяни й досі дислокують Ту-95 МС, це всього навсього 600 км. Його направду можна перетворити на попіл. А якби ще спалили кілька машин, то це був би величезний крок вперед. Але є політичний момент. Поки що США не задекларували, що саме таку ракету передадуть. І поки що ми маємо дозвіл працювати углиб їхньої території виключно Системами Хаймерс штатними боєприпасами М-31А-1, або М-31А-2 на відстань 84 км. Але де є перший крок, там може бути і другий", — сказав експерт.

За словами Черника, передача нам перших F-16 у першу чергу допоможе по-справжньому змінити ситуацію в частині, що стосується коректованих авіаційних бомб. 

"Дуже дошкульна проблема. На добу їх скидають до 100 бомб важких калібрів ФАб-250, ФАБ-500, і найголовніше, УПАБ-1500 – півтори тони це дуже серйозно. Скидає їх в основному СУ-34 з відстані десь 40-70 км від тої точки, де бомба має вибухнути. І на жаль, саму бомбу ми збити не можемо, поки що таких технологій немає", — зауважив Черник.

Як він пояснив, ця бомба рухається дуже швидко, рухається по діагоналі, а літак має піднятися дуже високо – на 15 км. 

"А це фантастична ціль для ракети AIM-120 AMRAAM, котра у найкращій модифікації може завдавати ударів на 180 км. F -16 може брати на борт до 6 таких ракет. Якщо 3-4 ракети вилетіли у бік одного борта, він приречений. Нагадаю, ми Петріотами у лютому ц.р. збили більше ніж 10 літаків росіян. Якби за умовний місяць збити машин 15-20, вони точно припинять їх застосовувати. Тому що за рік до строю можуть ставити не більше ніж 6 одиниць. А робочих в них близько 80", — зазначив Черник.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи почули Зеленського в Німеччині: про що говорять його заяви.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини