Головна Новини Суспільство Війна з Росією На Заході прогнозують перелом у війні на користь України: які шанси на це – чого чекати на фронті
commentss НОВИНИ Всі новини

На Заході прогнозують перелом у війні на користь України: які шанси на це – чого чекати на фронті

Втома росіян та збільшення постачання новітнього західного озброєння можуть допомогти ЗСУ деокупувати українські території

29 липня 2022, 11:55 comments1853
Поділіться публікацією:

Газета The Washington Post опублікувала статтю, в якій наголосила, що Україна знову може досягти перелому у війни. У матеріалі зазначається, що українська армія має шанс перехопити ініціативу завдяки більш досконалій артилерії, у тому числі американським HIMARS. Які шанси на це? Як можуть події на фронті розвиватися в найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

На Заході прогнозують перелом у війні на користь України: які шанси на це – чого чекати на фронті

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Західні країни зацікавлені у військових успіхах ЗСУ

Співголова Громадської ініціативи "Права Право", історик, військовий експерт Дмитро Снєгірьов упевнений, що в найближчому майбутньому основним театром військових дій залишається Донецька область.

"Будуть спроби противника зламати оборону на півночі регіону – по лінії Бахмут-Солідар-Сіверськ та вийти на лінію Краматорська. Поламати плани окупантів може масове оснащення ЗСУ сучасними зразками озброєнь. Особового складу у нас більш ніж достатньо. На першому місці – технічне переозброєння", – наголошує експерт.

Він звертає увагу, що темпи просування російських військ уповільнені. Починаючи з 2 липня, противник фактично не має значних територіальних успіхів.

"І тут справді значну роль відіграли реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) HIMARS. За оцінками колишнього командувача військ США в Європі, експерта вашингтонського Центру аналізу європейської політики, генерала у відставці Бена Ходжеса, потрібно близько 50-60 одиниць HIMARS для кардинальної зміни ходу військових дій. Зараз у лавах ЗСУ їх є близько 20. Але навіть їх, як бачимо, вистачило, щоб суттєво поламати логістику окупаційних військ, знищуючи склади, штаби та казарми загарбників", – пояснює Дмитро Снєгірьов.

Але хід війни, наголошує він, нам допомагає ламати не тільки HIMARS.

"Федеральний уряд Німеччини схвалив продаж Україні 100 самохідних артилерійських установок (САУ) Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) з дальністю поразки від 40 до 60 км, залежно від використовуваного снаряда. Швидкострільність – понад 10 пострілів за хвилину. Все це переозброєння РСЗВ, САУ плюс оснащення ствольною артилерією та сучасними ударними безпілотниками дадуть можливість переламати хід протистояння", – вважає експерт.

Він нагадує, що США на цьому тижні заявили про прискорення процесу передачі озброєнь Україні. Що, зазначає Дмитро Снєгірьов, свідчить про зацікавленість західних країн у військових успіхах ЗСУ. Крім того, йдеться про можливу передачу нам ракет із дальністю поразки до 300 км.

Експерт резюмує:

"Слід розуміти, що ця війна – це війна технологій. І незалежно від кількості старої радянської техніки на озброєнні російської армії, перевага українських військ буде досягнута за рахунок технологічного переозброєння, тактико-технічних характеристик західної зброї. Насамперед йдеться про дальність поразки, яка найчастіше вдвічі перевищує російські зразки".

Якщо говорити про стратегічну ініціативу, то не HIMARS єдиними ЗСУ досягають успіху

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик розуміє появу матеріалів, подібних до того, що вийшов у TWP. Справді, зазначає він, HIMARS відіграють значну роль.

"З їхньою допомогою ми порушили логістику постачання російських боєприпасів та озброєнь на лінію фронту. Відбулися суттєві зміни у співвідношенні сил між українськими та російськими військами. Але не HIMARS єдиними робиться перемога, – наголошує експерт. – Якщо ми говоримо про якісну зміну ситуації, початок великого контрнаступу, нам потрібні важка техніка, літаки, ракетні системи великої дальності. Поки що ми цього не отримали від наших західних партнерів. Тому я б не ставив такі завищені цілі та очікування. Але те, що HIMARS вже відіграли певну позитивну для України роль, змусили Москву до пошуку якихось точок для переговорів (і зернова угода – одна з них) – це факт".

Віталій Кулик зазначає, що використання нових РСЗВ та інших сучасних видів озброєння на тому самому південному напрямку, особливо по лінії Херсона, показує, що ми здатні громити ворога. І це може створити нову оперативну ситуацію на фронтах.

"Росія не має додаткових резервів, щоб перекидати їх зі сходу на південь. Немає резервів, і щоб витягати з надр РФ нові навчені озброєні частини. Те, що вони зараз роблять із логістикою – це просто латання дірок, а не ефективний опір. І це, звісно, нам на користь, – наголошує експерт. – Сподіваюся, що цей тактичний позитивний доробок буде розширений – і ми зможемо ефективно контратакувати. Але акцентую, якщо говорити про стратегічну ініціативу, то не HIMARS єдиними".

Якщо говорити про ймовірний розвиток ситуації на фронті з погляду політологічного аналізу, за словами Віталія Кулика, ми бачимо ситуацію, коли Кремлю важливими є певні вузлові центри та стратегічно перемоги.

"Путіну важливо захопити Слов'янськ, вийти на Краматорськ, вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей (а навіть тут поки що проблеми). Це символічні дії, які мають для нього певне значення, – пояснює експерт. — Як проміжний результат війни. Після чого росіяни могли б потім перейти до певної вигідної для себе позиції в переговорному процесі. Тому удар вони концентруватимуть удар саме туди, на Донбас. Можливо за рахунок втрат та посилення для російської армії ситуації на півдні. Хоч і там вони не можуть відступати, бо це відкриває ЗСУ дорогу на Крим. У той же час, знімати зі сходу підрозділи та перекидати їх на південь вони теж не можуть. Це було б логічно з воєнної точки зору. Але з погляду логіки, яка є в голові Путіна, діяти треба саме так. Відповідно, окупанти діятимуть саме так. І якщо ми цим правильно скористаємося, намацаємо основні проблемні зв'язки супротивника, тоді за відповідного військово-технічного забезпечення, ми зможемо переламати ситуацію на фронті на свою користь".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗСУ вдарили по залізничному вузлу під Херсоном у колаборантів паніка.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини