Головна Новини Суспільство Війна з Росією На що здатні обіцяні США бомби GLSDB: чому Європа фізично нічого не може дати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

На що здатні обіцяні США бомби GLSDB: чому Європа фізично нічого не може дати Україні

Найбільші запаси снарядів розміщені у Сполучених Штатах Америки

1 лютого 2024, 07:07
Поділіться публікацією:

Останнім часом багато розмов про те, що західні союзники недостатньо підтримують Україну у війні. При цьому, незважаючи на блокування військової допомоги Україні, стало відомо, що незабаром на фронті у ЗСУ з'являться американські бомби GLSDB. На що здатна ця зброя? Чому Європа фізично нічого не може дати Україні? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

На що здатні обіцяні США бомби GLSDB: чому Європа фізично нічого не може дати Україні

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Головною інтригою залишається питання кількості переданих боєприпасів

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець в ефірі телеканалу "Еспресо" розповів, що нові керовані боєприпаси GLSDB мають багатофункціональне призначення.

За його словами, GLSDB — це високоточний боєприпас, який отримають ЗСУ для використання зі стандартних пускових установок HIMARS або MLRS.

"Це нова керована далекобійна ракета, яка поєднує в собі керовану авіаційну бомбу з крильцями і стартовий двигун від наявних старих систем. Ця система має дальність 150 км, і тепер у нас в арсеналі буде дві далекобійні системи. У порівнянні з HIMARS вона є більш потужною і більш точною. Має вагу бойової частини 90 кг, що вчетверо більше, ніж боєприпаси GMLRS, які ми зараз використовуємо", — зазначив експерт.

Він уточнив, що ракета GLSDB є невразливою, оскільки має захист від систем ворожого РЕБ.

Європа 30 років виключала можливість великої війни

Військовий та політичний аналітик, ветеран АТО Євген Дикий в ефірі телеканалу "Прямий" розповів, що в країнах Європи зараз намагаються надолужити відсутність запасів озброєння, бо нема чого дати Україні для оборони від російського вторгнення.

Зокрема, він прокоментував заяву представників Франції, що ця країна зможе надавати Україні 3 тисячі снарядів калібру 155 мм щомісяця.

"Справа не в щедрості. Це про те, що річна норма французької армії — 7 тисяч снарядів. Не забуватимемо, не плутаємо Штати та Європу. У цьому і проблема, що Євросоюз зараз прокинувся, робить, що може, але коли ти прокинувся після 30 років сну у теплій ванні, то ти не готовий", — сказав Дикий.

Також він звернув увагу, що перед Новим роком командувач бельгійської армії вважав, що за мірками війни Росії та України "у всій його армії боєкомплекту на 18 годин війни".

Експерт заявив, що Європа 30 років виключала можливість великої війни, і європейці поводилися як українці. Вони утилізували склади. Вони зупинили заводи. Вони не давали замовлень. Вони зараз терміново намагаються надолужити і вкладають мільярдні кошти. Але це потребує часу. У них фізично нема чого нам дати.

"А ось гроші вони можуть нам компенсувати, якщо Штати дадуть. Гроші, а чи не залізо. На жаль, лише з того боку Атлантики лежить достатній запас готового заліза, бо американська армія не дала утилізувати старі запаси холодної війни", — сказав Дикий.

Читайте також на порталі "Коментарі" – головні очікування від лютого: які рішення вплинуть на ситуацію в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини