Головна Новини Суспільство Війна з Росією Можуть з'явитись нові ризики на ЗАЕС: що задумали окупанти
commentss НОВИНИ Всі новини

Можуть з'явитись нові ризики на ЗАЕС: що задумали окупанти

Переведення енергоблоку №4 ЗАЕС у стан "гарячої зупинки" стане черговим грубим порушенням російськими окупантами принципів безпеки використання ядерної енергії

14 липня 2023, 14:35 comments3145
Поділіться публікацією:

Державна інспекція з ядерного регулювання України (ДІЯРУ) звертає увагу, що намір окупантів перевести енергоблок №4 Запорізької АЕС у стан "гарячої зупинки" створить нові вагомі ризики для ядерної та радіаційної безпеки. Як передає портал "Коментарі", про це повідомляє прес-служба ДІЯРУ.

Можуть з'явитись нові ризики на ЗАЕС: що задумали окупанти

Запорізька АЕС. Фото: з відкритих джерел

Інспекція наголошує, що такі ризики викликані тривалим простоєм обладнання енергоблоку №4, відсутністю належного регламентного технічного обслуговування та ремонту обладнання, важливого для безпеки, недостатньою кількістю кваліфікованого персоналу на ЗАЕС.

"В умовах втрати надійного джерела водопостачання для Запорізької АЕС — Каховського водосховища — внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС, утримання всіх реакторів ЗАЕС у стані "холодний зупин" є оптимальним режимом для зниження ризиків щодо ядерної безпеки, вірогідності пошкоджень обладнання та раціонального використання доступних на теперішній час водних ресурсів", — йдеться у повідомленні.

В інспекції підкреслюють, що переведення енергоблоку №4 ЗАЕС у стан "гарячий зупин" стане черговим грубим порушенням російськими окупантами та фейковою експлуатуючою організацією принципів безпеки і законодавства у сфері використання ядерної енергії. 

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) заявляють, що на ЗАЕС планують переведення 4-го реакторного блоку з холодного зупинки до гарячого.

Зазначимо, учора головний державний санітарний лікар Ігор Кузін розповів, що найгірше з того, що може статися на окупованій Запорізькій АЕС — це, якщо росіяни здійснять теракт на працюючому реакторі. У цьому випадку може статися викид радіоактивного йоду.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://t.me/snriugovua/815
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини