Головна Новини Суспільство Війна з Росією Мобілізація - захист від боргів: серед росіян зменшилася кількість тих, хто живе за межею бідності
commentss НОВИНИ Всі новини

Мобілізація - захист від боргів: серед росіян зменшилася кількість тих, хто живе за межею бідності

Разом з тим скоротилася чисельність тих, кого вважають середнім класом

13 січня 2023, 19:26
Поділіться публікацією:

За даними Bloomberg Economics, збільшення соціальних виплат, пов’язаних з війною, підвищило доходи найбіднішої верстви населення росії більш ніж вдвічі вище рівня інфляції. Про це пишуть “Коментарі” з посиланням на Bloomberg. 

Мобілізація - захист від боргів: серед росіян зменшилася кількість тих, хто живе за межею бідності

Фото: https://pixabay.com/

Видання зазначає, що росія виділяє близько двох третин свого бюджету на оборону, безпеку та соціальні програми, включаючи компенсацію за загиблого родича у війні в Україні. 

За словами фахівчині з економіки російських регіонів МДУ Наталі Зубаревич, найбідніші росіяни сприймають війну як швидкий порятунок від боргів, які не можуть повернути.

"Люди часто йдуть на війну через бідність", – сказала вона. — "Це спосіб звільнитися". Разом з тим, продовжує вона, посил для середнього класу звучить так: "До побачення, хлопці, ви самі". 

Як наслідок — у росії зменшується кількість громадян, які живуть за межею прожиткового мінімуму. Згідно з останніми статистичними даними за третій квартал, кількість людей, які живуть нижче офіційного прожиткового мінімуму, який визначається як дохід нижче 186 доларів на місяць, зменшилася на 700 000 за рік.

Однак загалом населення росії за майже рік після вторгнення зубожіло. Згідно з даними державного опитувальника, понад третина населення почала більше економити на продуктах харчування, причому реальні доходи падали три чверті поспіль.

"Люди в цілому біднішають, але бідних стає менше", — цитує видання Євгена Гонтмахера, економіста і колишнього урядовця. 

За його словами, війна вдарила по гаманцях середнього класу, тож зараз цей прошарок суспільства становить не більше 10% населення. Сотні тисяч людей, які мали можливість залишити Росію, втекли двома хвилями, часто залишаючи майно та роботу.

Читайте також: у Росії збільшили призовний вік і зменшили кількість пільговиків







Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини