Головна Новини Суспільство Війна з Росією Місяць Курській операції ЗСУ: чи досягнуті цілі, що далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Місяць Курській операції ЗСУ: чи досягнуті цілі, що далі

Є декілька варіантів, як далі може протікати операція ЗСУ в Курській області

6 вересня 2024, 09:25 comments6091
Поділіться публікацією:

6 вересня виповнюється місяць з початку Курської операції, в перші дні якої те, що відбувалося в прикордонні РФ, стало для багатьох шоком. Хоча операція й триває, чи можна сказати, що через місяць її цілі вже досягнуто? Чому просування українських військ зупинилося? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Місяць Курській операції ЗСУ: чи досягнуті цілі, що далі

Операція у Курській області. Фото: з відкритих джерел

Курська операція себе вичерпала

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак зазначив, що дійсно місяць пролетів дуже швидко – з 6 серпня і ось вже 6 вересня. 

"Перші два-два з половиною тижні були на шаленому адреналіні, шалені просування. За перші 48 годин ми пройшли 350 квадратних кілометрів території Курської області, все було супер префектно, але зараз справді операція загальмувалася. Здається вже після третього тижня операція пішла на спад, все менше території вдавалося брати під свій контроль. Росіяни почали чинити супротив не тільки на дорогах, влаштовувати блокпости, засідки. Навіть поля вони почали обривати траншеями, зариватися в землю, ставити зуби дракона, міни", – зазначив експерт. 

За його словами, наразі виглядає так, що росіяни хочуть обмежити просування українців, купірувати наше просування з усіх боків, щоб ми не могли вийти за межі цього периметру, який вони встановили. 

"Моє бачення ґрунтується на тому, що я бачу. Операція на даному етапі себе вже вичерпала. Ми вже не маємо тих здобутків і того просування, яке було раніше. Які цілі операції ніхто не знає. Президент говорить, що є цілі, проте не конкретизує, які саме. Я не хочу, щоб це перетворилося, як у росіян з їхнім "сво", коли вони говорили і говорять, що "цели мы добьемся", але які цілі незрозуміло. Я не хочу, щоб це було, як з самураями, коли у самурая немає цілі, є тільки шлях кудись рухатися. Ми інвестуємо величезну кількість ресурсів у цю операцію: люди, техніка, амуніція, боєприпаси. Ми отримали контроль над сотнею сіл, але втрачаємо міста. Російське місто Суджа до початку бойових дій – це 5 тисяч людей. Місто Покровськ до початку бойових дій – це 60 тисяч людей. А вся покровська агломерація – 100 тисяч. Тобто на шальках терезів у нас російські невеличкі селища, яких тисячі, і наші українські міста, які ми продовжуємо втрачати", – говорить Іван Ступак.

На його думку, варто зосередитися на тому, щоб взяти якомога більше росіян в полон в Глушківському районі Курської області. Називаються цифри, що там є до 3 тисяч російських військових. Захопити, затрофеїти максимальну кількість техніки. Витягнути все це на територію України. Під час урочистої церемонії зняти прапор України з міста Суджа. Урочисто вийти звідти і сказати, що ми пішли непереможеними, як боксер пішов з рингу – непереможений. 

"Потрібно розвивати інформаційну складову, розповідати, що ніхто нас не вигнав, що на такий крок ми пішли самостійно, росіяни імпотентні, недолугі і не в силах захистити свою територію. І краще сконцентруватися далі на захисті міста Покровськ, бо за цим містом вже Дніпропетровська область. А втратити Дніпропетровську область – це автоматично втратити Запоріжжя та Запорізьку область. Тому треба зважати, що нам важливіше – російські села чи українські міста-мільйонники", – підсумував експерт.

Йде третя фаза Курської операції

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков так прокоментував ситуацію:

"Те, що відбувалося в прикордонні, швидше стало шоком для противника. Операція готувалася таємно. І найважливіше – було створено такий контррозвідувальний режим, що відомості нікуди не проникли. Сама собою операція була спланована на найвищому рівні і поділялася на три фази".

Експерт зазначив, що перша фаза – це 2-3 дні, коли був захід наших військ у Курську область. Друга фаза – це розширення. Третя фаза відбувається зараз, коли потрібно приймати рішення, що робити далі.

"Згідно з першою фазою – завдання були виконані. ЗСУ здобули тактичним рівнем стратегічних результатів, а саме – політичної та психологічної перемоги. У тому числі досягли оперативного успіху. Як результат, противник був приголомшений і протягом двох тижнів російське керівництво навіть не знало, що робити. Тільки 24-25 серпня росіяни почали робити якісь конкретні кроки. Планувальники, які розробляли операцію, вважали, що вдасться досягти стратегічних цілей. Наприклад, якби противник перекинув свої війська з Покровського напрямку, де в нас оперативно-тактична криза, в Курську область. Але росіяни не пішли на такий крок. Ось і виходить, що йде третя фаза і сама по собі військова операція перетворюється на операцію з політичними цілями, але вони короткострокові", – зазначив Олег Старіков.

Він додав, що ЗСУ не просуваються, тому що це тактичний рівень і політичні цілі ні до чого не привели.

На думку Олега Старікова, є три варіанти подальшого розвитку подій.

"Перший варіант – залишатись на тих позиціях, які ми зайняли. Другий варіант – вивести війська на територію України, оголосивши, що ми досягли перемоги. Третій варіант – відвести війська, але залишити їх на маленькому плацдармі, наприклад, у Суджі, де проходить газова труба і по якій росіянам завдавати ударів точно не вигідно. Якщо верховним командуванням не буде прийнято якесь рішення, то саме собою просування в Курській області зупиниться, тому що відповідно до військового мистецтва просування зупиняється, якщо туди не перекидати резерви. Зараз противник дозволяє нам просуватися на північ у Курській області, і при цьому жорстко обмежує із заходу і сходу. Розширює цю зону, щоб у будь-який момент вдарити і відрізати наші передові угруповання. Якщо ми підемо за першим варіантом, ми розширюємо лінію бойового зіткнення, але при цьому резервів у нас не вистачає. Ресурси витрачені були величезні. Цей напрямок перетвориться на нікому непотрібний з боями місцевого значення, але пожирає величезні ресурси. Якщо ми виведемо війська, то ситуація буде більш прийнятною для нас. Висновок такий – на превеликий жаль політична доцільність взяла гору над військовою необхідністю, що призведе до наслідків, які будуть для ЗСУ негативними", – підсумував співрозмовник порталу "Коментарі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін знову висловився про Курську операцію ЗСУ та назвав першочергову ціль "СВО".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини