Головна Новини Суспільство Війна з Росією Мирні ігри Ердогана та Путіна: чого і чому чекати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Мирні ігри Ердогана та Путіна: чого і чому чекати Україні

У можливих переговорах з Росією Україна не погодиться на посередництво лише Ердогана

13 жовтня 2022, 12:55 comments1860
Поділіться публікацією:

У Казахстані розпочався саміт Наради щодо взаємодії та заходів довіри в Азії (НУМДА). У ньому зокрема беруть участь російський диктатор Путін, самопроголошений президент Білорусі Лукашенко, турецький лідер Ердоган, голова ООН Гутерреш. У рамках саміту планується двостороння зустріч президентів Росії та Туреччини, під час якої Ердоган, ймовірно, запропонує Путіну посередництво Анкари у мирному врегулюванні конфлікту в Україні. Які очікування від цього саміту? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Мирні ігри Ердогана та Путіна: чого і чому чекати Україні

Реджеп Тайіп Ердоган та Володимир Путін

Світ все ще вагається та готовий співпрацювати з РФ – замість запровадження політики тотального ізоляціонізму

Політичний експерт Світлана Кушнір упевнена, що на сьогоднішній зустрічі в Казахстані будуть ухвалені особливі рішення, але не про все розкажуть публіці.

"Так, турецький та казахський лідери – Ердоган та Токаєв – обговорюють порядок денний об'єднання та інтеграції тюркського світу. А Ердоган і Путін предметно обговорюють розширення газового хаба в Туреччині – і разом хвалять себе за своєчасно побудований та занедбаний "Турецький потік". Нагадаю, що у 2018 році відбулася історична подія, підготовка до якої йшла майже тридцять років. Держави Середньої Азії та РФ домовилися про поділ вуглеводнів Каспійського регіону. Саме тоді було дано старт новому активному використанню південного шляху в обхід української ГТС. Наразі, коли Євросоюз відмовляється від російського газу та нафти, питання енергозабезпечення готова взяти на себе Туреччина", – зазначає Світлана Кушнір.

Тобто, пояснює вона, головний гравець у всіх напрямках – Ердоган. Поруч із яким так чи інакше – Путін.

"Швидше за все, Ердоган запропонує російському президенту Анкару як майданчик переговорів (між Києвом та Москвою чи Москвою та Заходом), а свій вплив – як інструмент можливого вирішення "конфлікту", як кажуть на цих зборах (за фактом – війни проти України, яку розв'язала Росія). У цьому ракурсі нагадаю історію двох документів, відомих нам як "Мінськ-1" та "Мінськ-2". А також події та політиків того часу, які підштовхували Україну до підписання Мінського протоколу та Комплексу заходів щодо врегулювання та виконання Мінських угод, а також підписаного у грудні 2019 року вже президентом Зеленським Паризького комюніке (Мінськ-2 плюс формула Штайнмайєра). Ердоган може наполягати, що одна мирна угода під його протекторатом вже була підписана – зернова угода, а значить зробити якийсь дубль у мирному варіанті можна спробувати", – прогнозує експерт.

Вона також звертає увагу, що на зустрічі в Казахстані є ще одна сторона зернової угоди – голова ООН Антоніо Гутеріш. І це, на думку Світлани Кушнір, не може не викликати жодного сумніву щодо охайності намірів та дій керівництва Організації Об'єднаних Націй. Чи немає з його боку підігріву РФ?

"Хоч би як там було, ми стоїмо на своєму – Росія зобов'язана забратися з української території, бути визнана державою-терористом, а криваву війну проти українського народу в міжнародному правовому аспекті названо геноцидом української нації. Світ все ще вагається і готовий співпрацювати з РФ замість впровадження політики тотального ізоляціонізму. Якщо не схаменеться, то війна виплеснеться за межі України і затопить уже всіх. І, можливо, це буде набагато швидше, ніж деякі це уявляють", – констатує Світлана Кушнір.

Україна не погодиться на посередництво лише Ердогана

Директор Communication group, політичний експерт Володимир Манько впевнений, що посередництво Ердогана щодо врегулювання конфлікту в Україні не призведе до практичних результатів.

"Не вірна сама постановка питання – конфлікт в Україні. Те, що ми маємо, – це агресія РФ в Україні. Неможливо врегулювати те, чого немає. Але навіть, якби формулювання змінили на правильне, Україна не погодиться на посередництво лише Ердогана, – вважає експерт. – Через його розмиту та непослідовну позицію щодо війни, довіра до лідера Туреччини у нас – на низькому рівні. Він може бути одним із посередників, а не єдиним".

Та й взагалі, продовжує Володимир Манько, навряд чи може йтися про якесь посередництво.

"Україна, що піддалася агресії, підтримується партнерами, міцно стоїть на позиції – будь-яких переговорів (або безпосередньо або за посередництвом інших сторін) з агресором не може бути до повної деокупації зайнятих територій. А подібна, – резюмує експерт, – активність Ердогана швидше зумовлена необхідністю підвищення власного авторитету як усередині Туреччини, так і в азіатському регіоні, ніж бажанням реально вплинути на ситуацію".

Читайте також на порталі "Коментарі" — переговори між Києвом та Москвою : що має статися, щоб вони поновилися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини