Міноборони пропонує покарання за ухилення від обліку та служби: про що йдеться

Міноборони пропонує запровадити штрафи та можливість затримання порушників закону про мобілізацію

Міністерство оборони пропонує впровадити низку покарань для громадян, які ухиляються від військового обліку та служби. Як передає портал "Коментарі", про це йдеться у відповідному законопроєкті, зареєстрованому у Верховній Раді.

Документ пропонує внести зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу, а саме: збільшення штрафів за порушення правил військового обліку та законодавства про мобілізацію; запровадження механізму можливості затримання під час воєнного стану громадян, які порушили закон про мобілізацію та правила військового обліку на строк до трьох годин для складання протоколу, а "в необхідних випадках" для встановлення особи чи з'ясування обставин правопорушення – до трьох діб.

Міноборони також пропонує до складу кримінального правопорушення про ухилення від служби додати ознаку "у тому числі через відмову від проходження медичного огляду".

Нагадаємо, 25 грудня Кабмін зареєстрував у парламенті законопроєкт, який передбачає зміни до деяких законодавчих актів для вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. "Коментарі" представили основні пункти цього законопроєкту.

Читайте також на порталі "Коментарі" – головком ЗСУ Валерій Залужний назвав свої зауваження до резонансного законопроекту про мобілізацію.

Також видання "Коментарі" повідомляло – чому настав час змінювати підходи мобілізації: що потрібно врахувати. Експерти в ексклюзивному інтерв'ю нашому порталу детально проаналізували ситуацію.