Головна Новини Суспільство Війна з Росією Міністр фінансів пояснив, чому не варто повертати надбавку в 30 тисяч всім військовим
commentss НОВИНИ Всі новини

Міністр фінансів пояснив, чому не варто повертати надбавку в 30 тисяч всім військовим

За словами міністра, проти загального повернення виплати надбавки виступають самі військові

16 травня 2023, 16:00
Поділіться публікацією:

Міністр фінансів України Сергій Марченко переконаний, що повернення доплат по 30 тисяч гривень всім без винятку військовим демотивуватиме українських захисників. Про це, як повідомляють "Коментарі", він заявив у інтерв’ю для ділового видання Forbes Україна.

Міністр фінансів пояснив, чому не варто повертати надбавку в 30 тисяч всім військовим

В Україні сперечаються про 30-тисячну надбавку військовим

За словами Марченка, ухвалена Верховною Радою на початку квітня поправка до нормативної бази, що повертає доплати всім без винятку військовим, "не влаштовує абсолютно нікого, тому що це прибирає мотивацію".

Марченко зазначив, що це не влаштовує і військове командування зокрема.

"Деякі керівники силових відомств казали, що після того, як вони внормували систему оплати, у їхніх підрозділах з'явилось більше мотивації реально воювати, а не сидіти в тилу", — розповів він.

Як передає DW, також урядовець наголосив, що збереження доплат усім військовим, а також працівникам інших силових структур потребуватиме значного підвищення податків, тож такий варіант подій є малоймовірним. На цьому тлі міністр пояснив, що завдання робочої групи, яка була створена в парламенті після прийняття поправки про повернення доплат у 30 тисяч гривень, — знайти рішення, яке буде максимально корисним для Збройних сил України та посильним для державного бюджету.

Після повномасштабного вторгнення Росії держава зобов'язалася виплачувати українським військовим доплати до регулярного грошового забезпечення — 100 тисяч гривень за участь у боях на передовій або 30 тисяч гривень за службу в тилу. Однак через брак коштів у січні 2023 року уряд вніс зміни до своєї постанови та скасував з 1 лютого централізовані та безумовні доплати в розмірі 30 тисяч гривень тим військовим, які працюють у тилу. Для тих, хто на передовій, доплати залишили.

Скасування виплат викликало критику серед військових. Було зареєстровано кілька петицій на сайті президента з вимогою повернути доплати, які підтримала необхідна для розгляду кількість людей. Депутати також подали кілька проєктів законів, які б дозволили повернути виплати, зокрема хоча б для медичних, логістичних та інших важливих підрозділів. Зрештою, 10 квітня, розглядаючи зміни до закону про правовий режим воєнного стану, депутати проголосували за поправку, яка повертає 30 тисяч надбавки до зарплат військовим. Водночас уже за день після голосування процес ухвалення закону заблокували.

Раніше в парламенті наголошували, що повернення виплат військовим потребуватиме близько трильйона гривень додаткового фінансування.

Тим часом, над Москвою знову чорний дим: що горить цього разу.

ЄС збирається націлитись на партнера Росії.

А НАБУ та САП підтвердили затримання голови Верховного суду Князєва: озвучені нові деталі. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини