Головна Новини Суспільство Війна з Росією Міненерго заперечує експорт електроенергії, але дані свідчать про зворотне
commentss НОВИНИ Всі новини

Міненерго заперечує експорт електроенергії, але дані свідчать про зворотне

Міненерго під тиском: правда про енергетичний колапс України

23 липня 2024, 14:34 comments1233
Поділіться публікацією:

Після тривалої мовчанки Міністерство енергетики України нарешті надало довгоочікувані відповіді на ключові питання щодо енергетичної безпеки країни. Зокрема, журналісти порталу "Коментарі" отримали інформацію щодо експорту електроенергії, причин стабілізаційних відключень та структуру енергетичного комплексу України.

Міненерго заперечує експорт електроенергії, але дані свідчать про зворотне

Актуальний стан української енергетики

В Міненерго зазначили, що війна завдала значної шкоди енергетичній інфраструктурі України, призвівши до втрати близько 9 ГВт потужності. Це спричинило дефіцит електроенергії, змусивши країну покладатися на імпорт та допомогу з Європи.

“Для компенсації дефіциту Україна залучає імпорт електроенергії та аварійну допомогу з Європи — максимально, наскільки дозволяє потужність магістральних мереж, що з’єднують українську енергосистему з Європою. Але цього, на жаль, недостатньо, щоб покрити всю нестачу. Тому енергетикам доводиться запроваджувати відключення світла, щоб уберегти енергосистему від ще більшої руйнації”, — йдеться в повідомленні Міненерго.

Міненерго пояснило, що стабілізаційні відключення є вимушеним заходом для захисту енергосистеми від повного колапсу.

Атомна генерація є основою енергосистеми України, покриваючи понад половину потреб країни. ТЕС та ГЕС виконують роль маневрових потужностей, але їхня робота суттєво ускладнена внаслідок пошкоджень. ВДЕ також відіграють свою роль, але їхня продуктивність залежить від погодних умов.

Крім того, в міністерстві офіційно підтвердили, що Україна не експортує електроенергію. 

“Щодо експорту електроенергії з України зазначаємо, що експорту української електроенергії не відбувається, адже в енергосистемі існує значний дефіцит електроенергії через руйнування внаслідок масованих ворожих ударів по обʼєктах енергетичної інфраструктури”, — зазначили в Міненерго. 

Однак, попри офіційні заяви про відсутність експорту, дані Європейської мережі системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E) свідчать про інше. Раніше “Коментарі” писали, що 4 липня Україна здійснила поставки електроенергії до чотирьох європейських країн. Найбільше електроенергії отримала Румунія, слідом за нею Словаччина, Угорщина та Молдова.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини